ΤΟΠΙΚΑ

2.500 αδέσποτα στον Δήμο Βόλου – Aλλαγή της νομοθεσίας ζητεί ο Αχιλλέας Μπέος

2-500-αδέσποτα-στον-δήμο-βόλου-aλλαγή-της-904331

Φαύλος κύκλος η αντιμετώπιση του προβλήματος, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται – Συνεχείς επιθέσεις σε πολίτες

Περί τα 2.500 αδέσποτα σκυλιά εκτιμάται ότι ζουν σε δρόμους και αγροτικές περιοχές σε όλη την έκταση του Δήμου Βόλου. Το πρόβλημα παραμένει έντονο και οι επιθέσεις αδέσποτων σε πολίτες συνεχίζονται, παρά τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουν δημοτικές υπηρεσίες για την αντιμετώπισή του. Η αλλαγή της νομοθεσίας αποτελεί μονόδρομο για τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη επανέφερε την πρόταση δημιουργίας περιφερειακών πάρκων αδεσπότων, όπου θα τους παρέχονται μόνιμη στέγη, τροφή, νερό και ιατρική φροντίδα, μακριά από τους κινδύνους στους δρόμους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Οσο τα ζώα μένουν στον δρόμο, είναι νηστικά και διψασμένα, θα εκδηλώσουν επιθετικές συμπεριφορές. Δεν θα ήταν καλύτερα, να βρίσκονται σε έναν προστατευμένο χώρο, όπου θα έχουν τροφή και νερό και θα τους παρέχεται ιατρική φροντίδα;» επανέφερε την πρόταση για τη δημιουργία περιφερειακών πάρκων αδέσποτων, που όμως προσκρούει στη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον Νόμο, οι δήμοι υποχρεούνται στην λειτουργία Καταφυγίων Αδεσπότων, προγράμματος στειρώσεων για τον έλεγχο του πληθυσμού τους αλλά και στη λειτουργία κτηνιατρείου για τον εμβολιασμό, αποπαρασίτωση και τσιπάρισμά τους, σε μία προσπάθεια να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους.

Βάσει της νομοθεσίας, οι δήμοι και κατ’ επέκταση και ο Δήμος Βόλου, οφείλουν να κάνουν περισυλλογές αδέσποτων, να τα τσιπάρουν, να τα αποπαρασιτώνουν, να τα εμβολιάζουν και να τα στειρώνουν. Οφείλουν να τα κρατούν στο Καταφύγιο για 15 ημέρες και στη συνέχεια θα πρέπει να τα απελευθερώνουν στο φυσικό περιβάλλον από το οποίο τα απομάκρυναν, μακριά όμως από σχολεία, νοσοκομεία και εκκλησίες.

Αυτό σημαίνει ότι τα αδέσποτα επιστρέφουν στους δρόμους και μαζί τα προβλήματα. «Χρειάζεται τροποποίηση του νόμου χθες. Τα αδέσποτα όσο είναι στην πόλη, πεινούν και διψούν, θα εκδηλώσουν επιθέσεις. Πρέπει να βρίσκονται σε ελεγχόμενο χώρο με φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη αλλά αντιδρούν οι φιλοζωικές και το πρόβλημα ανακυκλώνεται», τόνισε πρόσφατα ο δήμαρχος Βόλου, αναφερόμενος στον φαύλο κύκλο της αντιμετώπισης του προβλήματος των αδέσποτων.

450 στειρώσεις τον χρόνο, αλλά το πρόβλημα παραμένει

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο σε θέματα αδεσπότων του δημάρχου Βόλου και κτηνίατρο, Μιχάλη Τακόπουλο, ο δήμος εφαρμόζει κατά γράμμα τη νομοθεσία. «Κάθε χρόνο, υπάρχουν επίσημα στοιχεία, γίνονται 450 στειρώσεις αδέσποτων. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει. Απλώς το συγκρατούμε. Αν δεν γινόταν ό,τι προβλέπεται, το πρόβλημα θα ήταν ανεξέλεγκτο», σημείωσε ο κ. Τακόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα των αδέσποτων παραμένει παρά την προσπάθεια που γίνεται, καθώς δεν έχουν σταματήσει οι εγκαταλείψεις δεσποζόμενων. Πολίτες που δεν παίρνουν με συνείδηση υπό την φροντίδα τους ένα ζώο, καταλήγουν να το εγκαταλείπουν στους δρόμους. «Μέσα στην καραντίνα οπότε και όλοι πήραν έναν σκύλο για να μπορούν να βγαίνουν βόλτα, έφθασαν οι μισοί σχεδόν να τα εγκαταλείψουν. Η μόνη λύση είναι η ίδρυση Αστυνομίας Ζώων που αναμένεται να συμπεριληφθεί στις νέες προτάσεις της Κυβέρνησης. Τα δεσποζόμενα θα πρέπει να ελέγχονται ότι είναι τσιπαρισμένα και στειρωμένα κι έτσι όταν κάποιο ζώο βρεθεί στον δρόμο να γνωρίζουμε σε ποιον ανήκει και να επιβάλλονται οι αντίστοιχες κυρώσεις, αλλά και το κυριότερο ότι δεν θα ζευγαρώσει, φέρνοντας στη ζωή νέες γενιές αδέσποτων» τονίζει ο κ. Τακόπουλος.

Δεν έχουν σταματήσει οι διαδημοτικές και διανομαρχιακές μετακινήσεις αδέσποτων

Οπως τονίζει ο γνωστός κτηνίατρος, το πρόβλημα επιδεινώνεται και από την πρακτική αγνώστων, που μεταφέρουν αδέσποτα από τον έναν δήμο στον άλλο και από τον έναν νομό στον άλλο, μετακινώντας απλώς το πρόβλημα.

«Δεν έχει σταματήσει το φαινόμενο των φορτηγών που σταματούν στον περιφερειακό και ξεφορτώνουν αδέσποτα από άλλες περιοχές, μετακινώντας το πρόβλημα από τη μία περιοχή στην άλλη», αναφέρει.

Ανιση μάχη

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, ο Δήμος Βόλου φέρεται να δίνει άνιση μάχη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων, που όταν εκδηλώνουν επιθετικές συμπεριφορές θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Ηταν μόλις πριν από ενάμιση μήνα περίπου, όταν ηλικιωμένη γυναίκα κατασπαράχθηκε από σκυλιά που συνάντησε στη διαδρομή της ενώ έκανε τη βόλτα της και γλίτωσε από τα δόντια τους, χάρη στην επέμβαση διερχόμενου από το σημείο.

Εκτοτε σημειώθηκαν και άλλες επιθέσεις αδέσποτων σε πολίτες ακόμη και μικρά παιδιά. Μόλις προ ημερών, γυναίκα στη Ν. Αγχίαλο γλίτωσε από τα δόντια αδέσποτου το μικρόσωμο σκυλάκι της οικογένειας, το πήρε μαζί με το παιδί της αγκαλιά και άρχισαν να τρέχουν για να ξεφύγουν.

«Όταν υπάρχουν αδέσποτα που εκδηλώνουν επιθετικές συμπεριφορές, κάνουμε περισυλλογή, συνεδριάζει βάσει νόμου η πενταμελής επιτροπή και κρίνει αν το ζώο μπορεί να εκπαιδευτεί και να ηρεμήσει. Αν δεν μπορεί, ο νόμος προβλέπει ευθανασία. Εμείς όμως δεν την εφαρμόζουμε. Κρατούμε τα επιθετικά στο Καταφύγιο. Υπάρχουν σκυλιά που βρίσκονται χρόνια στο καταφύγιο του Δήμου Βόλου, ακριβώς για να μην τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή», εξηγεί ο κ. Τακόπουλος.

30 υιοθεσίες το τελευταίο τρίμηνο

Παράλληλα με το πρόγραμμα στειρώσεων, ο Δήμος Βόλου προωθεί και πρόγραμμα υιοθεσιών για να περιορίσει το πρόβλημα των αδέσποτων.

«Το τελευταίο τρίμηνο μόνο έχουμε προχωρήσει σε 30 υιοθεσίες. Κι αυτό όμως δεν είναι εύκολο. Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι ο ενδιαφερόμενος να υιοθετήσει ένα αδέσποτο, μπορεί να φροντίσει για την ευζωία του και το κυριότερο ότι είναι μία συνειδητή πράξη κι ότι δεν θα το εγκαταλείψει ξανά στον δρόμο. Μας έχει τύχει να δίνουμε ένα ζώο για υιοθεσία και να το βρίσκουμε μετά στον δρόμο. Δεν είναι στόχος μας να τα… ξεφορτωθούμε, αλλά να διασφαλίσουμε ότι θα αποκτήσουν μία πραγματική οικογένεια», σημειώνει ο κ. Τακόπουλος.

Σταγόνα στον ωκεανό οι θέσεις του Καταφυγίου

Επί 20 σχεδόν χρόνια, ο Δήμος Βόλου, λειτουργεί καταφύγιο στις Γλαφυρές. Η αρχική άδεια ήταν για 40 θέσεις, πλέον όμως λειτουργεί με 80 θέσεις.

Ηδη ο δήμος έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και προχωρά σε νέα επέκταση των εγκαταστάσεων του καταφυγίου. Στον νέο χώρο θα δημιουργηθούν 140 σπιτάκια για αδέσποτα, θα τοποθετηθούν ταΐστρες και ποτίστρες, κουρείο, ντουζιέρα και στεγνωτήριο, ενώ στις παλιές εγκαταστάσεις θα εξοπλιστεί πλήρως κτηνιατρείο.

«Το σημαντικό είναι ότι η δομή θα στελεχωθεί από μόνιμο προσωπικό που θα έχουν υπό τη συνεχή φροντίδα τους τα αδέσποτα που βρίσκονται στον χώρο», σημειώνει ο κ. Τακόπουλος.

Ο ίδιος ωστόσο εκτιμά ότι σε συνεργασία με τις φιλοζωικές θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και περιφερειακά πάρκα αδέσποτων. «Στα συγκεκριμένα πάρκα τα ζώα θα είχαν νερό, φαγητό, ιατρική φροντίδα και προστασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε παγετούς είτε καύσωνες. Δυστυχώς αυτό προσκρούει μέχρι στιγμής στον Νόμο», επισημαίνει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου