ΤΟΠΙΚΑ

«Βόμβα» οι ανεξέλεγκτες χωματερές μέσα στην πόλη

βόμβα-οι-ανεξέλεγκτες-χωματερές-μέ-869315

«Βόμβα» για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά και για την εκδήλωση ακόμη και πυρκαγιών χαρακτηρίζονται οι ανεξέλεγκτες χωματερές, που δημιουργούν ασυνείδητοι μέσα στην πόλη. Απόμερα και εγκαταλελειμμένα οικόπεδα δέχονται τόνους από μπάζα, ογκώδη αντικείμενα ακόμη και σκουπίδια και παρά τις συνεχείς επιχειρήσεις από συνεργεία της διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, το πρόβλημα παραμένει.

Μόλις προ ημερών, σε συντονισμένη επιχείρηση της διεύθυνσης Καθαριότητας, απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 300 τόνοι μπάζων, ογκωδών αντικειμένων και σκουπιδιών, από έκταση στην περιοχή των παλαιών σφαγείων που ασυνείδητοι είχαν μετατρέψει σε ανεξέλεγκτη χωματερή.

«Χρειάστηκαν 50 δρομολόγια φορτηγών για να απομακρυνθούν όλα τα μπάζα και ογκώδη από το συγκεκριμένο οικόπεδο που καθαρίστηκε πλήρως. Πολλοί που ασχολούνται με την οικοδομή, προκειμένου να μην πληρώσουν τέλη, απορρίπτουν μπάζα σε οικόπεδα σε διάφορα σημεία της πόλης. Εκεί καταλήγουν και ογκώδη αντικείμενα, από καναπέδες έως ντουλάπια και πόρτες από ιδιώτες αλλά και σκουπίδια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανεξέλεγκτες χωματερές σε διάφορα σημεία της πόλης με κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βόλου, Αποστόλης Μαλαματίνης.

Τόσο στο συγκεκριμένο οικόπεδο στην περιοχή του Σωρού αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης, γίνεται καθαρισμός και τοποθετούνται πινακίδες που ενημερώνουν για την απαγόρευση εναπόθεσης υλικών οικοδομής και ογκωδών αντικειμένων. «Πινακίδες υπάρχουν, τοποθετούμε και νέες αλλά κάποιοι… αποφεύγουν να τις διαβάσουν», σχολιάζει ο κ. Μαλαματίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από την περιοχή του Σωρού, αντίστοιχα φαινόμενα συναντά κανείς και σε άλλες περιοχές, όπως τα παλιά λατομεία, στο Φυτόκο. «Τις επόμενες ημέρες παρέμβαση θα γίνει και σε οικόπεδο στην περιοχή του Σωρού αλλά και σε έκταση στον Σαρακηνό, όπου επίσης έχει δημιουργηθεί ανεξέλεγκτη χωματερή. Στον Σωρό, η συγκεκριμένη έκταση είχε καθαριστεί και πέρυσι, αλλά δημιουργήθηκε νέα εστία φέτος», αναφέρει ο κ. Μαλαματίνης.

Ο ίδιος ζητεί τη συνεργασία όλων προκειμένου να μην μπαίνει σε κίνδυνο το περιβάλλον αλλά και ανθρώπινες περιουσίες. «Θέλουμε τη συνεργασία των πολιτών. Όταν εντοπίζουν κάποιον να εναποθέτει μπάζα να ενημερώνει την υπηρεσία. Και επιπλέον, όταν οι πολίτες έχουν ογκώδη αντικείμενα, μπορούν απλώς να τηλεφωνούν στην υπηρεσία στο 2421080920, να ενημερώνουν και αν όχι την ίδια, την επόμενη ημέρα, συνεργείο του Δήμου, τα παραλαμβάνει από την πόρτα τους», σημειώνει.

Ο κ. Μαλαματίνης πάντως εμφανίζεται αυστηρός και προειδοποιεί με αυστηρά πρόστιμα. «Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και να δημιουργούνται κίνδυνοι μέσα στην πόλη. Οποιος εντοπιστεί να εναποθέτει μπάζα θα τιμωρείται με επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ», λέει κατηγορηματικά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου