ΤΟΠΙΚΑ

Κόβουν ρεύμα τη Μεγάλη Εβδομάδα!

κόβουν-ρεύμα-τη-μεγάλη-εβδομάδα-905939

Τουλάχιστον 30 αποσυνδέσεις ημερησίως για οφειλές – Κορυφώνονται μαζί με τα Πάθη του Κυρίου και τα πάθη καταναλωτών

Σε διακοπές ρεύματος ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα προχωρούν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για λογαριασμό της ΔΕΗ και ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Το ένα μετά το άλλο νοικοκυριά του Βόλου καλούνται να κάνουν Πάσχα με το… Αγιο Φως, αφού ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα έχουν στα σπιτικά τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Προηγούμενες χρονιές, συνηθιζόταν στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, να μη γίνονται διακοπές ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά για οφειλές. Τότε υπήρχε η… κοινωνική ευαισθησία, ώστε όλες οι οικογένειες να μπορούν να γιορτάσουν το Πάσχα.

Φέτος, έως και χθες Μεγάλη Πέμπτη, στον ΔΕΔΔΗΕ, τα συνεργεία του οποίου έχουν επωμιστεί τον άχαρο ρόλο της αποσύνδεσης νοικοκυριών από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, δεν ήρθε καμία εντολή διακοπής των διακοπών ρεύματος. Αντιθέτως, ιδιωτικές εταιρείες φαίνεται να ασκούν ολοένα και εντονότερες πιέσεις προκειμένου να εισπράξουν χρήματα που τους οφείλονται.

Συνεργεία της υπηρεσίας συνέχιζαν κανονικά και χθες, όπως και τις προηγούμενες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, να προχωρούν σε διακοπές ηλεκτροδότησης, από το ένα μετά το άλλο νοικοκυριά, που δεν είχαν εξοφλήσει λογαριασμούς ρεύματος. Πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον 30 διακοπές ρεύματος την ημέρα σε νοικοκυριά του Βόλου και της Μαγνησίας, λόγω οφειλών.

Μάλιστα, μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, τα συνεργεία επιστρέφουν για να ελέγξουν τυχόν παράνομες συνδέσεις και στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν ότι ιδιώτες έχουν προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια, ξηλώνουν τις παροχές.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε Βόλο και Μαγνησία, τουλάχιστον 100 νοικοκυριά έμειναν πασχαλιάτικα χωρίς ρεύμα και θα κληθούν να γιορτάσουν κάνοντας χρήση του φωτός που θα λάβουν την Ανάσταση με τις λαμπάδες τους.

Αγνωστο και αδιάφορο για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, πώς αυτοί οι άνθρωποι θα καταφέρουν να μαγειρέψουν για να στρώσουν το τραπέζι της οικογένειας, πώς θα εξυπηρετήσουν βασικές καθημερινές ανάγκες τους. Το φετινό Πάσχα θα είναι μαύρο για δεκάδες οικογένειες της περιοχής.

Χαρακτηριστικό της πίεσης που ασκείται είναι ότι τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δεν έχουν την ευχέρεια να κάνουν… πίσω, σε περιπτώσεις διαπιστωμένων οικονομικών αδυναμιών. Οταν δίνεται εντολή για διακοπή ηλεκτροδότησης, τα συνεργεία ελέγχονται αν θα την πραγματοποιήσουν εντός 48 ωρών, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής. Αν δεν το κάνουν, υπάρχει ρήτρα και υπάλληλοι διώκονται πειθαρχικά.

Ιδιωτικοί πάροχοι και ΔΕΗ, δεν λαμβάνουν υπόψη τους ούτε τις άγιες ημέρες του Πάσχα, ούτε την ενεργειακή κρίση που έχει εκτοξεύσει τους λογαριασμούς στα ύψη και έχει «γονατίσει» νοικοκυριά, που καλούνται να ορθοποδήσουν μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Δεν υπάρχει ούτε καν μεγαλύτερη χρονική ανοχή, δεδομένης της δυσλειτουργίας των ΕΛ.ΤΑ. και της παραλαβής των λογαριασμών με καθυστέρησης από τους καταναλωτές. Αν ο λογαριασμός διπλώσει απλήρωτος, τότε δίνεται εντολή διακοπής, ακόμη και αν πρόκειται για ποσό 201 ευρώ. Το ποσό των 200 ευρώ είναι το «μαξιλαράκι» και πάνω από αυτό, γίνονται διακοπές.

Μόνη ελπίδα για να ανάψουν τα φώτα στα νοικοκυριά τους και να μπορέσουν να κάνουν Πάσχα, είναι να προχωρήσουν άμεσα σε διακανονισμό, καταβάλλοντας μια προκαταβολή και ρυθμίζοντας το υπόλοιπο ποσό σε δόσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου