ΤΟΠΙΚΑ

«Σταυρόλεξο» τα μόρια των πανελλαδικών

σταυρόλεξο-τα-μόρια-των-πανελλαδικ-53992

ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΥΝ… ΑΡΙΘΜΟΜΗΧΑΝΕΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Με τους ίδιους βαθμούς στα μαθήματα θα συγκεντρώνουν διαφορετικό αριθμό μορίων ανά τμήμα – «Καραμπόλες» αναμένονται στα μηχανογραφικά

«Πόσα μόρια έπιασες;». Η πρώτη ερώτηση που απευθύνεται σε υποψηφίους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όταν ανακοινώνονται οι βαθμολογικές επιδόσεις τους στις πανελλαδικές εξετάσεις. Εως και τις πανελλαδικές του 2021, η απάντηση ήταν απλή. Από φέτος, η απάντηση περνά μέσα από τον… λαβύρινθο των συντελεστών βαρύτητας ανά μάθημα και ανά πανεπιστημιακό τμήμα και μετατρέπει τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου σε «σπαζοκεφαλιά».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Τα μόρια του 2021 δεν θα έχουν καμία σχέση με τα μόρια του 2022, τα οποία θα είναι διαφορετικά σε κάθε ένα από τα περίπου 461 τμήματα στα Πανεπιστήμια της χώρας», τονίζει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η υπεύθυνη σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αγγελική Καραμπατζάκη, ενόψει της κρίσιμης μάχης των πανελλαδικών εξετάσεων για περίπου 1.900 υποψηφίους από τον νομό.

Οι υποψήφιοι φέτος δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το άγχος των καλών επιδόσεων, αλλά και του υπολογισμού των μορίων ανά τμήμα με βάση τους διαφορετικούς συντελεστές που ισχύουν ανά μάθημα. «Υποψήφιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες συνδυασμούς συντελεστών. Ετσι η απάντηση, στο πόσα μόρια συγκέντρωσαν, περνά μέσα από την ερώτηση, σε ποιο τμήμα», αναφέρει η κ. Καραμπατζάκη.

Εως και τις προηγούμενες πανελλαδικές εξετάσεις, υπήρχαν δύο συντελεστές βαρύτητας στα προς εξέταση μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο και μάλιστα ήταν ενιαίοι σε όλη τη χώρα.

Φέτος το σύστημα άλλαξε. Καθιερώθηκε ένας συντελεστής βαρύτητας ανά μάθημα, ο οποίος όμως δεν είναι ο ίδιος ούτε καν σε ομοειδή τμήματα. Για παράδειγμα, στα πανεπιστήμια της Ελλάδας υπάρχουν οκτώ παιδαγωγικά τμήματα. Για τα επτά, οι συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα είναι ίδιοι, στο όγδοο όμως, οι συντελεστές αλλάζουν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένας υποψήφιος, με τους ίδιους βαθμούς συγκεντρώνει διαφορετικό αριθμό μορίων για τα επτά παιδαγωγικά και διαφορετικό αριθμό μορίων για το όγδοο παιδαγωγικό.

Οι διαφοροποιήσεις είναι ακόμη πιο έντονες μεταξύ διαφορετικών τμημάτων στο ίδιο επιστημονικό πεδίο. «Η απόκλιση των μορίων από τμήμα σε τμήμα, με τους ίδιους βαθμούς για τον ίδιο υποψήφιο, είναι έως και 1.000 μόρια», σημειώνει η κ. Καραμπατζάκη.

Αναβαθμίζεται το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Ενας γενικός κανόνας που ισχύει, είναι η αναβάθμιση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας στα πανεπιστήμια. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μάθημα στα περισσότερα τμήματα έχει αυξημένο συντελεστή, που κυμαίνεται μεταξύ 25% και 40% σε κάποια τμήματα.

Ωστόσο, αν ένας υποψήφιος γράψει για παράδειγμα το απόλυτο 20 σε βαθμό στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν σημαίνει ότι θα συγκεντρώσει τον ίδιο αριθμό μορίων για το συγκεκριμένο μάθημα στα τμήματα που τον ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα για το Αγγλικής Φιλολογίας Αθηνών (με συντελεστή 30%) θα συγκεντρώσει 6.000 μόρια, ωστόσο με τον ίδιο βαθμό για το Αγγλικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης (με συντελεστή 25%) θα συγκεντρώσει 5.000 μόρια.

Το ίδιο μάθημα, της Νεοελληνικής Γλώσσας, δίνει διαφορετικά μόρια και στο τμήμα Βρεφονηπιοκόμων. Στη Θεσσαλονίκη (συντελεστής 25%) το 20άρι στο μάθημα δίνει 5.000 μόρια και το 20άρι στα Ιωάννινα (συντελεστής 34%) δίνει 6.800 μόρια, ενώ στην Αθήνα (συντελεστής 40%), δίνει 8.000 μόρια. Για τον ίδιο βαθμό δηλαδή σε ένα μάθημα υπάρχει απόκλιση έως και 3.000 μόρια!

Παραδείγματα απόκλισης μορίων σε τμήματα ανά επιστημονικό πεδίο

Η κ. Καραμπατζάκη, στο πλαίσιο των ενημερώσεων σε υποψηφίους της Μαγνησίας για τις αλλαγές που θα ισχύσουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, δίνει παραδείγματα απόκλισης μορίων ανά τμήμα, για τον ίδιο υποψήφιο, με τους ίδιους βαθμούς.

1ο Επιστημονικό Πεδίο: Εστω ό,τι ένας υποψήφιος συγκεντρώνει βαθμολογία 17 στη Νεοελληνική Γλώσσα, 18 στα Αρχαία, 15 στην Ιστορία και 14 στα Λατινικά. Το σύνολο των μορίων του εξαρτάται από τους συντελεστές βαρύτητας κάθε τμήματος. Για τη Νομική Αθηνών, όπου υπάρχει ενιαίος συντελεστής βαρύτητας στα μαθήματα, 25%, θα συγκεντρώσει 16.000 μόρια. Για τη Νομική Θεσσαλονίκης όπου οι συντελεστές διαφοροποιούνται (30% Νεοελληνική Γλώσσα, 30% Αρχαία, 20% Ιστορία και 20% Λατινικά), θα συγκεντρώσει 16.300 μόρια.

2ο Επιστημονικό Πεδίο: Εστω ό,τι ένας υποψήφιος συγκεντρώνει βαθμολογία 17 στα Μαθηματικά, 18 στη Φυσική, 15 στη Νεοελληνική Γλώσσα και 14 στη Χημεία. Για το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου οι συντελεστές διαφοροποιούνται ανά μάθημα (32% Μαθηματικά, 26% Φυσική, 22% Γλώσσα και 20% Χημεία) συγκεντρώνει 15.900 μόρια, όταν στο αντίστοιχο τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ενιαίο συντελεστή 25%, συγκεντρώνει 16.000 μόρια.

3ο Επιστημονικό Πεδίο: Εστω ότι ένας υποψήφιος συγκεντρώνει βαθμολογία 15 στη Χημεία, 14 στη Βιολογία, 17 στη Νεοελληνική Γλώσσα και 18 στη Φυσική. Για τη Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης όπου ο συντελεστής είναι 25% σε όλα τα μαθήματα συγκεντρώνει 16.000 μόρια και για τη Φαρμακευτική Αθηνών όπου οι συντελεστές διαφοροποιούνται (30% σε Χημεία και Βιολογία και 20% σε Νεοελληνική Γλώσσα και Φυσική) συγκεντρώνει 15.700 μόρια.

4ο Επιστημονικό Πεδίο: Εστω ότι ένας υποψήφιος συγκεντρώνει βαθμολογία 17 στη Νεοελληνική Γλώσσα, 18 στην Πληροφορική, 15 στην Οικονομία και 14 στα Μαθηματικά. Για το Οικονομικών Επιστημών Αθηνών με ενιαίο συντελεστή 25% συγκεντρώνει 16.000 μόρια ενώ για το Οικονομικό Θεσσαλονίκης, όπου οι συντελεστές διαφοροποιούνται (30% σε Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά και 20% σε Πληροφορική και Οικονομία) συγκεντρώνει 15.900 μόρια.

Οι αποκλίσεις γίνονται ακόμη πιο έντονες ανάμεσα σε τμήματα διαφορετικών επιστημονικών πεδίων. Σημειώνεται ότι από τα 461 τμήματα τα 298 ανήκουν μόνο σε ένα επιστημονικό πεδίο (65%), ενώ το υπόλοιπο 35% των τμημάτων ανήκουν σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία μέσω των οποίων οι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν εισιτήριο εισόδου.

Εφαρμογές σαν… «μίτος» για έξοδο από τον λαβύρινθο των μορίων

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έχουν βγει on line εφαρμογές για τον υπολογισμό των μορίων και την ελάχιστη βάση εισαγωγής για υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι υποψήφιοι επιλέγουν επιστημονικό πεδίο, περνούν τις βαθμολογίες ανά μάθημα και με βάση αυτό εμφανίζεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) του υποψηφίου και του κάθε τμήματος. Αν η προσωπική ΕΒΕ είναι υψηλότερη από την ΕΒΕ του τμήματος, ο υποψήφιος μπορεί να το δηλώσει στο μηχανογραφικό. Αν όχι, αποκλείεται.

Καραμπόλες στο μηχανογραφικό

Το σύνολο των 461 τμημάτων όρισε συνολικά 5.611 συντελεστές, χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται οι συντελεστές των ειδικών μαθημάτων.

Ο υπολογισμός των μορίων σε κάθε περίπτωση θα μπερδέψει τους υποψηφίους κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, καθώς θα πρέπει να υπολογίσουν τα μόρια για τις σχολές που τους ενδιαφέρουν και να ιεραρχήσουν τις επιλογές τους, κάθε φορά που θα τσεκάρουν ένα τμήμα. Η διαδικασία της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού εκτιμάται ότι θα προκαλέσει απανωτές «καραμπόλες» στις επιλογές των υποψηφίων.

Ωστόσο η κ. Καραμπατζάκη υπογραμμίζει ότι οι επιλογές των υποψηφίων θα πρέπει να γίνουν με βάση τα όνειρα και τις επιθυμίες των υποψηφίων και όχι με βάση τον αριθμό των μορίων που συγκεντρώνουν. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας υποψήφιος συγκεντρώνει υψηλότερο αριθμό μορίων σε ένα τμήμα έναντι ενός άλλου και επιθυμεί το δεύτερο, θα πρέπει να δηλώσει το δεύτερο, ακολουθώντας την προσωπική του επιλογή, ακόμη και αν «πιάνει» πιο υψηλόβαθμα τμήματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου