ΤΟΠΙΚΑ

Χαμηλώνει τα φώτα ο Δήμος για εξοικονόμηση ενέργειας

χαμηλώνει-τα-φώτα-ο-δήμος-για-εξοικονό-885367

Στη μείωση της φωτεινότητας του οδοφωτισμού σε Βόλο και Ν. Ιωνία, αργά το βράδυ, οπότε και η κίνηση στους δρόμους μειώνεται αισθητά, πρόκειται να προχωρήσει ο Δήμος Βόλου, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, άρα και πόρων. Το νέο αναβαθμισμένο δίκτυο οδοφωτισμού δίνει τη δυνατότητα να γίνει ντίμινγκ, μειώνοντας τον φωτισμό και το κέρδος που θα προκύψει θα διοχετευτεί απευθείας στα δημοτικά ταμεία.

Το παραπάνω έκανε γνωστό ο γενικός διευθυντής του Δήμου Βόλου, Στέλιος Διαμαντίδης, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, προαναγγέλλοντας απόφαση που θα κληθεί να πάρει το σώμα, στην επόμενη συνεδρίασή του.

Αφορμή για το θέμα αποτέλεσε η συζήτηση της τροποποίησης της σύμβασης που έχει υπογραφεί με τον όμιλο Μυτιληναίου για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση των συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων.

Στη σύμβαση δίνεται δικαίωμα ρήτρας αναθεώρησης, με τον ανάδοχο να κερδίζει επιπλέον 15% έσοδα, σε περίπτωση που η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μεγαλύτερη του αρχικού στόχου.

Το θέμα καταψήφισαν οι μειοψηφίες. Ο επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας, Ιάσονας Αποστολάκης, υπενθύμισε την αρνητική θέση της παράταξής του απέναντι στον τρόπο εκτέλεσης του έργου και μίλησε για προβληματική νομοθεσία που δίνει «αβάντα» σε ιδιώτες για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Υποστήριξε δε, ότι αν ο Δήμος το έκανε με δικούς του πόρους, θα ήταν πιο φθηνό.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Ριζόπουλος, υπογράμμισε ότι το έργο θα μπορούσε να γίνει με αυτεπιστασία, αντί να δίνεται περιθώριο σε ιδιωτικές εταιρείες να πάρουν ανταποδοτικές υπηρεσίες. Ο ίδιος μίλησε για επιπλέον δύο εκατ. ευρώ κέρδος για τον εργολάβο μέσω της συγκεκριμένης ρήτρας και καταψήφισε το θέμα.

«Ας είχατε φροντίσει οι προηγούμενοι να έχει δυνατότητα ο Δήμος, να κάνει το έργο με δικά του χρήματα. Εμείς αυτό θεωρήσαμε ότι είναι συμφέρον. Και ο οδοφωτισμός είναι καλύτερος και δεν στοίχισε τίποτα στους δημότες η αντικατάσταση 19.000 φωτιστικών σωμάτων», απάντησε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου