ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός λειτουργίας και χθες τα ΕΛ.ΤΑ. στον Βόλο

εκτός-λειτουργίας-και-χθες-τα-ελ-τα-στο-84929

Απραγοι έφυγαν πολίτες, που έσπευσαν για τις συναλλαγές τους – Κανένα νεότερο για την επαναλειτουργία της υπηρεσίας

Εκτός λειτουργίας παρέμειναν και χθες τα υποκαταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων στον Βόλο, μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκαν από κακόβουλο λογισμικό τα πληροφορικά συστήματα.

Οι υπάλληλοι βρέθηκαν στα πόστα τους για να… ενημερώνουν τους πολίτες που προσέρχονταν για τις συναλλαγές τους ότι δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν. Συναλλασσόμενοι πολίτες που απευθύνθηκαν στο κεντρικό υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. στον Βόλο έφυγαν άπραγοι, ενώ στο ερώτημα πότε θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν, κανείς δεν μπορούσε να τους δώσει σαφή απάντηση.

Το πρόβλημα στο πληροφοριακό σύστημα δεν επιλύθηκε έως τη λήξη της βάρδιας, ενώ δεν υπάρχει κανένα νέο δεδομένο για τον χρόνο επαναλειτουργίας των συστημάτων και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Στην εξώπορτα του κεντρικού υποκαταστήματος εξακολουθεί να υπάρχει αναρτημένη ανακοίνωση ότι αναστέλλονται όλες οι συναλλαγές, μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, ζητώντας από το κοινό «συγγνώμη για την ταλαιπωρία».

Εξαιτίας της κυβερνοεπίθεσης, για δεύτερη ημέρα χθες δεν έγινε καμία συναλλαγή, ούτε εισπράξεις λογαριασμών, ούτε μεταφορές κεφαλαίων, παραλαβή αλληλογραφίας ή πληρωμές. Το μόνο τμήμα που δεν επηρεάστηκε είναι αυτό της διανομής της αλληλογραφίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση σε 24ωρη βάση συνεχίζονται οι προσπάθειες για πλήρη αποκατάσταση των πληροφοριακών συστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) και την επαναφορά της ασφαλούς λειτουργίας του δικτύου, μετά την κυβερνοεπίθεση με κακόβουλο λογισμικό που οδήγησε σε αναστολή ορισμένων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των ΕΛΤΑ, προσδιορίστηκε ότι η στοχευμένη κυβερνοεπίθεση, που είχε στόχο την κρυπτογράφηση των κρίσιμων συστημάτων για την επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΛΤΑ, ξεκίνησε από κακόβουλο λογισμικό μηδενικού χρόνου, το οποίο εγκαταστάθηκε σε σταθμό εργασίας και συνδέθηκε σε υπολογιστικό σύστημα το οποίο ελεγχόταν από ομάδα κυβερνοεγκληματιών.

Για την εκτέλεση του τεχνικά δύσκολου αυτού έργου εξετάζονται ένα προς ένα περισσότερα από 2.500 τερματικά συστήματα. Στόχος η άμεση επαναλειτουργία του εμπορικού πληροφοριακού συστήματος, η ασφάλεια όλων των δεδομένων και η ταχύτερη εξομάλυνση στην λειτουργία των καταστημάτων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου