ΤΟΠΙΚΑ

25 ευρώ τον μήνα για μαγαζί στο Κολωνάκι!

25-ευρώ-τον-μήνα-για-μαγαζί-στο-κολωνάκι-29158

«ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ» ΒΓΗΚΑΝ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Με εισήγηση της επιτροπής διαχείρισης κληροδοτημάτων του Αχιλλοπουλείου

Ενοίκιο για κατάστημα 73,61τ.μ. στο Κολωνάκι με 25 ευρώ τον μήνα; Σίγουρα επαγγελματίες της περιοχής, που στεγάζουν τις επιχειρήσεις τους σε αντίστοιχα τετραγωνικά μέτρα και πληρώνουν δυσβάστακτα αυτή την εποχή ενοίκια μερικών χιλιάδων ευρώ τον μήνα, θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για… φάρσα. Κι όμως, είναι το ελάχιστο μίσθωμα, που ζήτησε το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, στην πρόσφατη δημοπρασία 16 ακινήτων του, τα οποία επιθυμεί να αξιοποιήσει.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την περασμένη Τετάρτη, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείο Βόλου, έγινε δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός με ανοιχτές προσφορές για την ενοικίαση ακινήτων του ιδρύματος. Η λίστα περιλάμβανε 16 ακίνητα, σε Βόλο, Καλά Νερά και Ν. Αγχίαλο, αλλά και δύο «χρυσές» ευκαιρίες στην Αθήνα, ένα κατάστημα στο Κολωνάκι και μία βίλα στο Παλαιό Ψυχικό.

Με εισήγηση της επιτροπής διαχείρισης κληροδοτημάτων προς το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου, αποφασίστηκε η αξιοποίηση των 16 ακινήτων, για τα οποία ορίστηκε ελάχιστο προσφερόμενο μίσθωμα και συγκεκριμένη διάρκεια μίσθωσης.

Η τιμή εκκίνησης των προσφορών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περίπτωση ακινήτων στην Αθήνα, όπου τα ενοίκια επαγγελματικών χώρων την τελευταία περίοδο παρουσιάζουν σημαντική αύξηση έως και 24%.

Στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2021 μιλούν για μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά μήνα, στο κέντρο της Αθήνας, που διαμορφώθηκε στα 24 ευρώ έναντι 22 ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Σε πλατφόρμες αναζήτησης μίσθωσης επαγγελματικών χώρων οι τιμές ζαλίζουν…

Με 0,34 ευρώ/τ.μ.

Για παράδειγμα, τον περασμένο Φεβρουάριο βγήκε προς ενοικίαση, σε γνωστή πλατφόρμα αναζήτησης, ημιυπόγειο κατάστημα στο Κολωνάκι, 70τ.μ., με έτος κατασκευής το 1960 και ενοίκιο 1.500 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 21 ευρώ ανά τ.μ.

Τι τιμή όρισε ως ελάχιστο μίσθωμα η επιτροπή του Αχιλλοπουλείου για μία αντίστοιχη περίπτωση; Η δημοπρασία του ακινήτου άρχισε από τα 300 ευρώ τον χρόνο! Τον χρόνο, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Σύμφωνα με τη διακήρυξη πρόκειται για επαγγελματική στέγη 73,61 τ.μ. στην οδό Ηρακλείτου 19 (συμβολή με Αναγνωστοπούλου και σε απόσταση 50 μ. από την πλατεία), στο Κολωνάκι στην Αθήνα, ο πλειοδότης του οποίου θα μπορούσε να το «χτυπήσει» με 300 ευρώ τον χρόνο και διάρκεια μίσθωσης τα οκτώ έτη! Αυτό σημαίνει ότι το μηνιαίο ενοίκιο στην αριστοκρατική συνοικία της Αθήνας, η οποία για πολλούς εμπόρους αποτελεί άφταστο όνειρο, διαμορφώνεται στα… 25 ευρώ και όταν η μέση τιμή του τ.μ. είναι περίπου 20 ευρώ, στη συγκεκριμένη περίπτωση πέφτει κάτω από το ένα ευρώ και συγκεκριμένα στο 0,34 ευρώ!

Βίλα στο Παλαιό Ψυχικό με οκτώ ευρώ το τ.μ.

Δεν είναι όμως η μοναδική… ευκαιρία στη λίστα των προς δημοπράτηση ακινήτων του Αχιλλοπουλείου.

Στην έβδομη θέση της λίστας περιλαμβάνεται βίλα στο Παλαιό Ψυχικό, στην οδό Παπαρηγοπούλου 3, ανάμεσα σε άλλες πολυτελείς κατοικίες και λίγα μόλις μέτρα από την κεντρική πλατεία της καταπράσινης συνοικίας με την υπέροχη θέα.

Πρόκειται για μία νεοκλασική κατοικία 280τ.μ., που περιλαμβάνει ένα υπερυψωμένο ισόγειο διαμέρισμα, ένα ημιυπόγειο, ένα διαμέρισμα πρώτου ορόφου, έναν μικρό χώρο αποτελούμενο από χολ, δωμάτιο, WC που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του οικοπέδου και επικοινωνεί με το κυρίως οίκημα μέσω της κουζίνας του διαμερίσματος του ισογείου. Το ακίνητο βρίσκεται σε οικόπεδο 376,14τ.μ. και το ελάχιστο μίσθωμα που ζήτησε το Αχιλλοπούλειο είναι 3.000 ευρώ για 12 χρόνια, δηλαδή σχεδόν οκτώ ευρώ το τετραγωνικό μέτρο!

Σημειώνεται ότι η τιμή του τ.μ. στο Παλαιό Ψυχικό διαμορφώνεται στα 28 ευρώ κατά μέσο όρο και το ενοίκιο μιας μονοκατοικίας 250τ.μ. προσδιορίζεται προς 7.000 ευρώ τον μήνα.

Ιστορικό διατηρητέο μνημείο για 1.000 ευρώ τον μήνα

Ευκαιρίες φαίνεται να δίνονται μέσω της δημοπρασίας του Αχιλλοπουλείου και μέσα στον Βόλο, αλλά και στα περίχωρα.

Στην πόλη, βγήκε στη δημοπρασία οικόπεδο 1.007,82 τ.μ. στη διασταύρωση των οδών Αλμυρού, Μανωλάκη, Κροκίου με έξι ακίνητα. Μία διώροφη οικοδομή 171,17 τ.μ. με πέντε αποθηκευτικούς χώρους. Το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Πρόκειται για το Χάνι Βατσαρέα, αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα κτιριακού συγκροτήματος ειδικής χρήσης, που είναι το μοναδικό που σώζεται στη περιοχή και το οποίο διατηρεί τη δομή και την οργάνωση των χώρων του στην αρχική τους μορφή.

Το μίσθωμα ξεκινά από τα 1.000 ευρώ τον μήνα και η διάρκεια μίσθωσης ορίζεται στα 12 χρόνια.

Ακίνητα… «κοψοχρονιά», αλλά αδιάθετα

Στα 16 ακίνητα, για τα οποία έκανε δημοπρασία το Νοσοκομείο, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ελαιοπερίβολα χιλιάδων τ.μ. με μόλις μερικά ευρώ τον χρόνο.

Η λίστα με τα ακίνητα είναι η εξής:

-Οικόπεδο 193,18τ.μ. με μονοκατοικία 79,58τ.μ. στην οδό Ευριπίδου 60, 200 ευρώ τον μήνα, εννιαετής μίσθωση

-Οικόπεδο 246,74τ.μ. στην οδό Κουντουριώτου 47, 100τ.μ., πενταετής μίσθωση

-Οικόπεδο 280τ.μ. στην οδό Απόλλωνος 6, 100 ευρώ τον μήνα, πενταετής μίσθωση

-Οικόπεδο 290,40τ.μ. με μονοκατοικία στην οδό Φιλελλήνων και Κονταράτου, 350 ευρώ τον μήνα, 12ετής μίσθωση

-Οικόπεδο 1.007,82 τ.μ. με κτίσματα 700,70τ.μ. στη συμβολή των οδών Αλμυρού, Μανωλάκη, Κροκίου, 1.000 ευρώ τον μήνα, 12ετής μίσθωση

-Οικόπεδο 1.150τ.μ. με κτίσματα στη συμβολή των οδών Αργοναυτών, Κ. Καρτάλη και Ιάσονος, 1.000 ευρώ τον μήνα, 12ετής μίσθωση

-Οικόπεδο 376,14τ.μ. με μονοκατοικία 280τ.μ. την οδό Παπαρηγοπούλου 3 στο Παλαιό Ψυχικό στην Αθήνα, 3.000 ευρώ τον μήνα, 12ετής μίσθωση

-Επαγγελματική στέγη 73,61τ.μ. στην οδό Ηρακλείτου 19, στο Κολωνάκι στην Αθήνα, 300 ευρώ ανά έτος, οκταετής μίσθωση

-Ελαιοπερίβολο 15.000 τ.μ. στην περιοχή Δημητρούλια στα Καλά Νερά, 100 ευρώ ανά έτος, πενταετής μίσθωση

-Ελαιοπερίβολο 2.703,23 τ.μ. στην περιοχή Λαγοσπηλιά στα Καλά Νερά, 100 ευρώ ανά έτος, πενταετής μίσθωση

-Ελαιοπερίβολο 1.000τ.μ. στην περιοχή Τσακαλαίικα στα Καλά Νερά, 80 ευρώ ανά έτος, πενταετής μίσθωση

-Ελαιοπερίβολο 1.516,88 τ.μ. στην περιοχή Παλαιοχώραφα στα Καλά Νερά, 80 ευρώ ανά έτος, πενταετής μίσθωση

-Ελαιοπερίβολο 2.288,17τ.μ. στην περιοχή Νοβορος στα Καλά Νερά, 100 ευρώ ανά έτος, πενταετής μίσθωση

-Ελαιοπερίβολο 2.000 τ.μ. στην περιοχή Καρκαλά στα Καλά Νερά, 100 ευρώ ανά έτος, πενταετής μίσθωση

-Ελαιοπερίβολο 2.509,37τ.μ. στην περιοχή Κανάλι στα Καλά Νερά, 200 ευρώ ανά έτος πενταετής μίσθωση και

-Ελαιοπερίβολο 14.528τ.μ. στην περιοχή Αρκουδόρεμα στη Ν. Αγχίαλο, 150 ευρώ ανά έτος, πενταετής μίσθωση.

Παρά το γεγονός ότι τα ακίνητα δίνονται… «κοψοχρονιά», παραμένουν αδιάθετα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από ιδιώτες, με εξαίρεση το ακίνητο στο κέντρο του Βόλου για το οποίο ενδιαφέρεται και ο Δήμος προκειμένου να κάνει δωρεάν πάρκινγκ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τιμές των ακινήτων καθορίζονται κάθε φορά και σε χαμηλότερα επίπεδα, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες. Η κακή κατάσταση των κτιρίων και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται και προβλέπονται από τους όρους του διαγωνισμού, φαίνεται να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα.

Για παράδειγμα, στη βίλα στο Παλαιό Ψυχικό προβλέπονται συγκεκριμένου τύπου εργασίες προϋπολογισμού 100.000 ευρώ αν και για την απόσβεση της δαπάνης που αφορά στην αποκατάσταση του κτιρίου, ο μισθωτής θα αποδίδει το 20% του μισθώματος για όσους μήνες θα απαιτηθεί μέχρι την απόσβεση της επένδυσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου