ΤΟΠΙΚΑ

Γιορτή κάστανου στο Ξουρίχτι 

γιορτή-κάστανου-στο-ξουρίχτι-884598

Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξουριχτίου για τη διοργάνωση της ετήσιας γιορτής κάστανου στο Ξουρίχτι. Στα τέλη Οκτωβρίου προγραμματίζεται ο τριήμερος εορτασμός, που αποτελεί θεσμό για τα τοπικά δρώμενα.

Στα τέλη Οκτωβρίου γιορτάζεται σ’ όλα τα καστανοχώρια της Ελλάδας ο καρπός του φθινοπώρου, ενώ σε μερικά από αυτά δεν παραλείπουν να γιορτάσουν παράλληλα και την απόσταξη του τσίπουρου. Στο Ξουρίχτι η γιορτή θα ανοίξει τις πύλες της την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.

Η γιορτή κάστανου αποτελεί πλέον θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και πλαισιώνεται από μια σειρά εκδηλώσεων, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται το κατ’ εξοχήν προϊόν της περιοχής, το κάστανο.

«Με κάστανα στη φωτιά και κρασί στα ποτήρια…» παροτρύνουν τους επισκέπτες οι διοργανωτές, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής θα προσφέρονται τα δύο αυτά προϊόντα.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου θα υπάρχουν έκθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς, παραδοσιακοί χοροί, ενώ οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την ιστορία του κάστανου και τη διαδικασία παραγωγής του.

Στο Πήλιο οι παραγωγοί έχουν στραφεί στην παραγωγή κάστανου, καθώς το προϊόν έχει μεγάλη δυναμική, με υψηλή ζήτηση σε αγορές του εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξουριχτίου, μετά από αίτημα που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο, επιχορηγήθηκε με το ποσό των 800 ευρώ για τη διοργάνωση της γιορτής – θεσμού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου