ΤΟΠΙΚΑ

Ταινία – «γροθιά» στη βία από τον Βασίλη Πώποτα

ταινία-γροθιά-στη-βία-από-τον-βασίλ-905695

Με την κάμερά του αποτύπωσε για λογαριασμό της βρετανικής αστυνομίας το «πρόσωπο» της κακοποίησης και την αντίδραση της κοινωνίας

Μία ταινία – «γροθιά» στη βία δημιούργησε ο Βολιώτης Βασίλης Πώποτας. Η ταινία, που πραγματεύεται την κακοποίηση, έγινε για λογαριασμό της βρετανικής αστυνομίας και κατέκτησε τη δεύτερη θέση, με μία ψήφο διαφορά από την πρώτη, ανάμεσα σε οκτώ ακόμη, που δημιουργήθηκαν και παρουσιάστηκαν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Πανεπιστημίου του Σάντερλαντ, όπου σπουδάζει ο νεαρός Βολιώτης, κυνηγώντας το όνειρό του να γίνει παραγωγός ταινιών παγκόσμιας εμβέλειας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Leaked» (σ.σ. «Διέρρευσε») είναι ο τίτλος της μικρού μήκους ταινίας, που σε λίγα λεπτά της ώρας πραγματεύεται την ιστορία ενός κοριτσιού στο βρετανικό πανεπιστήμιο, η οποία στέλνει προσωπικές φωτογραφίες στο αγόρι της και εκείνος τις διαρρέει σε φίλους και από εκείνους μέσω των social media σε όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Ο Βασίλης Πώποτας με την κάμερά του αποτύπωσε το «πρόσωπο» της κακοποίησης, αλλά και το διπλό «πρόσωπο» της κοινωνίας, εκείνου που δείχνει ανοχή σε φαινόμενα βίας και εκείνου που αντιδρά. Στα συγκλονιστικά πλάνα κυριαρχούν τα μάτια της ανυποψίαστης νεαρής γυναίκας, που πηγαίνει στο πανεπιστήμιο και συναντά την κατακραυγή από φίλες και συμφοιτήτριές της, το bullying που δέχεται από φίλους του συντρόφου της, αλλά και από διαδικτυακούς φίλους, με υβριστικά μηνύματα στο κινητό της. Βιώνει την προδοσία και εκτός από θύμα από τον σύντροφό της, πέφτει και θύμα bullying από συμφοιτητές και φίλους.

Βρίσκει ανέλπιστο στήριγμα σε μία άλλη φοιτήτρια και έναν από τους φίλους του συντρόφου της, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι δεν είναι πλάκα, αλλά εγκληματική συμπεριφορά και τη στηρίζουν να κάνει το αποφασιστικό βήμα για να τον καταγγείλει τόσο στη διεύθυνση του Πανεπιστημίου, όσο και στην αστυνομία.

Η ταινία συγκλόνισε καθηγητές του πανεπιστημίου του Σάντερλαντ και αστυνομικούς, που την αξιολόγησαν και έλαβε την τιμητική δεύτερη θέση, με μόλις μία ψήφο διαφορά από την πρώτη και αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να ανέβει στην ιστοσελίδα της βρετανικής αστυνομίας, στο πλαίσιο καμπάνιας που κάνει για την ευαισθητοποίηση του κοινού, απέναντι σε φαινόμενα κακοποίησης.

«Το θύμα δεν πρέπει να αισθάνεται άσχημα»

«Το μήνυμα της ταινίας είναι ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε όλες τις στιγμές της ζωής μας. Σε ποιον μιλάμε, ποιον εμπιστευόμαστε. Και το κυριότερο, όταν κάποιος πέσει θύμα κακοποίησης, να μην αισθάνεται άσχημα. Να αντιδρά απέναντι στον θύτη», τονίζει ο camera operator, Βασίλης Πώποτας, γιος του συνιδιοκτήτη του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, Σοφοκλή, και ανιψιός του εκδότη, Γιώργου Πώποτα.

Οπως αναφέρει ο ίδιος, η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μαθήματος στο πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ, όπου σπουδάζει παραγωγή ταινίας. Ο ίδιος και τέσσερις ακόμη συμφοιτητές του, οι Iraia Lozano, Hana Walsh, Leonardo Santos, Susana Silverio, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αποκαλύψουν το σκοτεινό πρόσωπο της κακοποίησης σε μία οκτάλεπτη μικρού μήκους ταινία, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν σε πάρκο της περιοχής και μέσα στο πανεπιστήμιο, ενώ πρωταγωνιστές ήταν συμφοιτητές τους από το τμήμα ηθοποιίας του ιδρύματος.

Του εμπιστεύτηκαν πανάκριβο εξοπλισμό

Στον Βασίλη Πώποτα, το πανεπιστήμιο εμπιστεύτηκε πανάκριβο εξοπλισμό, αξίας άνω των 15.000 ευρώ προκειμένου να γίνουν τα γυρίσματα της ταινίας.

Ο ίδιος έπιασε για πρώτη φορά στη ζωή του κάμερα, σε ηλικία 13 ετών και έκτοτε αποφάσισε να ασχοληθεί ακριβώς με αυτό. «Όνειρό μου είναι να κάνω μεγάλες παραγωγές ταινιών, να μπορώ να δουλέψω παγκόσμια και να ανοίξω τη δική μου εταιρεία. Ηδη μάλιστα με την εταιρεία μου, την Billpo productions έχω δημιουργήσει δικά μου βίντεο», εξομολογείται ο Βασίλης Πώποτας για την απόφασή του να ακολουθήσει το όνειρό του να σπουδάσει παραγωγός ταινίας στο Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ, μόλις τέλειωσε το λύκειο στον Βόλο.

Ηδη στον Βασίλειο Πώποτα έχει γίνει διπλή πρόταση για να αναλάβει ένα διαφημιστικό και ένα μουσικό βίντεο κλιπ

Διπλή πρόταση στον ταλαντούχο Βολιώτη

Αυτή την περίοδο ετοιμάζει και δεύτερη ταινία, στο πλαίσιο της πτυχιακής του, η οποία είναι ισπανόφωνη και πραγματεύεται την κακοποίηση και θα παρουσιαστεί σε ελληνικό φεστιβάλ.

Τις σπουδές του ολοκληρώνει τον ερχόμενο Μάιο και τον Ιούλιο αναμένεται να πάρει το πτυχίο του. Ηδη το μέλλον του προδιαγράφεται λαμπρό, δικαιώνοντάς τον στην επιλογή του να κυνηγήσει το όνειρό του στην Αγγλία, όπου του ανοίγονται ευκαιρίες και δρόμοι.

Εχει μιλήσει με δύο παραγωγούς για δύο διαφορετικές δουλειές μόλις πάρει στα χέρια του το πολυπόθητο πτυχίο. Η μία αφορά σε διαφημιστικό στα social media και η δεύτερη για την παραγωγή μουσικού βίντεο κλιπ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου