ΤΟΠΙΚΑ

Οικογενειακή… υπόθεση στο Χόρτο

οικογενειακή-υπόθεση-στο-χόρτο-862451

Η διάσημη κοντράλτο Μαρίτα Παπαρίζου με τον ταλαντούχο αδερφό της Αλέξανδρο και τον σύζυγό της Γιώργο Αχλαδιώτη συναντιούνται καλλιτεχνικά σε ανατρεπτική παράσταση

Ανατρεπτική παράσταση, που παραπέμπει σε… οικογενειακή υπόθεση, ανεβαίνει την ερχόμενη Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Αυγούστου στο υπαίθριο θέατρο Χόρτου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χόρτου που διοργανώνει το Ιδρυμα Αγγελίνης – Χατζηνίκου. Η διάσημη κοντράλτο Μαρίτα Παπαρίζου «συναντάται» καλλιτεχνικά με τον ταλαντούχο αδερφό της Αλέξανδρο Παπαρίζο και τον σύζυγό της Γιώργο Αχλαδιώτη για τις ανάγκες της όπερας «Διδώ και Αινείας… αλλιώς».

Η καλλιτεχνική σύμπραξη της οικογένειας δεν είναι η μοναδική πρωτοτυπία της παράστασης. Είναι η πρώτη εμφάνιση στον τόπο των παιδικών τους αναμνήσεων, στη γενέτειρά τους, και μάλιστα με μία όπερα, που ο Βόλος και η Μαγνησία έχουν να δουν αρκετά χρόνια.

Οι τρεις τους μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη συνεργασία τους, που φαίνεται να είναι μόνο η αρχή.

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

  • Ετοιμαζόμαστε να παρακολουθήσουμε μία ανατρεπτική παράσταση, η οποία αποτελεί σχεδόν… οικογενειακή υπόθεση. Πώς προέκυψε η συνεργασία των τριών σας και πώς αισθάνεστε; Η συγκεκριμένη παράσταση είναι η απαρχή μιας συνεργασίας των τριών σας ίσως και για νέες παραγωγές στο μέλλον;

Είναι γεγονός ότι είναι μια συνεργασία, την οποία επιδιώκαμε και τη θέλαμε για πολλά χρόνια. Επρεπε όμως να μας το επιτρέψουν οι συνθήκες και να έχουμε μπροστά μας αυτό, που θα θεωρούσαμε εμείς κατάλληλο έργο.

«Η Διδώ και ο Αινείας» είναι μια όπερα άρρηκτα συνδεδεμένη και με τους τρεις μας, μια και στην προηγούμενη «ανάγνωσή» της σημαδεύτηκε από την απώλεια του πατέρα μας. Εκείνη η παραγωγή είχε αναφορά στην «Arte povera» και τη μετά covid εποχή. Η τωρινή ανάγνωση έχει αναφορά στη διαταραχή του ψυχισμού των ανθρώπων και τη διαχείριση ή μη του ψυχικού πόνου.

Είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία και εννοείται ότι θα συνεχίσουμε δυνατά ως μια ενωμένη ομάδα.

  • Πέραν της συνένωσης των δυνάμεων της οικογένειας, πρόκειται για την πρώτη σας εμφάνιση στο Φεστιβάλ Χόρτου, στη γενέτειρά σας, η οποία είναι συνδεδεμένη με τις παιδικές σας αναμνήσεις. Θα τολμήσω να ρωτήσω γιατί τώρα κι όχι νωρίτερα; Ποιες είναι οι συνθήκες, που σας επιτρέπουν σε αυτό το στάδιο τον καλλιτεχνικό «επαναπατρισμό»;

Πρόκειται για μια παραγωγή, που έχει τη χαρά να φιλοξενεί, εκτός ημών, σπουδαίους λυρικούς καλλιτέχνες και μουσικούς με εξαιρετικά δείγματα γραφής στον χώρο, όπως ο διακεκριμένος βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Διονύσης Τσαντίνης στον ρόλο του Αινεία, η εξαιρετική υψίφωνος Αγάπη Παπαμήτσου, η σπουδαία υψίφωνος και καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου Ρόζα Πουλημένου και ο ταλαντούχος κόντρα τενόρος Βασίλης Μπούρης.

Μαζί με την υπέροχη ορχήστρα δωματίου «Novarte» (Ζήσιμος Σουλκούκης, Μυρτώ Μωραΐτου, Robert Smagulov, Alexis Bove, Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου) και το φωνητικό σύνολο «Motetti».

Είμαστε λοιπόν πολύ ευτυχείς, που εμφανιζόμαστε στο Φεστιβάλ του Χόρτου, στο Χόρτο της καρδιάς μας και των παιδικών μας χρόνων, με τόσο καλή ομάδα δημιουργώντας την ιδανική συνθήκη!

Θέλαμε αυτή μας η πρώτη εμφάνιση να έχει τις καλύτερες των συνθηκών. Είναι αυτό που λέει ο λαός «ήρθε ο καιρός».

  • «Διδώ και Αινείας… αλλιώς». Τι διαφορετικό θα δούμε στην παράσταση και γιατί χαρακτηρίζεται ως ανατρεπτική;

Βασισμένοι σε μια έμπνευση του σκηνοθετικού διδύμου Γιώργου Αχλαδιώτη και Φωτεινής Παπαθανασίου, βρισκόμαστε στο σπίτι ενός ψυχιάτρου, όπου ο ψυχίατρος, τρεις γυναίκες τρόφιμοι, ένας καλεσμένος τραγουδιστής, μουσικοί και χορωδοί ανεβάζουν την όπερα του H. Purcell «Διδώ και Αινείας», με σκοπό τη θεραπεία αντιμετώπισης της διασχιστικής διαταραχής ταυτότητας και τη μελέτη της επίδρασης της μουσικής στους ασθενείς, οι οποίοι ερμηνεύουν διπλούς ρόλους.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, στο οποίο ο ψυχίατρος χτίζει ένα γαϊτανάκι, που οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές ακροβατούν μεταξύ του πραγματικού τους εαυτού και του alter ego τους.

Τίποτα όμως στο τέλος δεν είναι όπως φαίνεται…

  • Μαρίτα Παπαρίζου, κοντράλτο, Διδώ και Αρχιμάγισσα

Η Μαρίτα Παπαρίζου ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της μετά την υποτροφία «Αλεξάνδρα Τριάντη», σπουδάζοντας στην Ιταλία και στο Παρίσι. Το ντεμπούτο της γίνεται στη Γένοβα, με την «Αριάδνη στη Νάξο», ενώ στα επόμενα χρόνια το ιταλικό κοινό θα την απολαύσει ξανά σε πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους. Εχει εμφανιστεί σε θέατρα στην Ιταλία, τη Γαλλία, αλλά και στο Λονδίνο, στην πρώτη παγκόσμια αναβίωση του «Τηλέμαχου», αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές ως Κίρκη και επαναλαμβάνοντας τον θρίαμβό της λίγες ημέρες μετά στο Ηρώδειο. Παράλληλα συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή σε κορυφαίους ρόλους, μεγάλη της στιγμή η Κάρμεν (Βραβείο Ενωσης Ελλήνων Κριτικών). Τέλος, στη δισκογραφία της εμπεριέχονται οι ρόλοι του Οναρο στην «Αριάδνη στη Νάξο» του Πόρποδα, του Ταυρίδη, στην «Αριάδνη στην Κρήτη» του Χέντελ, αλλά και το προσωπικό της CD «Vivaldi ma non solo» με τον Κλαούντιο Σιμόνε και τους Solisti Veneti, που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο και βραβεύτηκε από την Ενωση Ελλήνων Κριτικών.

  • Αλέξανδρος Παπαρίζος, αρχιμουσικός

Ο Αλέξανδρος Παπαρίζος γεννήθηκε στον Βόλο, όπου και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στην κλασική κιθάρα, συνεχίζοντας μέχρι και την απόκτηση του διπλώματος αντίστιξης και φούγκας. Αργότερα και με την καθοδήγηση του αρχιμουσικού Ε. Καλκάνη θα εντρυφήσει και στη διεύθυνση ορχήστρας, ντεμπουτάροντας την όπερα «Διδώ και Αινείας» του Πέρσελ, που απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές από διεθνή έντυπα και Ελληνες κριτικούς.

Παράλληλα, είναι καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Αγίας Βαρβάρας. Εκεί ίδρυσε και διευθύνει τη Santa Barbara Guitar Orchestra, που έχει επιδείξει ποικίλο καλλιτεχνικό έργο. Εχει συμμετάσχει ως σολίστ σε διάφορες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του ΟΜΜΑ όπως «Ο κουρέας της Σεβίλλης», «Δον Πασκουάλε», «Επτά θανάσιμα αμαρτήματα», «Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχόγκανι», αλλά και σε πρώτες παρουσιάσεις έργων όπως «Ελ Γκρέκο» του Γ. Χατζηνάσιου, «Οι Δαιμονισμένοι» του Χ. Βρόντου κ.ά. Είναι ενεργός δισκογραφικά, ενώ εμφανίζεται τακτικά σε διάφορα σημαντικά φεστιβάλ, συμπράττοντας με σημαντικές ορχήστρες, όπως ΕΡΤ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, ΚΟΑ.

  • Γιώργος Αχλαδιώτης, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ενδυματολόγος

Ιδρυτής και διαχειριστής της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΠΑΝΑΡΤ, έχει συνεργαστεί με διάφορους φορείς, όπως οι Δήμοι Καλλιθέας, Αλίμου, Κέρκυρας, καθώς και τις Περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου. Εχει συγγράψει τον φάκελο της υποψηφιότητας της πόλη του Βόλου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εχει συγγράψει, σκηνοθετήσει και παρουσιάσει την παράσταση «Στο αμπαζούρ το θαλασσί», με τη Μαρίτα Παπαρίζου, για τη Σοφία Βέμπο. Τον Οκτώβριο του 2021 ερμήνευσε τον ρόλο του αφηγητή στην όπερα του Κώστα Μουστάκα «Σταχομαζώχτρα», βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, για την Εθνική Λυρική Σκηνή, που παράλληλα ηχογραφήθηκε.

«Διδώ και Αινείας… αλλιώς» στο Φεστιβάλ του Χόρτου

Η όπερα «Διδώ και Αινείας… αλλιώς» θα ανέβει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χόρτου 2022, του Ιδρύματος Αγγελίνης – Χατζηνίκου.

Θα δοθούν δύο παραστάσεις, την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Αυγούστου, στις 20:30, στο υπαίθριο θέατρο Χόρτου.

Με δυο λόγια… Σε ένα ψυχιατρείο, ο αρχίατρος αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τη μουσική και συγκεκριμένα την όπερα, για να πειραματιστεί για τα αποτελέσματά της σε ασθενείς με διασχιστική διαταραχή ταυτότητας. Ετσι αποφασίζει να ανεβάσει με τη βοήθεια των τροφίμων στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και των νοσηλευτών σε ρόλους χορωδών και μουσικών, την όπερα του Purcell, με τον ίδιο στον ρόλο του Αινεία και όλους τους υπόλοιπους σε διπλές διανομές, ήτοι:

1η τρόφιμος: Διδώ και Αρχιμάγισσα-Μαρίτα Παπαρίζου, κοντράλτο

2η τρόφιμος: Μπελίντα και 1η γητεύτρα-Αγάπη Παπαμήτσου, σοπράνο

3η τρόφιμος: 2η Κυρία και 2η γητεύτρα-Ρόζα Καπόν Πουλημένου, σοπράνο

4ος τρόφιμος: Πνεύμα και Ναύτης-Βασίλης Μπούρης, κόντρα τενόρος

Αρχίατρος: Αινείας-Διονύσης Τσαντίνης, βαρύτονος

Χορωδιακό σύνολο: Motetii

Σύλληψη και πρωτότυπα κείμενα: Γιώργος Αχλαδιώτης

Σκηνοθεσία, σκηνογραφία και ενδυματολογία: Γιώργος Αχλαδιώτης και Τίνα Παπαθανασίου

Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Παπαρίζος.

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου