ΤΟΠΙΚΑ

Σόμπες τέλος, έρχονται κουβερτάκια- Εναλλακτικές λύσεις εξετάζει η εστίαση

σόμπες-τέλος-έρχονται-κουβερτάκια-εν-872587

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας – Συζητήσεις μεταξύ καταστηματαρχών σε περιοχή της Αθήνας για χρέωση σόμπας, βάζουν σε σκέψεις Βολιώτες επαγγελματίες

Σόμπες τέλος, έρχονται… κουβερτάκια. Κάπως έτσι εξετάζουν να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος για τη χειμερινή περίοδο οι επαγγελματίες της εστίασης, που ήδη καλούνται να πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και επιπλέον να φροντίσουν για τη θέρμανση των εξωτερικών χώρων των επιχειρήσεών τους, τους οποίους αξιοποιούν και τον χειμώνα για την εστίαση θαμώνων τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εως και χθες οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και η εστίαση θαμώνων ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους δεν προκαλούσε προβληματισμό. Ομως η επέλαση της κακοκαιρίας «Eva» φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα από τις επόμενες κιόλας ώρες.

Τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, που οδηγεί τους καπνιστές εκτός μαγαζιών για να απολαύσουν το ποτό τους μαζί με τσιγάρο, τα καταστήματα εστίασης, όσα διαθέτουν χώρο εξωτερικό, έχουν εγκαταστήσει προστατευτικά και έχουν επιστρατεύσει «μανιτάρες», που λειτουργούν με υγραέριο για τη θέρμανση των σημείων, όπου υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα.

Σε ορισμένα καταστήματα εστίασης του Βόλου, ήδη εδώ και δύο χρόνια, έχουν επιστρατευτεί και κουβερτάκια ως επιπλέον παροχή για τους θαμώνες, που επιλέγουν να καθίσουν σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και με χαμηλές θερμοκρασίες.

Φέτος όμως, με την ενεργειακή κρίση να έχει εκτοξεύσει τα κόστη στα ύψη, τα κουβερτάκια μάλλον θα καθιερωθούν, όπως και οι μικρές συνθετικές φλοκάτες, πάνω στα καθίσματα για έξτρα… ζεστασιά.

Δεν παρέδωσαν καν «μανιτάρες»

Επαγγελματίες της πόλης, που νοικιάζουν «μανιτάρες» και προμηθεύουν καταστήματα εστίασης του Βόλου με φιάλες υγραερίου, μέχρι στιγμής δεν έχουν ακούσει να χτυπούν τα τηλέφωνά τους για παραγγελία.

«Η περίοδος είναι νεκρή. Πέρυσι, τέτοια εποχή είχαμε παραδώσει «μανιτάρες» και τις πρώτες φιάλες υγραερίου. Φέτος, δεν μας έχουν καλέσει καν για να νοικιάσουν «μανιτάρες». Ενα ή δύο καταστήματα άρχισαν μόλις τις τελευταίες ημέρες και μόνο κατά τις βραδινές ώρες να λειτουργούν τέτοιου είδους σόμπες στους εξωτερικούς χώρους», ανέφερε επαγγελματίας του κλάδου.

«Είναι φυσικό. Ο καιρός είναι καλός, οι θερμοκρασίες επιτρέπουν τη λειτουργία εξωτερικών χώρων χωρίς θέρμανση και όλα πάνε πίσω. Υπάρχει και ο προβληματισμός για το κόστος, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Το κατανοούμε, κι εμείς επαγγελματίες είμαστε και αντιμετωπίζουμε επίσης τα ίδια προβλήματα με όλους», συμπλήρωσε.

«Δουλεύουμε για να πληρώνουμε λογαριασμούς»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Αναψυκτηρίων, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου, μιλά για προβληματισμό των επαγγελματιών πώς θα λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

«Ο προβληματισμός είναι μεγάλος. Ηδη καλούμαστε να πληρώσουμε υπέρογκους λογαριασμούς και η θέρμανση των εξωτερικών χώρων είναι ένα επιπλέον, μεγάλο, έξοδο. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε για να πληρώνουμε κορονοχρέη και λογαριασμούς ενέργειας. Τον ένα λογαριασμό πληρώνουμε, ο δεύτερος μας έρχεται», σημείωσε ο κ. Στεφάνου, μιλώντας για εκτόξευση του κόστους στην ενέργεια στο συν- πλην 400%.

Βγάζουν κουβερτάκια

«Οντως υπάρχουν σκέψεις σε καταστήματα, που είναι εκτός κέντρου, να μη λειτουργήσουν συστήματα θέρμανσης σε εξωτερικούς χώρους. Οταν πας για ένα μεροκάματο, δεν μπορείς να το διαθέσεις σε επιπλέον παροχές. Και πάλι, αυτό θα εξαρτηθεί από το είδος της επιχείρησης, τις ώρες που λειτουργεί. Στο κέντρο όμως, όπου η κίνηση είναι μεγάλη, οι επαγγελματίες δεν έχουμε εναλλακτική. Κανείς δεν θα καθίσει να πιει το ποτό του ή να φάει μέσα στο κρύο», αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

Τα… κουβερτάκια φαίνεται να αποτελούν λύση ανάγκης για μαγαζιά εκτός κέντρου ή για κάποιες ώρες την ημέρα, όταν η θερμοκρασία το επιτρέπει. «Πέρυσι πλήρωσα 4.600 ευρώ για θέρμανση. Φέτος για να ζεστάνω τον χώρο θα χρειαστώ 7.000 ευρώ. Πώς θα βγουν αυτά τα χρήματα;», αναφέρει ιδιοκτήτης επιχείρησης εστίασης περιφερειακά του κέντρου, που σκέφτεται να επιστρατεύσει κουβερτάκια για τους θαμώνες του.

Χρέωση θέρμανσης ως παροχή;

Στην πιάτσα έχει αρχίσει να κυκλοφορεί ως ιδέα ακόμη και η χρέωση για το άναμμα της σόμπας, ως επιπλέον παροχή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κίνηση αυτή σκέφτονται να προχωρήσουν καταστηματάρχες εστίασης σε περιοχή της Αθήνας, χρεώνοντας στο κουβέρ επιπλέον δύο ευρώ για όποιον ζητήσει να ανάψει η σόμπα σε εξωτερικό χώρο.

«Η αλήθεια είναι ότι στην πιάτσα έχει ακουστεί αυτό. Περισσότερο όμως ως… έρευνα αγοράς, για να εκμαιευτούν αντιδράσεις. Επίσης, αλήθεια είναι ότι αυτό δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε στον Βόλο. Οποια επιχείρηση το κάνει θα σταμπαριστεί. Αλλωστε και οι πελάτες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ενεργειακό κόστος στα σπίτια τους ή στις επιχειρήσεις τους. Δηλαδή να έρθουν στις επιχειρήσεις μας, να πληρώσουν το ποτό τους και επιπλέον δύο ευρώ για να μην κρυώνουν; Αν κάνουμε κάτι τέτοιο, απλώς θα χάσουμε τον κόσμο. Είναι καλύτερα να χάσουμε κέρδος, παρά κατανάλωση. Θα ήταν μία κακή ιδέα», σημειώνει ο κ. Στεφάνου για τα δύο ευρώ για το άναμμα της σόμπας εξωτερικού χώρου.

«Θέλουμε διακανονισμούς για την πληρωμή των λογαριασμών»

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, το ενεργειακό κόστος θα οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τις επιχειρήσεις εστίασης, αν δεν υπάρχει μέριμνα για πληρωμή των λογαριασμών με διακανονισμό.

«Αυτή τη στιγμή, δουλεύουμε, βγάζουμε χρήματα και αυτά τα χρήματα, χιλιάδες ευρώ, τα καταθέτουμε για να πληρώνουμε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Αυτοί οι λογαριασμοί θα είναι ακόμη υψηλότεροι την περίοδο του χειμώνα, οπότε και οι ανάγκες σε ρεύμα και θέρμανση θα είναι μεγαλύτερες», αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

«Για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να έχουμε χρήματα να καλύψουμε κι άλλες ανάγκες των επιχειρήσεών μας, θα πρέπει να γίνουν διακανονισμοί στην πληρωμή και των λογαριασμών μας. Δεν λέμε να μην πληρώσουμε. Αλλά να το κάνουμε σε δόσεις για να υπάρχει το περιθώριο να κινηθούμε οικονομικά. Προερχόμαστε από μια δύσκολη περίοδο, μετά την πανδημία, φορτωμένοι με κορονοχρέη και πλέον αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος ενέργειας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου