ΤΟΠΙΚΑ

Στο Π.Θ. το κτίριο της ΤτΕ στον Βόλο

στο-π-θ-το-κτίριο-της-ττε-στον-βόλο-889549

ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ

Το θεσσαλικό ΑΕΙ αναμένει «πράσινο φως» για την αξιοποίηση μέρους των διαθέσιμών του, για την αγορά του εμβληματικού κτιρίου στην οδό Αργοναυτών

Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος έβαζε «λουκέτο» στο μοναδικό υποκατάστημά της στον Βόλο, στην οδό Αργοναυτών. Φορείς του δημοσίου κλήθηκαν να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους μέσω του υποκαταστήματος της Λάρισας. Οι πόρτες του εμβληματικού κτιρίου με «πρόσωπο» στην παραλία της πόλης στην οδό Αργοναυτών, έκλεισαν και η αγωνία της τοπικής κοινωνίας είναι η αξιοποίησή του προκειμένου να μην μετατραπεί σε… «κουφάρι».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Αμεση ήταν η αντίδραση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο διεκδικεί το ιστορικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος για να το αξιοποιήσει σε έναν χώρο ανοιχτό στην πόλη.

Σύμφωνα με την αντιπρύτανη Ερευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Ιωάννα Λαλιώτου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του κτιρίου και την ένταξή του στο Ε9 του ιδρύματος. «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανέκαθεν αναζητά χώρους στο κέντρο της πόλης για την ανάπτυξή του», σχολιάζει η ίδια.

Για την αγορά του κτιρίου, κατατέθηκε εισήγηση στη Σύγκλητο του ιδρύματος, η οποία έγνεψε καταφατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Ηδη η απόφαση έχει κοινοποιηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, παράλληλα με οικονομικό αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας για την αξιοποίηση μέρους των διαθέσιμων του ιδρύματος, προκειμένου να αγοραστεί το κτίριο. «Είναι απόφαση του Υπουργείου αν θα μας επιτρέψει να διαθέσουμε χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε η κ. Λαλιώτου.

Πληροφορίες που όμως δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι το κτίριο, συνολικής επιφανείας 1.432,34 τ.μ. που βρίσκεται σε οικόπεδο 1.380 τ.μ., το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διεκδικεί έναντι 3,4 εκατ. ευρώ.

Η αξιοποίηση

Η απόκτηση του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναμένεται να είναι το πρώτο βήμα για την αξιοποίησή του.

Ηδη, στην πρόταση που εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, περιλαμβάνονται σκέψεις για την αξιοποίηση του χώρου, ο οποίος προβλέπεται να λειτουργήσει ως αίθουσα εκδηλώσεων, συνεδριακός χώρος, ενδεχομένως και ως μουσείο, που θα φιλοξενεί δράσεις. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο ανοιχτό στην πόλη. Επί της ουσίας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν διαθέτει ένα κεντρικό κτίριο για εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες, φιλοξενία προσωπικοτήτων και προσκεκλημένων ακαδημαϊκών από το εξωτερικό. Σε χώρους εκδηλώσεων μετατρέπονται τα αμφιθέατρα διδασκαλίας», σημειώνει η κ. Λαλιώτου.

Επόμενο βήμα θα είναι η μελέτη των χρήσεων και η κατάθεση ολοκληρωμένου πρότζεκτ αξιοποίησης του κτιρίου, που σήμερα παραμένει κλειστό.

Πώς άνοιξε ο δρόμος

Το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, έως και το λουκέτο, λειτουργούσε επί 87 χρόνια ως η «τράπεζα των τραπεζών», δεχόμενη καταθέσεις από τις εμπορικές τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στη χώρα και δανείζοντας χρήματα σ’ αυτές. Επίσης εξυπηρετούσε φορείς του δημοσίου, ενώ ως ανεξάρτητη αρχή ελέγχεται απευθείας από τη Βουλή.

Στον Βόλο λειτουργούσε από το 1935 στο εμβληματικό κτίριο με την κεντρική πρόσοψη από την οδό Αργοναυτών, στην παραλία της πόλης. Τη δεκαετία του ‘80 έφτασε να απασχολεί μέχρι και 80 άτομα προσωπικό. Σταδιακά, όμως, λόγω συνταξιοδότησης και οικειοθελών αποχωρήσεων, η δύναμη των τραπεζοϋπαλλήλων άρχισε να φθίνει.

Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το «λουκέτο» είχε αποφασιστεί από το 2021, εξαιτίας ωστόσο της πανδημίας, η απόφαση υλοποιείται τώρα.

Αποτελεί δε, μέρος του «θησαυρού» της Τράπεζας της Ελλάδος, για την αξιοποίηση του οποίου, μόλις τους τελευταίους μήνες, υπάρχει έντονη κινητικότητα από τον υποδιοικητή Θεόδωρο Πελαγίδη. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ κατέβαλλε για ΕΝΦΙΑ 50.000 ευρώ ετησίως και κάποια από τα κτίριά της ήταν κλειστά.

Ο κ. Πελαγίδης προχώρησε σε λεπτομερή έκθεση για το δίκτυο των καταστημάτων, τις εργασίες που επιτελούν και το κόστος και αποφασίστηκε το κλείσιμο τεσσάρων, δεδομένου ότι οι δαπάνες ήταν υψηλότερες από τα όποια οφέλη. Ηδη μάλιστα προωθείται η αξιοποίηση τεσσάρων κτιρίων της Κέρκυρας, του Ρεθύμνου, της Λεωφόρου Κηφισίας και του Βόλου, κτίριο που αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά και αξιόλογα δείγματα της αρχιτεκτονικής του 1930.

Ενα από τα ωραιότερα υποκαταστήματα της ΤτΕ αυτό του Βόλου

Το κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στον Βόλο αποτελεί χρόνια τώρα σημείο αναφοράς για την πόλη. Θεμελιώθηκε στις 17 Μαΐου 1933 και εγκαινιάστηκε στις 12 Ιανουαρίου 1935 επί Διοικήσεως Εμμανουήλ Τσουδερού. Είναι το πρώτο υποκατάστημα που κτίστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μια εποχή κατά την οποία ο Βόλος αποτελούσε σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο και το λιμάνι του είχε απευθείας σύνδεση με πολλά λιμάνια της Ελλάδος και άλλων χωρών.

Το παραλιακό οικόπεδο αγοράστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος το 1930.

Οι αρχιτέκτονες της Τεχνικής Υπηρεσίας Μ. Κανάκης και Θ. Παπαντωνόπουλος υλοποίησαν με τη μελέτη τους ένα κτίριο, σε νεοκλασικό ύφος και πιστό στο κτιριολογικό πρόγραμμα των καταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, με χώρους υποδοχής στο ισόγειο και την κατοικία του διευθυντή στον όροφο.

Οπως αναφέρει η αρχιτέκτων και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, στο ιστορικό αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος «το υποκατάστημα Βόλου είναι ένα από τα ωραιότερα υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος. Καθώς καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, επιβάλλεται με την παρουσία του και αποτελεί τοπόσημο της πόλης. Το επιβλητικό του μαρμάρινο κλιμακοστάσιο και η είσοδος με τους τέσσερις λευκούς ιωνικούς κίονες εντυπωσιάζουν».

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο διατηρητέο κτίριο είναι από τα λίγα προπολεμικά κτίρια του Βόλου, που απέμειναν όρθια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1955. Το 1978 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου.

Το 2016 είχε ανοίξει τις πύλες του στο κοινό για να περιηγηθεί σε έκθεση, που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τον Ξενοφώντα Ζολώτα, με αφορμή τότε τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννησή του.

Ο Βόλος ήταν η πρώτη πόλη μετά την Αθήνα, στην οποία παρουσιάστηκε η έκθεση, η οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκε και σε άλλες πόλεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου