Ελένη Χάνου: Χειροκρότημα ανακούφισης

ελένη-χάνου-χειροκρότημα-ανακούφιση-905627

Για τέταρτη χρονιά, φέτος το Πάσχα, με πρωτοβουλία του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου και επιχειρηματιών, στους οποίους απευθύνθηκε, προσφέρθηκε ο παραδοσιακός οβελίας σε περισσότερες από 400 οικογένειες της πόλης, που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.

Η διανομή έγινε την περασμένη Μεγάλη Τετάρτη, έξω από το δημαρχείο Βόλου, όπου εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, γυναίκες και άνδρες, κάποιοι κρατώντας τα παιδιά τους από το χέρι, βρέθηκαν στον χώρο της διανομής και με υπομονή περίμεναν σιωπηλά να παραλάβουν το αρνί για το Πάσχα.

Με την εμφάνιση του δημάρχου, στον χώρο της διανομής, ένας έκανε την αρχή και ακολούθησαν όλοι. Αρχισαν να χειροκροτούν μόλις είδαν τον δήμαρχο να πλησιάζει για να τους ευχηθεί από κοντά «Καλή Ανάσταση» και «Καλό Πάσχα» και να τους διαβεβαιώσει ότι όλοι θα πάρουν το αρνί για το Πάσχα.

Ηταν ένα χειροκρότημα ανακούφισης από δεκάδες οικογενειάρχες, οι οποίοι ειδικά φέτος, με το κόστος του αρνιού στα ύψη, την ενεργειακή κρίση να «γονατίζει» νοικοκυριά, δεν θα μπορούσαν να στρώσουν το πασχαλινό τραπέζι για τις οικογένειές τους και να γιορτάσουν κατά τα πατροπαράδοτα έθιμα.

Ενα χειροκρότημα ως «ευχαριστώ» στον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος διέθεσε ο ίδιος χρήματα και αξιοποίησε προσωπικές του γνωριμίες, ώστε σε κάθε βολιώτικο σπιτικό να στρωθεί το πασχαλινό τραπέζι χωρίς να λείπει ο παραδοσιακός οβελίας. Ηταν μία ανθρώπινη στιγμή.

Αλλά και μία στιγμή, κατά την οποία όλοι ήρθαν αντιμέτωποι με το πραγματικό πρόσωπο της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά. Οι δικαιούχοι της διανομής είναι επίσης δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου, δύο δομών, που εξασφαλίζουν τα απαραίτητα για το καθημερινό τραπέζι και την κάλυψη βασικών αναγκών σε οικογένειες, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη φτώχεια. Πρόκειται για δικαιούχους χωρίς μητρώο στις κοινωνικές υπηρεσίες, που μπήκαν για πρώτη φορά σε προγράμματα στήριξης στον απόηχο της πανδημίας και με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης.

Η ευχή του δημάρχου ουσιαστική: «Να μην ξαναζήσουμε τέτοιες σκηνές», αναφερόμενος στην ουρά, που είχε δημιουργηθεί από δημότες για την παραλαβή των αμνοεριφίων. Καλή Ανάσταση σε όλους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου