ΤΟΠΙΚΑ

Υπερδιπλάσιες διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά του Βόλου

υπερδιπλάσιες-διακοπές-ρεύματος-σε-ν-867936

Αριθμός αιτήσεων ίσος με τον αντίστοιχο μιας ολόκληρης διετίας κατατέθηκε σε ένα μόλις εξάμηνο, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, στις κοινωνικές υπηρεσίες του Βόλου, από πολίτες που είδαν τα φώτα στα σπίτια τους να σβήνουν εξαιτίας οφειλών στις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και διεκδικούν το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα για να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να συνδέσουν τα νοικοκυριά τους με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Από τον περασμένο Ιανουάριο έως και τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Βόλου, Αποστόλης Ζαρκάδας – Βεργής, έχουν κατατεθεί συνολικά 52 αιτήσεις από ιδιώτες που τους έγινε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά τους εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών σε εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειώνεται ότι βάσει στοιχείων των κοινωνικών υπηρεσιών για τη διετία 2020 – 2021 ο αντίστοιχος αριθμός των αιτήσεων ανερχόταν σε 56, με ισάριθμους πολίτες να διεκδικούν το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκάδα – Βεργή, ο αριθμός των αιτήσεων από πολίτες αυξήθηκε αισθητά μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς που παρέλαβαν δημότες, αδυνατώντας να προχωρήσουν στην εξόφλησή τους. Είχαν προηγηθεί η πανδημία του κορονοϊού και οικονομική κρίση και η αύξηση των τιμολογίων ήρθε να «ισοπεδώσει» τα εισοδήματα, κατατάσσοντας μάλιστα τον Δήμο Βόλου στις περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων στη χώρα για την παροχή του εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος.

Η κατάθεση της αίτησης δεν συνεπάγεται όμως και ικανοποίηση του αιτήματος. Τις αιτήσεις εξέτασε επιτροπή αλλά ενέκρινε λιγότερες από τις μισές. Συνολικά εγκρίθηκε η παροχή εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος μόνο σε 24 περιπτώσεις δημοτών, οι 27 απορρίφθηκαν λόγω εισοδηματικών ή περιουσιακών κριτηρίων και μία είναι σε εκκρεμότητα.

Όπως αναφέρει ο κ. Ζαρκάδας – Βεργής, τα ποσά που εγκρίθηκαν κυμαίνονται ανάλογα με το ύψος των οφειλών κάθε περίπτωσης. Υπήρξαν νοικοκυριά με οφειλές έως και 6.000 ευρώ που καλύπτονται πλήρως και περιπτώσεις πολιτών με μεγαλύτερες οφειλές για τους οποίους καλύπτεται ένα μέρος των χρεών και το υπόλοιπο ρυθμίζεται σε δόσεις μέχρι να αποπληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης είναι τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος (έως 9.000 ευρώ τον χρόνο για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, ποσό που προσαυξάνεται μέχρι τα 31.500 ευρώ για πολυμελείς οικογένειες και με επιπλέον προσαυξήσεις για άτομα με αναπηρία, ανάγκη χρήσης ιατρικών συσκευών για μηχανική υποστήριξη κ.ά.). Ισχύουν επίσης περιουσιακά κριτήρια.

Το ύψος του εφάπαξ βοηθήματος καθορίζεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Το σύνολο της οφειλής καλύπτεται όταν αυτή:

-δεν ξεπερνά τις 6.000 ευρώ,

-το 75% από 6.001 – 9.000 ευρώ,

-το 50% από 9.001 – 12.000 ευρώ και

-το 30% από 12.000 ευρώ και πάνω.

Το υπόλοιπο ποσό ρυθμίζεται σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, που ορίζονται από τον εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκάδα – Βεργή, αιτήσεις εξακολουθούν να γίνονται αποδεκτές από το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου (Κοινωνική Πρόνοια-2ας Νοεμβρίου 129) για τις περιπτώσεις των νοικοκυριών τα οποία αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος έως και τέλος Ιουνίου.

«Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει και νέα παράταση του προγράμματος, καθώς το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνουμε από πολίτες που τηλεφωνούν για να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για την κατάθεση αιτήσεων», σημειώνει ο αντιδήμαρχος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου