ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στον αέρα η γραμμή Σκόπελος – Λουτράκι

στον-αέρα-η-γραμμή-σκόπελος-λουτράκι-902174

Στο παρά πέντε της έναρξης της τουριστικής σεζόν στο νησί – Υπάρχει ένα λεωφορείο, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται, ελλείψει άδειας

Στον «αέρα» στο παρά πέντε της έναρξης της τουριστικής σεζόν στο νησί βρίσκεται η γραμμή Σκοπέλου – Λουτρακίου, η οποία εξυπηρετείται για τη μετακίνηση των επισκεπτών του νησιού στις παραλίες από λεωφορεία. Ο δήμος διαθέτει ένα μόλις λεωφορείο κι αυτό όμως δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει αφού στην κατοχή του δεν έχει άδειες συγκοινωνίας!

Θα πρέπει να ζητήσει από την περιφέρεια να παραχωρήσει στον δήμο τις δύο άδειες που είχε παλιά και στη συνέχεια να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την παραχώρησή τους σε ιδιώτες που θα αναλάβουν τη λειτουργία της άγονης γραμμής, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου λίγο πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα με τον νόμο σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, που έχουν άγονες γραμμές για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη παραχώρησης του μεταφορικού τους έργου, υπάρχει δυνατότητα να αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι δήμοι ή δημοτικές επιχειρήσεις το έργο της μικροσυγκοινωνίας με ίδια ή μισθωμένα λεωφορεία ηλικίας έως 27 ετών. Δίνεται επίσης η δυνατότητα να παραχωρούν το έργο της συγκοινωνίας σε τρίτους.

Το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος, Σταμάτης Περίσσης, ο οποίος ανέφερε ότι ο δήμος έδωσε μάχη για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να του δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι άδειες συγκοινωνίας στο νησί. «Αυτή τη στιγμή το νησί, δεν έχει άδειες συγκοινωνίας. Υπάρχει ένα λεωφορείο το οποίο ο δήμος δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Έγινε η νομοθετική ρύθμιση, και μπορούμε να πάρουμε πίσω τις δύο άδειες που είχαμε», τόνισε προτείνοντας παράλληλα τη λήψη απόφασης για την παραχώρηση του συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες ή ομάδα ιδιωτών.

Η δημοτική αρχή δέχθηκε σκληρή κριτική από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Ζητήθηκε οικονομοτεχνική έκθεση προκειμένου να διαπιστωθούν οι όροι παραχώρησης των αδειών σε ιδιώτες. «Δεν κάνατε όσα οφείλετε εδώ και δύο μήνες και έρχεστε την τελευταία στιγμή και ζητάτε έγκριση», τονίστηκε μεταξύ άλλων, ενώ σύμβουλοι ζήτησαν επίσης να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για το συγκοινωνιακό καθεστώς και τα δρομολόγια να γίνονται με ασφάλεια, να είναι επαρκή και οικονομικά.

Το συμβούλιο αποφάσισε να παραχωρήσει το έργο της μικροσυγκοινωνίας σε ιδιώτες. Θα εκδοθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα καταρτιστούν όροι που θα τεθούν προς έγκριση στην οικονομική επιτροπή. Νωρίτερα όμως ο δήμος πρέπει να ζητήσει την επιστροφή των δύο αδειών από την περιφέρεια και όπως τονίστηκε θα δώσει αγώνα ταχύτητας για να προλάβει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου