ΤΟΠΙΚΑ

Στο υπουργείο Πολιτισμού το θέμα των Παλαιών

στο-υπουργείο-πολιτισμού-το-θέμα-των-π-877316

Χάρτες για τον αναοριοθετημένο χώρο της συνοικίας Παλαιά, αποφάσεις που αφορούν στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Βόλου, πίνακες για τις χρήσεις γης στη συγκεκριμένη συνοικία, αλλά και απόσπασμα του σχεδίου πόλεως του Βόλου και επίκληση του νόμου περί «προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς»…

Με τα παραπάνω «όπλα» στη φαρέτρα του ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παλαιών – Παλιού Λιμεναρχείου παρεμβαίνει με ογκώδη φάκελο στο υπουργείο Πολιτισμού, καταγγέλλοντας «κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων» και ζητεί έλεγχο της νομιμότητας των αδειών επιχειρήσεων εστίασης, που λειτουργούν στην περιοχή, καθώς και νυχτερινή αυτοψία.

Στη συνοικία των Παλαιών έχει ξεσπάσει «πόλεμος» τους τελευταίους μήνες μεταξύ κατοίκων και ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης, ενώ δεκάδες είναι οι επιχειρήσεις της αστυνομίας για υποθέσεις ηχορύπανσης και διατάραξης της κοινής ησυχίας. Σύμφωνα με τον σύλλογο η κατάσταση παραμένει ως έχει ακόμη και σήμερα.

Στην καταγγελία του αναφέρεται στο πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει επιχειρήσεις, τις οποίες κατονομάζει, ζητώντας μάλιστα στοιχεία για τις άδειες λειτουργίας τους. Αναφέρεται στο πρόβλημα της ηχορύπανσης εξαιτίας της έντασης στην οποία παίζουν μουσική έως και τις τρεις τα ξημερώματα. «Σχεδόν καθημερινά, σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να κλείσει μάτι από την ηχορύπανση. Τα καταστήματα είναι μικρής χωρητικότητας, χωρίς τις απαραίτητες ηχομονώσεις. Θαμώνες συγκεντρώνονται στην πλατεία και στους γύρω δρόμους και η εικόνα της περιοχής θυμίζει εμποροπανήγυρη. Η εικόνα της πλατείας το ξημέρωμα είναι ντροπιαστική, γιατί υπάρχουν ακαθαρσίες και σκουπίδια», περιγράφεται μεταξύ άλλων στην αναφορά – καταγγελία.

Σύμφωνα με τον σύλλογο τα έκτροπα επαναλαμβάνονται και στις τρεις μικρές πλατείες της συνοικίας, Σιντριβανιού, Γρ. Λαμπράκη και στον Πλάτανο: «Στην πρώτη πλατεία τα κέντρα διασκέδασης βρίσκονται σε απόσταση πέντε έως και 30 μέτρων από κηρυγμένα μνημεία, όπως το Χάνι του Δίκου. Στην πλατεία στην οδό Γρ. Λαμπράκη κατάστημα είναι επί του Βυζαντινού Τείχους και του Οθωμανικού Λουτρού που είναι απαλλοτριωμένο από το Ελληνικό Δημόσιο. Στην πλατεία Πλάτανος, στην οδό Παπακυριαζή και Σουλίου έχει γίνει κατάληψη σχεδόν ολόκληρου του χώρου από τραπεζοκαθίσματα χωρίς να υπάρχει δίοδος για πεζούς. Το κατάστημα είναι σε επαφή με τις ορατές στο ευρύ κοινό στεγασμένες ανασκαφικές τομές του αείμνηστου εφόρου Αρχαιοτήτων Γ. Χουρμουζιάδη με τη διαχρονική στρωματογραφική ακολουθία της αρχαίας Ιωλκού από τα μυκηναϊκά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά χρόνια, που υπήρχαν το οθωμανικό τέμενος, το ιεροδιδασκαλείο και διάφορα διοικητικά κτίρια».

Ζητούν έλεγχο αδειών και νυχτερινή αυτοψία

Ο σύλλογος καταγγέλλει «κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς τα κέντρα διασκέδασης προκαλούν με την όχλησή τους βλάβη στην υγεία των πολιτών, αλλά και άμεση και έμμεση βλάβη και αλλοίωση τόσο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, όσο και του χαρακτήρα του πολεοδομικού ιστού της συνοικίας των Παλαιών και της ποιότητας ζωής και υγείας των κατοίκων της».

Υποστηρίζει ότι με βάση τις χρήσεις γης, «δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση κέντρων διασκέδασης και μπαρ, παρά μόνο εστιατορίων, ταβερνών, ζαχαροπλαστείων και παραδοσιακών καφενείων».

Με την αναφορά του ζητεί:

-Να εφαρμοστούν οι σχετικοί με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα διατηρητέα νεότερα μνημεία νόμοι, με αυστηρότητα και όσο το δυνατό πιο σύντομα, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα που καθημερινά οξύνεται.

-Να ελεγχθεί η νομιμότητα των εκδοθεισών αδειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου και αν συντρέχουν οι νόμιμες και απαραίτητες προϋποθέσεις για την έκδοσή τους, καθώς επίσης και η χορήγηση άδειας για τη χρήση μουσικής και σε κλειστό και σε ανοιχτό χώρο, όπως επίσης και άδεια κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, πλατειών και οδών.

-Τυχόν αυτοψία να διενεργηθεί κατά τις νυχτερινές ώρες λειτουργίας των καταστημάτων αυτών.

Σημειώνεται ότι η καταγγελία απευθύνεται σε συνολικά 12 υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και κοινοποιείται σε 13 ακόμη φορείς μεταξύ των οποίων η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Εισαγγελία Βόλου, ο Δήμος Βόλου και η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου