ΤΟΠΙΚΑ

Να μην παραμείνει εστία μόλυνσης

να-μην-παραμείνει-εστία-μόλυνσης-10819

Κύβος ερρίφθη. Το πρώην ξενοδοχείο «Της Γαλλίας» και το ιστορικό καφενείο «Η συνάντηση» στο οικόπεδο που περικλείεται από τις οδούς Κ. Καρτάλη, Ιάσονος και Αργοναυτών, κρίθηκαν διατηρητέα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, χθες συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου Βόλου, που είναι ο ιδιοκτήτης, και προχώρησε στην ακύρωση του αποτελέσματος της δημοπρασίας, βάσει του οποίου το οικόπεδο κατακυρώθηκε σε ιδιώτη με τον όρο να προχωρήσει σε κατεδάφιση των κτιρίων. Η απόφαση με το σκεπτικό θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στη «Διαύγεια». Μετά από αυτό τι;

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Αρχιτέκτονες του Βόλου υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης των κτιρίων, προκειμένου να μην συνεχίσουν να αποτελούν εστία μόλυνσης, όπως γίνεται επί σειρά ετών, για το κέντρο της πόλης, αν και αναγνωρίζουν ότι η υπόθεση ανακαίνισης θα περάσει μέσα από τις… Συμπληγάδες, που συνιστούν οι όροι και περιορισμοί που τίθενται στις εργασίες σε διατηρητέα κτίρια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστα Αδαμάκη, το συγκεκριμένο ακίνητο, είναι ένα από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στην πόλη και τη συνδέουν με το ιστορικό παρελθόν της. Ο ίδιος ωστόσο υπογραμμίζει ότι τα διατηρητέα κτίρια δεν θα πρέπει να μένουν ερείπια να ρημάζουν στο πέρασμα του χρόνου. «Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο ακίνητο προς όφελος της πόλης. Βεβαίως και είναι πολύ πιο δύσκολο να ανακαινίσεις από το να κατασκευάσεις εξ αρχής ένα κτίριο, έμπειροι όμως του κλάδου μπορούν να βρουν λύσεις», σημείωσε και αναφέρθηκε στην αξιοποίηση τόσο των βιομηχανικών κτιρίων, όσο και των κτιρίων Αχίλλειον και Τσικρίκη, ως καλά τέτοια παραδείγματα.

Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτων μηχανικός, Δημήτρης Φιλιππιτζής, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα, κυρίως στο κτίριο «Της Γαλλίας». «Το κτίριο παρουσιάζει αρκετά προβλήματα μετά τον σεισμό αλλά και την πολύχρονη εγκατάλειψη. Ακόμη και η δομική του υπόσταση είναι αμφισβητούμενη, παρουσιάζονται καθιζήσεις και ρωγμές. Υπάρχει βαθμός δυσκολίας στην ανακαίνιση του κτιρίου, δεν είναι όμως απαγορευτικός», σημείωσε ο κ. Φιλιππιτζής.

Την ανάγκη αξιοποίησης του κτιρίου, επισημαίνει και ο αρχιτέκτονας, Ευάγγελος Τσιρνόβας. «Πρέπει να αξιοποιηθεί, γιατί σήμερα αποτελεί εστία μόλυνσης. Η κήρυξη κτιρίων ως διατηρητέα δεν θα πρέπει να συνιστά ανασταλτικό παράγοντα. Τίθενται παράμετροι που ενδεχομένως να δημιουργούν δυσκολίες, όχι όμως άλυτα προβλήματα. Βεβαίως, σε τέτοιες περιπτώσεις, οι επεμβάσεις είναι πιο κοστοβόρες», ανέφερε ο κ. Τσιρνόβας.

Δεκάδες διατηρητέα μέσα στον Βόλο

Το στοίχημα για την πόλη, είναι πλέον τα ακίνητα του οικοπέδου στην Κ. Καρτάλη με Ιάσονος, να μην παραμείνουν «κουφάρια» που θα καταρρέουν στο πέρασμα του χρόνου. Θα γίνει ξενοδοχείο ή θα λάβει κάποια άλλη χρήση; Στο ερώτημα αυτό θα απαντήσει, όποιος αναλάβει την αξιοποίηση του ακινήτου, που δεν θα πρέπει να συνεχίσει να συνιστά εστία μόλυνσης και να κινδυνεύει με κατάρρευση.

Οπως είχε καταγράψει μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η τοπογράφος- πολεοδόμος μηχανικός, Γραμματή Μπακλατσή, μόλις το περασμένο καλοκαίρι, με αφορμή διατηρητέο που κατέρρεε, στον Βόλο υπάρχουν δεκάδες διατηρητέα κτίρια, τα οποία όμως δεν είναι στο σύνολό τους αξιοποιημένα. Τα διατηρητέα βρίσκονται: 2ας Νοεμβρίου 90 με Κουντουριώτου, 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ 31 με Σαρακηνού, Αγχιάλου και Αλμυρού 30, Αγχιάλου από το 2 μέχρι το 10, Αθανασίου Διάκου με Σοφοκλέους, Αγχιάλου 5, 7, 9 και Αλμυρού 28, Αλμυρού 20, 22, 24, 26, Αλμυρού 50-52, Ανθίμου Γαζή 107, Αργοναυτών και Ιάσονος ξενοδοχείο Αίγλη, το ξηραντήριο του Τσαλαπάτα, Βασσάνη και Γαζή-Αποθήκη Καπνού, Βοιβής 54 Παλιά, Γαμβέτα 4 και Ιάσονος, Γκλαβάνη 84-86 με Τάκη Οικονομάκη, Γραβιάς 12 έως 18 Παλιά, Γραβιάς 4-6, Αρτεμισίου με Δημητριάδος, Δημητριάδος με Κοραή, Δημητριάδος 12-14 Ξενοδοχείο Κεντρικό, Δημητριάδος 16 και Ροζού, Δημητριάδος 283 και Σταθά, Δημητριάδος 44 και Κουταρέλια, κτίριο Παλούκα, Δημητριάδος και Κουταρέλια Αγροτική Τράπεζα, Δονδολίνων 26 με Πολυμέρη βρίσκεται το κτίριο Μεφσούτ.

Τι ισχύει από το Υπουργείο Πολιτισμού

Τα διατηρητέα – νεότερα μνημεία αφορούν τα περισσότερα αστικά ακίνητα μετά από το 1830, για τα οποία εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, μετά από εισήγηση της υπηρεσίας και γνώμη του συμβουλίου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία υπάρχουν μια σειρά από υποχρεώσεις και δικαιώματα, των κυρίων, νομέων ή κατόχων διατηρητέων ακίνητων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση χωρίς την έγκριση του αρμόδιου υπουργείου που το κήρυξε διατηρητέο.

Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να το συντηρεί και να το επισκευάζει. Διαφορετικά, τις απαραίτητες εργασίες μπορούν να κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και να του καταλογίσουν τη δαπάνη.

Υπάρχει δυνατότητα ειδικής ρύθμισης για προσθήκες μόνο για το υπόλοιπο του συντελεστή δόμησης, με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι μελέτες των επισκευών εγκρίνονται από επιτροπή και αν προκύψουν αλλαγές κατά τη διάρκεια της επισκευής πρέπει να υποβληθούν και πάλι για έγκριση.

Ελεγχος και μελέτη για κάθε ενέργεια

Σύμφωνα με την κ. Μπακλατσή, η αξιοποίηση ενός διατηρητέου είναι ανασταλτικός παράγοντας και τελικώς εγκαταλείπεται, λόγω των αυστηρών όρων που τίθενται. «Κατ’ αρχήν δεν επιδοτείται η ανακαίνισή τους. Και επιπλέον για κάθε ενέργεια, θα πρέπει να υπάρχει μελέτη και να περνά από έλεγχο. Γι’ αυτό και ψηλά στην ατζέντα είναι η αξιοποίηση και συντήρηση των διατηρητέων, καθώς ακόμη κι αν κατεδαφιστούν εξαιτίας του χρόνου, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να τα κατασκευάσει όπως ακριβώς ήταν», σημειώνει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου