ΤΟΠΙΚΑ

Συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί στην ανέχεια

συνταξιούχοι-εκπαιδευτικοί-στην-ανέ-874705

Με το 50% του τελευταίου μισθού τους ζουν τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια εκπαιδευτικοί και της Μαγνησίας, που συνταξιοδοτήθηκαν από το δημόσιο σχολείο το 2020. Εως και σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις εκπαιδευτικών, οι συντάξεις των οποίων εκκρεμούν.

Πρόκειται για εκπαιδευτικούς, που έφυγαν από την ενεργό δράση το 2020 και ακόμη δεν έχει γίνει εκκαθάριση των συντάξεών τους. Αυτό σημαίνει ότι παίρνουν μόνο ένα ποσοστό ως σύνταξη, χωρίς να λαμβάνουν χρήματα που δικαιούνται από το μετοχικό ταμείο και το ταμείο δημοσίων υπαλλήλων και χωρίς να έχουν λάβει εφάπαξ.

Με τα λιγοστά χρήματα που λαμβάνουν, καλούνται να ζήσουν, περιμένοντας την εκκαθάριση των συντάξεών τους, που, όπως διαμαρτύρονται, φαίνεται να έχει κολλήσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μολονότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται πρόοδος στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, υπάρχουν ακόμη εκπαιδευτικοί στη Μαγνησία, που δεν έχουν λάβει τις εκκαθαρίσεις.

Για το πρόβλημα έχει ενημερωθεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με τον πρόεδρο, Αποστόλη Μούσιο, να γίνεται αποδέκτης παραπόνων εκπαιδευτικών, που όχι μόνο δεν έχουν λάβει τη σύνταξή τους, αλλά βλέπουν συναδέλφους τους, που συνταξιοδοτήθηκαν μεταγενέστερα, να λαμβάνουν σχεδόν ολόκληρες τις συντάξεις τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, όσοι εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν πέρυσι, 38 συνολικά και πρόπερσι, επιπλέον 78, λαμβάνουν στο σύνολό τους, σχεδόν στο ακέραιο, τις συντάξεις τους, με τη διαδικασία fast track που εφαρμόζεται εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Με βάση τα στοιχεία που καταθέτουν λαμβάνουν σχεδόν ολόκληρο το ποσό της σύνταξης και μαζί τα ποσά που δικαιούνται από το μετοχικό ταμείο (έναν μήνα μετά την έκδοση της σύνταξης) και από το ταμείο δημοσίων υπαλλήλων (τρεις μήνες μετά την έκδοση της σύνταξης), ενώ επιπλέον τους έχει καταβληθεί και το εφάπαξ, στο εξάμηνο από την έκδοση της σύνταξής τους.

Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί μόλις γίνει η εκκαθάριση είτε θα κληθούν να επιστρέψουν μικροποσά, εάν λαμβάνουν κάποια χρήματα παραπάνω τον μήνα, είτε θα λάβουν αναδρομικά κάποια ποσά, αν η σύνταξή τους υπολείπεται μερικών δεκάδων ευρώ τον μήνα.

«Πρόκειται για τις λεγόμενες συντάξεις εμπιστοσύνης, διαδικασία που θα έπρεπε να ισχύει και για τους παλιούς συνταξιούχους που διαμαρτύρονται ότι αδικούνται. Βγήκαν νωρίτερα στη σύνταξη και παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται, ενώ συνάδελφοί τους που βγήκαν αργότερα, απολαμβάνουν όλα όσα δικαιούνται», μεταφέρει τις διαμαρτυρίες συνταξιούχων από το 2020 εκπαιδευτικών ο κ. Μούσιος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου