ΤΟΠΙΚΑ

Γκαζώνουν… για τελικό – Το 9ο Γυμνάσιο Βόλου στις πίστες της F1 στο Λονδίνο

γκαζώνουν-για-τελικό-το-9ο-γυμνάσιο-8942

Για τον παγκόσμιο τελικό του διαγωνισμού F1 (Formula 1) in Schools, γκαζώνουν… οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου. Με το μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο των 20 εκατοστών, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν, θα τρέξουν στις παγκόσμιες πίστες του διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, από 9 έως 15 Ιουλίου. Το 9ο Γυμνάσιο Βόλου είναι το μοναδικό δημόσιο γυμνάσιο, που συμμετέχει στον διαγωνισμό, στον οποίο λαμβάνουν μέρος μαθητές λυκείων από 40 χώρες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η μάχη που θα δώσουν στις παγκόσμιες πίστες της F1 in Schools οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου, μοιάζει με αναμέτρηση… Δαυίδ εναντίον Γολιάθ. Οι μαθητές της πόλης δεν είναι μόνο ηλικιακά μικρότεροι και άρα χρειάστηκε να καλύψουν γνωστικό αντικείμενο που θα διδαχθούν στο λύκειο. Προέρχονται από ένα δημόσιο σχολείο κόντρα σε ιδιωτικά, που κατεβαίνουν στον διαγωνισμό, έχοντας την υποστήριξη των χορηγών τους.

Θα τρέξουν όμως με το μικρό αγωνιστικό τους μονοθέσιο, με όπλο τους τον ενθουσιασμό, την αγάπη και το μεράκι για αυτό που επέλεξαν να κάνουν, ελπίζοντας σε μία αξιοπρεπή παρουσία στον παγκόσμιο τελικό του Λονδίνου.

Είναι άλλωστε δοκιμασμένοι στις δυσκολίες, καθώς ακόμη και η συμμετοχή τους στον πανελλήνιο διαγωνισμό πέρασε μέσα από τις Συμπληγάδες της καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, που τους κράτησε μακριά από το σχολείο, με το σύνολο των εργασιών τους να γίνονται διαδικτυακά.

Η αρχή

Η εμπλοκή του 9ου Γυμνασίου Βόλου στον διαγωνισμό F1 in Schools ξεκίνησε κατά το περσινό σχολικό έτος, όταν ο υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος της ομάδας TALOS που ασχολείται με την ρομποτική, Γιώργος Πρώιας, πρότεινε στη διευθύντρια του σχολείου, Νίκη Χατζηκυριάκου να συμμετέχει με ομάδα στη διοργάνωση.

Ετσι κι έγινε. Δημιουργήθηκε μία ομάδα μαθητών, που αποτελούνταν από 15 μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου και σε αυτή συμμετείχαν τέσσερις μαθητές λυκείων της πόλης. Argon, το όνομα της ομάδας, η οποία με την παρθενική της εμφάνιση στο διαγωνισμό εντυπωσίασε και απέσπασε διπλό βραβείο.

Το αγωνιστικό, που σχεδίασε το 9ο Γυμνάσιο Βόλου

Μαθήματα διαδικτυακά

Σύμφωνα με την κ. Χατζηκυριάκου, η συμμετοχή του σχολείου, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ηταν το μοναδικό γυμνάσιο που κατέβηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό και οι μαθητές είχαν να αντιμετωπίσουν μαθητές λυκείων της χώρας και μάλιστα από ιδιωτικά σχολεία.

Οι μαθητές το πρώτο που έπρεπε να κάνουν ήταν να καλύψουν ύλη φυσικής που θα διδάσκονταν στο λύκειο. Κι οι ίδιοι ήταν μόλις στο γυμνάσιο.

Η πανδημία του κορονοϊού και η καραντίνα, αποτέλεσε μία ακόμη δυσκολία. Οι μαθητές συμμετείχαν στις συναντήσεις, μέσω διαδικτύου, σε ώρες εκτός σχολικών μαθημάτων. «Ολες μας οι εργασίες έγιναν διαδικτυακά», σημειώνει η κ. Χατζηκυριάκου.

Διπλή βράβευση

Οι μαθητές όμως είχαν πείσμα και θέληση και κατάφεραν να διακριθούν στην πέμπτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό F1 in schools, αποσπώντας μάλιστα διπλό βραβείο. Το ένα αφορά στην καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα και το άλλο στην ανάδειξή του ως το καλύτερο γυμνάσιο στην Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο, οι μαθητές μετέφρασαν τις εργασίες τους στα αγγλικά και κατάφεραν να λάβουν το εισιτήριο της πρόκρισης στον παγκόσμιο τελικό της διοργάνωσης που θα γίνει στο Λονδίνο, τον ερχόμενο Ιούλιο.

Η νέα ομάδα Lupus

Οπως εξηγεί η κ. Χατζηκυριάκου, συνολικά από την Ελλάδα, προκρίθηκαν οκτώ ομάδες, οι οποίες συνεργάζονται ανά δύο για να λάβουν μέρος στον τελικό.

Το 9ο Γυμνάσιο Βόλου συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το όνομα της νέας μικτής ομάδας που δημιουργήθηκε είναι Lupus. Με αυτό το όνομα, θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό στην Αγγλία.

Μόνοι τους, χωρίς στήριγμα

Αυτή τη στιγμή το σχολείο έχει σχεδιάσει το μονοθέσιό του, το οποίο θα εκτυπώσει σε 3D εκτυπωτή και θα είναι αυτό το αγωνιστικό που θα τρέξει στην πίστα του Λονδίνου. Είναι μήκους 20 εκατοστών, έχει συγκεκριμένο βάρος, λειτουργεί με κάψουλα διοξειδίου του άνθρακα και σχεδιάστηκε αεροδυναμικά. Θα μετρηθούν οι χρόνοι και το πιο γρήγορο μονοθέσιο θα είναι αυτό που θα διακριθεί.

Στο Λονδίνο θα πάνε τρεις μαθητές και ένας συνοδός εκπαιδευτικός από το 9ο Γυμνάσιο Βόλου και αντίστοιχα τέσσερα άτομα από την συνεργαζόμενη Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή.

Μόνο που οι μαθητές του Βόλου, χρειάζεται να φροντίσουν για τα πάντα μόνοι τους. Να πληρώσουν για τα εισιτήριά τους, από τη στιγμή που δεν έχουν χορηγούς όπως τα ιδιωτικά σχολεία, να φροντίσουν για την ομοιόμορφη στολή τους. Ούτε καν πίστα δεν έχουν για να κάνουν δοκιμαστικά με το μονοθέσιο που κατασκεύασαν.

«Το θετικό είναι ότι το ίδρυμα Νιάρχος κάλυψε τα έξοδα συμμετοχής των ομάδων στον παγκόσμιο τελικό. Για την είσοδο, χρειαζόμασταν 2.000 λίρες Αγγλίας ανά ομάδα και 300 λίρες Αγγλίας ανά μέλος», εξηγεί η κ. Χατζηκυριάκου, χωρίς να αποκλείει να προλάβει η ομάδα να κάνει ένα δοκιμαστικό σε πίστα της Θεσσαλονίκης.

«Είμαστε μόνοι μας. Αλλά ελπίζουμε σε μια αξιοπρεπή παρουσία στον τελικό. Μόνο το ταξίδι και η συμμετοχή σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό συνιστά τρομερή εμπειρία για τους μαθητές μας. Θα ανοίξει τους ορίζοντές τους», σημειώνει η κ. Χατζηκυριάκου.

Η ομάδα που θα τρέξει στον παγκόσμιο τελικό

Ανάμεσα σε πέντε μαθητές θα επιλεγούν οι τρεις που θα συνθέσουν την ομάδα που θα πάει στον Λονδίνο. Οι Γιάννης Γιαννούλας, Γιάννης Κρικελάς, Βασίλης Διακόσιας, Δημήτρης Παπαδόπουλος και Νίκος Σταμέλος, θα κληθούν να επιλέξουν ποιοι θα «συνοδεύσουν» το μικρό αγωνιστικό στις παγκόσμιες πίστες. Συνοδός τους θα είναι είτε η διευθύντρια Νίκη Χατζηκυριάκου, είτε ο φυσικός του 9ου Γυμνασίου Βόλου, Γιάννης Τσαρτσάλης.

«Είναι ένας μεγάλος διαγωνισμός. Υπάρχει μεγάλη προσμονή και μεγάλος ενθουσιασμός. Είμαι υπερήφανος για την ομάδα μας. Καταφέραμε μέσα από συλλογική δουλειά να φθάσουμε τόσο ψηλά και μάλιστα σε μια δύσκολη σχολική χρονιά, όπως η περσινή. Όλα τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά εξαιτίας του κορονοϊού, αναγκαστήκαμε να δουλεύουμε μέσω skype, σε βραδινές ώρες. Ηταν όμως μια πολύ όμορφη εμπειρία και παρά τις αντίξοες συνθήκες, καταφέραμε να βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο», αναφέρει ο μαθητής Γιάννης Κρικελάς.

«Από την αρχή γνωρίζαμε ότι το εγχείρημα θα ήταν δύσκολο, δεδομένου ότι δεν είχαμε χορηγούς. Αποδείξαμε όμως ότι τα χρήματα δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία όσο η προσπάθεια. Και είμαι χαρούμενος για αυτό. Η ομαδικότητα και η συνεργασία ήταν το μεγάλο κέρδος που αποκομίσαμε, μαζί με τις γνώσεις στη φυσική», είπε από την πλευρά του ο μαθητής Νίκος Σταμέλος.

«Αισθάνομαι υπερήφανος για το σχολείο και την ομάδα μας. Προερχόμαστε από ένα δημόσιο σχολείο που συναγωνίστηκε ιδιωτικά, με υψηλά budget. Επιπλέον οι μαθητές, επειδή είναι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν περισσότερες γνώσεις. Κάναμε διπλή προσπάθεια και για να καλύψουμε το γνωστικό κομμάτι και δεδομένου ότι δουλέψαμε μέσα στην καραντίνα», σημείωσε εξάλλου ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Η ομάδα Argon μέσα από την οποία δημιουργήθηκε η Lupus:

Συντονιστής ομάδας: Ιωάννης Γιαννούλας

Μηχανικός σχεδίασης: Ιωάννης Κρικέλας

Μηχανικοί κατασκευής: Εκτορας Ιωάννης Βάσιλας, Βασίλειος Διακόσιας

Υπεύθυνοι εύρεσης πόρων: Θοδωρής Πρώιας, Δημήτρης Παπαδόπουλος

Σχεδιαστής γραφικών: Μανώλης Ραφτόπουλος

Υπεύθυνοι Marketing και Επικοινωνίας: Κωνσταντίνα Ραφτοπούλου, Μανώλης Ραφτόπουλος

(Aπό αριστερά) Οι Γιάννης Κρικελάς, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Νίκος Σταμέλος, Νίκη Χατζηκυριάκου και Γιάννης Τσαρτσάλης

Ετοιμάζουν τον «Πήγασο» για τους πανελλήνιους

Παράλληλα με τον παγκόσμιο διαγωνισμό, το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, ετοιμάζεται με μία ακόμη ομάδα του, τον «Πήγασο» για τους πανελλήνιους αγώνες F1 in Schools που θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο στην Αθήνα.

Η ομάδα αποτελείται από τους:

Συντονιστής ομάδας: Γιάννης Κρικελάς

Μηχανικοί σχεδίασης: Μερόπη Αραμπατζή, Αφροδίτη Σπανομήτρου, Θεοδόσης Βουτσελάς, Βασίλης Διακόσιας

Μηχανικοί κατασκευής: Κωνσταντίνα Ακριβούση, Αλέξανδρος Ντόγος, Δημήτρης Πρώιας, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Παντελής Μπακιρτζής

Υπεύθυνος κατασκευής: Βασίλης Διακόσιας

Σχεδιαστές γραφικών: Μερόπη Αραμπατζή, Ευαγγελία Θάνου, Νικόλαος – Ταξιάρχης Σταμέλος, Χρήστος Βαΐτσης, Ταξιάρχης Τσούνης, Κωνσταντίνα Ραφτοπούλου

Υπεύθυνοι μάρκετινγκ και επικοινωνίας: Νικόλαος – Ταξιάρχης Σταμέλος, Αλέξανδρος Ντόγος, Ευαγγελία- Γεωργία Αναγνωστοπούλου, Ευαγγελία Θάνου, Απόστολος – Παναγιώτης Βλαχόπουλος, Ιωνας Αγραφιώτης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου