ΤΟΠΙΚΑ

Πρόταση για δίκτυο ακαθάρτων

πρόταση-για-δίκτυο-ακαθάρτων-904341

Κατέθεσε ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου για τη χρηματοδότηση έργων, προϋπολογισμού 4,7 εκατ. ευρώ

Πρόταση για την κατασκευή δικτύου ακαθάρτων και δημιουργίας εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, κατέθεσε ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου, στο πλαίσιο προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Πράσινη μετάβαση» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είχε βγει πρόσκληση που αφορά στη χρηματοδότηση δήμων, συνδέσμων δήμων και νομικών προσώπων για την κατασκευή έργων υποδομής δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, έργων αναβάθμισης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάρτων και επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμέου νερού και έργων υλοποίησης υποδομής διαχείρισης ιλύος.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης είναι δυνατή η χρηματοδότηση έργων εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης και βιολογικού σε οικισμού με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκων. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 109.044.000 ευρώ και ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου διεκδικεί χρηματοδότηση ύψους 4,7 εκατ. ευρώ για να κατασκευάσει δίκτυο ακαθάρτων και βιολογικό σε Τσαγκαράδα, Κισσό και στους οικισμούς του παραλιακού μετώπου.

Το θέμα της υποβολής πρότασης, τέθηκε προς έγκριση στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής την περασμένη Τετάρτη, λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας κατάθεσης αιτήσεων.

Για το έργο υπάρχει έτοιμη μελέτη ενώ αποφασίστηκε οι αρμοδιότητες του φορέα υλοποίησης του έργου να ανατεθούν στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας Α.Ε. (Αναπτυξιακή Πηλίου), επειδή ο Δήμος δεν διαθέτει την αναγκαία στελέχωση με επιστημονικό δυναμικό. Για το σκοπό αυτό εξάλλου, υπογράφτηκε και προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου και της Αναπτυξιακής Πηλίου.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή έργων συγκέντρωσης, μεταφοράς και διάθεσης λυμάτων των οικισμών Αγίας Παρασκευής, Τσαγκαράδας, Αγίας Μαρίνας Κισσού, Αγίου Ιωάννη και Παπά Νερό. Σημειώνεται ότι σημαντικό πρόβλημα στην προσπάθεια του δήμου για τη διαχείριση των προβλημάτων στους οικισμούς δημιουργούν τόσο τα έντονα καιρικά φαινόμενα τη χειμερινή περίοδο όσο και ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο.

Επιπλέον προβλέπεται η κατασκευή τριών εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων που θα εξυπηρετούν η πρώτη το δημοτικό διαμέρισμα Τσαγκαράδας, η δεύτερη τον Αη Γιάννη και το Παπά Νερό και η τρίτη τον Κισσό.

Τέλος, στο έργο προβλέπεται και η σύνδεση των εγκαταστάσεων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Η προγραμματική σύμβαση που υπογράφτηκε είναι διάρκειας 31 μηνών, ενώ το έργο, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 18 μηνών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου