ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» έργα οδοποιίας

στον-αέρα-έργα-οδοποιίας-53671

Εργολάβοι σε Ανήλιο και Αγιο Δημήτριο τα παράτησαν και έφυγαν, λόγω των ανατιμήσεων σε υλικά

Στον «αέρα» βρίσκονται εδώ και τέσσερις μήνες περίπου δύο έργα προϋπολογισμού ενός εκατ. ευρώ στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου. Πρόκειται για έργα που αφορούν στην αποκατάσταση της οδοποιίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2018. Οι εργολάβοι εγκαταστάθηκαν από το 2019, χωρίς ωστόσο να ξεκινήσουν ποτέ οι εργασίες και από τα τέλη του 2021 τα παράτησαν και έφυγαν…

Από το 2019 οπότε και αναδείχθηκαν μέσω διαγωνισμού ως ανάδοχοι των έργων αποκατάστασης οδοποιίας σε Ανήλιο και Αγιο Δημήτριο, οι δύο εργολάβοι ζητούσαν συνεχώς παρατάσεις. Τη χειμερινή περίοδο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, το καλοκαίρι εξαιτίας της τουριστικής κίνησης και στη συνέχεια εξαιτίας του κορονοϊού. «Πρόκειται για δικαιολογημένες παρατάσεις τις οποίες δεν μπορούσαμε να απορρίψουμε», εξηγεί ο αντιδήμαρχος, Αποστόλης Σουλδάτος.

Οι τελευταίες παρατάσεις εξέπνευσαν στα τέλη του 2021, αυτή τη φορά όμως οι εργολάβοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να ζητήσουν νέες. Παράτησαν τα έργα που δεν ξεκίνησαν ποτέ, προτίμησαν να χάσουν τις εγγυητικές και εξαφανίστηκαν.

Ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου κήρυξε έκπτωτους τους αναδόχους και προχώρησε απευθύνοντας πρόσκληση στους δεύτερους και τρίτους υποψηφίους των διαγωνισμών, προκειμένου να αναλάβουν τα έργα. Εκείνοι δήλωσαν αδυναμία να αναλάβουν τις εργολαβίες με τις τιμές του διαγωνισμού του 2019, καθώς πλέον το κόστος των πρώτων υλών τους είναι σχεδόν διπλάσιο.

Αυτή τη στιγμή ο Δήμος βρίσκεται σε αδιέξοδο για έργα που εκκρεμούν από το 2018 οπότε και οι πλημμύρες έπληξαν την περιοχή και καλείται να ξεκινήσει τη διαδικασία από την αρχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χρόνο υλοποίησης των έργων. «Ή θα πάμε με τη διαδικασία της έκτακτης ανάγκης και θα έρθουμε σε διαπραγμάτευση με εργολάβους ή θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα δημοπράτηση των δύο έργων», σημειώνει ο κ. Σουλδάτος για τα ακινητοποιημένα έργα των οποίων ο προϋπολογισμός εκτοξεύεται στο διπλάσιο, με βάση τις σημερινές τιμές σε οικοδομικά υλικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου