ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αναμνηστική στήλη για τον Καισάριο Δαπόντε

αναμνηστική-στήλη-για-τον-καισάριο-δα-902168

Τοποθετεί ο Δήμος Σκοπέλου στο «Πηγαδάκι» στη μνήμη του Σκοπελίτη κοσμοπολίτη λόγιου

Αναμνηστική στήλη στην περιοχή «Πηγαδάκι» στη Σκόπελο, όπου διέμενε ο Σκοπελίτης κοσμοπολίτης λόγιος και στιχουργός του 18ου αιώνα, Καισάριος Δαπόντες, πρόκειται να τοποθετήσει ο Δήμος για να τιμήσει τη μνήμη του.

Την πρόταση κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο Σκοπέλου ο πρόεδρος, Αγγελος Ξηντάρης, τονίζοντας ότι ο Καισάριος Δαπόντες «ήταν ένας από τους σημαντικότερους ποιητές, μαζί με τον Βιτσέντζο Κορνάρο, που τίμησαν τα ελληνικά γράμματα, κατά την προεπαναστατική περίοδο. Είναι γιός του κτήτορα της Μονής Ευαγγελισμού, Στέφανου Δαπόντε. Εκτός όμως από στιχουργός, ήταν και γραμματέας του Μαυροκορδάτου, στη Μολδοβλαχία, χρημάτισε και στην Κωνσταντινούπολη σύμβουλος, διπλωμάτης, είχε μια πολυτάραχη ζωή, αφού ήταν κοσμοπολίτης, μόνασε για μερικά χρόνια στο Πιπέρι, επίσης στη Μονή Ευαγγελισμού, στη Μονή Ξηρομέρου του Αγίου Όρους, ξαναγύρισε στη Μονή Ευαγγελισμού και τέλος πέθανε στη Μονή Ξηρομέρου. Ηταν πολυγραφότατος και μάλιστα θεωρείται για τους ιστορικούς ένας χρονογράφος, από τον οποίο μπορεί να αντλήσουμε, πάρα πολλά ιστορικά γεγονότα, δηλαδή τα γραφόμενά του είναι πηγή γεγονότων για τους ιστορικούς. Αυτό λοιπόν τον άνθρωπο, τον Σκοπελίτη, θέλουμε να τιμήσουμε».

Στην περιοχή «Πηγαδάκι» υπήρχε σπίτι στο οποίο διέμενε. Στο σημείο υπάρχει και μία βρύση και υποδείχθηκε από καλλιτέχνη με τον οποίο συνεργάζεται ο Δήμος, ότι εκεί θα πρέπει να τοποθετηθεί η αναμνηστική στήλη.

Την πρόταση ενέκρινε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Σκοπέλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου