ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλαδικό βραβείο ρομποτικής απέσπασε το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Βόλου

πανελλαδικό-βραβείο-ρομποτικής-απέσ-5477

Ομάδα τριών μαθητριών κατασκεύασε drone, που ανιχνεύει έγκαιρα δασικές πυρκαγιές και ειδοποιεί την Πυροσβεστική

Πανελλήνια διάκριση για το 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βόλου, το οποίο συμμετείχε σε διαγωνισμό ρομποτικής. Ομάδα αποτελούμενη από τρεις μαθήτριες του σχολείου κατασκεύασε drone, που ανιχνεύει έγκαιρα δασικές πυρκαγιές και ειδοποιεί την Πυροσβεστική. Οι μαθήτριες κατάφεραν να αποσπάσουν το τρίτο πανελλήνιο βραβείο στον διαγωνισμό Steam Stars Greece στο πλαίσιο του θεσμού Athens Science Festival. Πρόκειται για μία σημαντική διάκριση και μάλιστα για δημόσιο σχολείο, που διαγωνίστηκε απέναντι σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ομάδα ρομποτικής του 2ου Πρότυπου ΓΕΛ Βόλου συστήθηκε λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τον περασμένο Οκτώβριο, από τον καθηγητή πληροφορικής Σάββα Τσολάκη. Υπό την καθοδήγησή του μαθητές του σχολείου μυήθηκαν στα μυστικά της πληροφορικής και ρομποτικής, δούλεψαν σε ώρες εκτός μαθημάτων, τόσο στο σχολείο, όσο και στο σπίτι και δημιούργησαν ρομποτικές κατασκευές που πραγματικά εντυπωσιάζουν.

Συνολικά, στο σχολείο δημιουργήθηκαν τέσσερις ομάδες ρομποτικής. Η πρώτη είναι η RoboTech που αποτελείται από τις μαθήτριες της β’ λυκείου Αποστολία Παλαιολόγου, Χριστίνα Τσιμπίδη και Χαρά – Μαρία Σμπόρου, οι οποίες κατασκεύασαν το drone για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Πρόκειται για ένα ιπτάμενο όχημα, που αποτελείται από τον σκελετό, το μοτέρ κινητήρα και τον έλικα, ο οποίος συνδέεται με επιταχυντή ταχύτητας και σύστημα ελέγχου. Το σύστημα συμπληρώνεται από μπαταρία, Bluetooth, αισθητήρες και mini κάμερα. Το όχημα πετά σε δασικές εκτάσεις, ανιχνεύει φωτιά ή καπνό, μετρώντας και το διοξείδιο του άνθρακα και στέλνει εικόνα και σήμα στην πλησιέστερη Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τις τρεις μαθήτριες ευαισθητοποίησαν οι περσινές πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Βόρεια Εύβοια.

«Ερευνώντας τα προβλήματα, εστιάσαμε στις δασικές πυρκαγιές και εμπνευστήκαμε το συγκεκριμένο drone για την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπισή τους. Κυρίως μας ενδιαφέρει η πρόληψη», σημείωσε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η «ψυχή» της ομάδας, Χριστίνα Τσιμπίρη.

Την εργασία τους μαζί με βίντεο παρουσίασης έστειλαν στον διαγωνισμό και απέσπασαν το τρίτο πανελλήνιο βραβείο.

Η άλλη ομάδα του σχολείου, η Dream Team, δημιούργησε ένα πυροσβεστικό και δασικό ανεμόμετρο. Οι μαθητές της α’ λυκείου Σπύρος Θλιβερός, Ενέτια Μουρατάι, Ζωή Πρίφτι, Ραφαήλ Βασίλης Σγαρδώνης και Νίκος Λαγουδάκης, δημιούργησαν σύστημα το οποίο μετρά την ένταση του ανέμου κι όταν αυτός είναι ισχυρός, στέλνει σήμα στην Πυροσβεστική για την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές.

Η τρίτη ομάδα του σχολείου, η Volos 1, δημιούργησε ένα αλκοολόμετρο. Σε αυτό φυσάει ο οδηγός και σε περίπτωση που ανιχνευτεί αλκοόλ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, στέλνει σήμα απευθείας στην οικογένειά του για να τον παραλάβει από το σημείο όπου βρίσκεται. Εμπνευστές και δημιουργοί της ρομποτικής κατασκευής, οι μαθητές της α’ λυκείου Βησσαρίων Πουρνάρας, Γιώργος Τσίκλας, Ζαχαρίας Γεωργίου και η μαθήτρια της β’ λυκείου, Μιχαέλα Τολιοπούλου.

Η τέταρτη και τελευταία ομάδα, η Volos 2, δημιούργησε εξάρτημα για κωφάλαλους. Πρόκειται για μία συσκευή η οποία ειδοποιεί τον κωφάλαλο όταν ένας άνθρωπος ή αντικείμενο τον πλησιάζει, προκειμένου να αντιδράσει. Την κατασκευή δημιούργησαν οι μαθήτριες της α’ λυκείου Λευκοθέα Νάνου, Κατερίνα Τερτίμπα, Αργώ Βιβιάννα Παπαδοπούλου και Ελεονόρα Τσάκρρι.

Οι τρεις τελευταίες ομάδες συμμετείχαν στον διαγωνισμό της Vodafone Generation Next και απέσπασαν θετικά σχόλια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου