ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση τιμής στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

εκδήλωση-τιμής-στα-100-χρόνια-από-τη-μικρ-889611

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζαγοράς με τη συμμετοχή πλήθους ντόπιων και επισκεπτών

Τη μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Μικρασία Χαίρε» είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν το Σάββατο 30 Ιουλίου, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Ζαγοράς. Την πολύ επιτυχημένη παράσταση, την οποία διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγοράς «Γιάνης Κορδάτος», η οποία ήταν εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Ηλία Βενέζη, παρακολούθησε πλήθος κόσμου και αποτέλεσε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή και τους πληθυσμούς που εκδιώχθηκαν βίαια από τις πατρίδες τους. Συμμετείχαν επίσης οι χορευτικές ομάδες της Ένωσης Ποντίων Νομού Μαγνησίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Μαγνησίας «το Εγγλεζονήσι», ενώ ακούστηκαν μικρασιάτικα τραγούδια από το τραγουδιστικό σχήμα «Πολυφώνισσες».

Προηγήθηκε η συγκινητική παρέλαση των μικρών και μεγάλων χορευτών, οι οποίοι, συνοδευόμενοι από τους μουσικούς σκόρπισαν στην πανέμορφη πλατεία του Αγίου Γεωργίου παραδοσιακούς ήχους και μελωδίες της Μικράς Ασίας, καταλήγοντας στον κατάμεστο χώρο της παράστασης. Αρχικά, ανέβηκαν επί σκηνής εκπρόσωποι όλων των ομάδων με αντιπροσωπευτικές φορεσιές της κάθε περιοχής που παρουσιάστηκαν στην παράσταση. Οι χορευτές, παρουσίασαν χορούς από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, την Αρτάκη, τον Πόντο, την Καππαδοκία. Η παράσταση επίσης πλαισιώθηκε από αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα της Δ. Σωτηρίου, του Η. Βενέζη και Γ. Καρατζόγλου, τα οποία παρουσιάστηκαν με συγκινητικό τρόπο από τους Αλ. Γεωργούδη, Α. Κατσαγεωργίου, Α. Παυριανίδου και Γ. Παπαδόπουλο.

Την παράσταση, τον συντονισμό και την οργάνωση της οποίας είχε η κ. Αντιγόνη Ιωάννου, πλαισίωσαν οι καταξιωμένοι μουσικοί, Μούτος Κώστας λαούτο, Κερασιώτης Νίκος κλαρίνο, Δασκαλόπουλος Χρήστος βιολί, Λύτρα Αναστασία κρουστά, Σιδηρόπουλος Νικόλαος ποντιακή λύρα και Ιωάννου Αντιγόνη τραγούδι.

Εκτός από το πλήθος κόσμου, ντόπιους και τουρίστες, που παρακολούθησαν την παράσταση, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Κράββαρης, ο οργανωτικός γραμματέας του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» Αλέξανδρος Καπανιάρης και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, του φορέα της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός» αλλά και τοπικών επιχειρήσεων της περιοχής.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Ζαγοράς «Γιάνης Κορδάτος» ευχαριστεί «όσους πίστεψαν, υποστήριξαν και συνέβαλαν στην επιτυχία της παράστασης αυτής και στην προβολή ενός τόσο σημαντικού γεγονότος, που καθόρισε το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και οδήγησε στην πολυεπίπεδη συμβολή τους στην πολιτιστική, οικονομική και πνευματική ζωή της νεότερης Ελλάδας και να ανανεώσουν το ραντεβού για την επόμενη επιτυχημένη παράσταση για το καλοκαίρι του 2023».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου