ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος από ετοιμόρροπο τοίχο στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων

κίνδυνος-από-ετοιμόρροπο-τοίχο-στην-π-890233

Ηταν πριν από έναν χρόνο περίπου, όταν 22χρονος φοιτητής βρήκε τραγικό θάνατο στη Λάρισα, όταν καταπλακώθηκε από τοίχο ετοιμόρροπου κτιρίου στο κέντρο της Λάρισας. Έναν χρόνο μετά, δημότης του Βόλου, επισημαίνει τον κίνδυνο που υπάρχει στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων από τοίχο που έχει ρηγματώσεις και έχει πάρει επικίνδυνη κλίση.

Σύμφωνα με τον κ. Γ.Ρ. αφορά στο παλιό «Οινόπνευμα» και πιο συγκεκριμένα στον τοίχο επί της οδού Ι. Κωλέττη και Κολοκοτρώνη, στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων απέναντι από την είσοδο του πρατηρίου καυσίμων Shell.

«Ο τοίχος έχει ρηγματώσεις, είναι ετοιμόρροπος και έχει πάρει επικίνδυνη κλίση προς την οδό και είναι θέμα χρόνου να πέσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πεζών πρωτίστως και στη συνέχεια των οχημάτων που κινούνται επί του συγκεκριμένου δρόμου», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο δημότης.

Το πρόβλημα, που όπως επισημαίνει επιδεινώνεται καθημερινά, έχει αναφέρει στο τμήμα επικινδύνων της υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βόλου. Εδώ και ένα μήνα δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος κατολίσθησης του τοίχου. Η μόνη ενέργεια που έχει γίνει, σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου της περιοχής, είναι η τοποθέτηση κορδέλας σήμανσης επικινδυνότητας σημείου από την Αστυνομία, μετά από όχληση του ιδιοκτήτη της οικείας που συνορεύει με το επικίνδυνο σημείο.

Όπως έγινε γνωστό, το παλιό «Οινόπνευμα» διέπεται από θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επέμβουν οι υπηρεσίες του Δήμου Βόλου.

Κάθε χρόνο, η Διεύθυνση Πολεοδομίας συντάσσει τουλάχιστον 50 εκθέσεις επικινδύνων για κτίρια σε όλον τον νομό Μαγνησίας.

Μολονότι οι κίνδυνοι εντοπίζονται, αντί να εξαλειφθούν, σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένουν. «Αγκάθι» φαίνεται να αποτελεί ο Νόμος που προστατεύει το ιδιοκτησιακό καθεστώς -βάζοντας σε περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη αιρετούς και υπαλλήλους- αλλά και τα χαρακτηριζόμενα ως διατηρητέα κτίρια, για την κατεδάφιση των οποίων μπαίνουν σοβαρά εμπόδια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το ελάχιστο η σήμανση

Κλιμάκια της Πολεοδομίας προχωρούν σε αυτοψίες, μετά από καταγγελίες ότι ένα κτίριο είναι επικίνδυνο. Κάνουν έλεγχο και συντάσσουν έκθεση. Ανάλογα με την κατάσταση του κτιρίου, είτε προτείνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την άρση της επικινδυνότητας, είτε αν οι φθορές είναι εκτεταμένες και δεν επιδέχονται διόρθωσης, κρίνουν το κτίριο κατεδαφιστέο.

Αν το κτίριο κριθεί κατεδαφιστέο, η έκθεση εξετάζεται από δευτεροβάθμια επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν δύο υπάλληλοι της πολεοδομίας και ένα στέλεχος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Στην περίπτωση που η δευτεροβάθμια επιτροπή αποφανθεί ότι το κτίριο είναι κατεδαφιστέο, η απόφαση θεωρείται αμετάκλητη.

Για την απόφαση ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι καλούνται εντός 15 ημερών, είτε να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις είτε να κατεδαφίσουν το ετοιμόρροπο κτίριο.

Σε ρόλο… ντετέκτιβ

Το πρόβλημα ξεκινά από τον εντοπισμό των ιδιοκτητών. Οι υπηρεσίες αναλαμβάνουν πολλές φορές ρόλο… ντετέκτιβ για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών, προκειμένου να επιδώσουν τις εκθέσεις και αποφάσεις.

Και τα δύσκολα συνεχίζονται. Τα κτίρια που κρίνονται επικίνδυνα ή κατεδαφιστέα, αποτελούν στις περισσότερες περιπτώσεις κτίρια με ιδιοκτήτες πολλούς κληρονόμους, που είτε δεν ενδιαφέρονται, είτε δεν είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν χρήματα για τις εργασίες που προβλέπονται. Κάποιοι μάλιστα δεν φροντίζουν καν να λάβουν τα μέτρα προστασίας που ο Νόμος ορίζει, για παράδειγμα να περιφράξουν τον χώρο γύρω από το ετοιμόρροπο κτίσμα. Για όσους δεν συμμορφώνονται, γίνεται αναφορά στην Εισαγγελία.

Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει επέμβαση από δημοτικά συνεργεία για την κατεδάφισή τους, δεδομένου ότι ο Νόμος προστατεύει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Το ελάχιστο που πρέπει να γίνεται στις περιπτώσεις επικίνδυνων ή ετοιμόρροπων κτιρίων, είναι η περίφραξη ή με κάποιον τρόπο ασφάλιση του χώρου, προκειμένου να μην κινδυνεύουν διερχόμενοι.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου