ΤΟΠΙΚΑ

Επικίνδυνα πλατάνια απειλούν περιουσίες

επικίνδυνα-πλατάνια-απειλούν-περιου-902155

Ακόμη και ανθρώπινες ζωές – Κλαδέματα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Ηταν τον περσινό Ιούνιο όταν μεγάλο κλαδί από πλάτανο έπεσε πάνω σε καλντερίμι που συνδέει την παραλία του Αη Γιάννη με τη δημοτική οδό και το πάρκινγκ. Τότε από καθαρή τύχη δεν υπήρξε κάποιο ατύχημα, καθώς παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο καλντερίμι χρησιμοποιείται κατά κόρον από λουόμενους και περιπατητές, την ώρα της πτώσης δεν περνούσε κανείς από εκεί.

Με αίτημα που κατέθεσαν στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, κάτοικοι της περιοχής ζήτησαν το άμεσο κλάδεμα του δέντρου. «Όπως διαπιστώσαμε το κλαδί ήταν σάπιο και γεμάτο σκουλήκια. Επειδή πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο γεγονός θα επαναληφθεί με άλλο τμήμα αυτού του δέντρου και προς αποφυγή ακόμη και θανατηφόρου ατυχήματος, παρακαλούμε να φροντίσετε για το κλάδεμα του δέντρου το συντομότερο δυνατό», ανέφεραν στην αίτησή τους οι κάτοικοι.

Το θέμα των επικίνδυνων πλατάνων που απειλούν ακόμη και ανθρώπινες ζωές και περιουσίες συζητήθηκε εκτενώς στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σε καλντερίμια, κοινόχρηστους χώρους, μαγαζιά ακόμη και σε σπίτια, υπάρχουν επικίνδυνα πλατάνια τα οποία θα πρέπει να κλαδευτούν.

Εκτός από την περίπτωση του πλατάνου στον Αη Γιάννη, επικίνδυνο χαρακτηρίζεται στην ίδια περιοχή, πλάτανος που βρίσκεται σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και μάλιστα σε σημείο όπου αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα στα οποία εστιάζονται θαμώνες και όπου δουλεύουν εργαζόμενοι.

Μία ακόμη περίπτωση επικίνδυνου πλατανιού εντοπίστηκε στη θέση Αλώνι Τσαγκαράδας, όπου τυχόν πτώση κλαδιών θα προκαλέσει ενδεχόμενα ατυχήματα και υλικές ζημιές. Στην ίδια περιοχή, στη μέση του ρέματος στην Τσαγκαράδα, στη συνοικία των Αγίων Αποστόλων, πρέπει επίσης να κοπεί επικίνδυνος πλάτανος. Όπως διαπιστώθηκε εμποδίζει τη ροή του νερού του ρέματος, με κίνδυνο να καταρρεύσει αφενός ο δημοτικός τσιμεντένιος δρόμος, αφετέρου να πέσει ο ίδιος ο πλάτανος που είναι ξερός με κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων στον δρόμο.

Εξάλλου, στον Αγιο Γεώργιο Ζαγοράς, υπάρχει πλάτανος εντός σπιτιού, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο τη στατικότητά του, προκαλεί πρόβλημα στην αποχέτευση, έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στην πεζούλα με κίνδυνο κατάρρευσης, έχει ραγίσει και σηκώσει το μπετόν της αυλής, ενώ τα κλαδιά του προκαλούν ζημιές σε διερχόμενα αυτοκίνητα.

Δύο ακόμη περιπτώσεις, αφορούν σε πλατάνους κοντά σε σπίτια, ένα στο Ανήλιο και ένα στη Μακρυράχη. Στην περίπτωση του Ανηλίου, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού μιλά για κίνδυνο πτώσης του δέντρου προς την οικεία του σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Με απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει το κλάδεμα των επτά επικίνδυνων πλατάνων. Για τα δημοτικά, τις εργασίες θα αναλάβει ο Δήμος, για όσα βρίσκονται σε ιδιωτικές εκτάσεις τις εργασίες θα αναλάβουν οι ίδιοι οι ιδιώτες.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος θα στείλει την απόφασή του με τις ακριβείς θέσεις των επικίνδυνων δέντρων στο Δασαρχείο Βόλο προκειμένου να ελεγχθεί η φυτοπαθολογική τους κατάσταση και να δοθεί έγκριση κλαδέματός τους λόγω επικινδυνότητας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου