ΤΟΠΙΚΑ

Εφαρμογή βρίσκει φθηνή βενζίνη

εφαρμογή-βρίσκει-φθηνή-βενζίνη-84945

ΑΝΑΡΠΑΣΤΟ ΤΟ fuelGR ΜΕΤΑ ΤΟ ΡΑΛΙ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Αύξηση των χρηστών, που αναζητούν το πιο οικονομικό πρατήριο, μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης

Δημιουργήθηκε το 2017 για να αποτελεί το δεξί χέρι κάθε οδηγού που βλέποντας το ρεζερβουάρ του οχήματός του να αδειάζει, αναζητά το πιο κοντινό πρατήριο υγρών καυσίμων, προκειμένου να ανεφοδιαστεί. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, έχει καταστεί «η νούμερο 1 εφαρμογή σε downloads στο web πάνω από τικ τοκ και viber», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης, καθώς με αυτή κάθε οδηγός μπορεί να βρει όχι μόνο το πιο κοντινό πρατήριο, αλλά και εκείνο που διαθέτει την πιο φθηνή βενζίνη στην περιοχή του.

Πρόκειται για τη βραβευμένη εφαρμογή fuelGR που δημιούργησε ο επίκουρος καθηγητής προγραμματισμού διαδικτύου του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φώτης Κόκκορας, η οποία έρχεται να απαντήσει σε μια σύγχρονη πρόκληση, αυτή της εξεύρεσης φθηνής βενζίνης, σε μία εποχή που οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύτηκαν στο ποσό των άνω των δύο ευρώ ανά λίτρο, κατά μέσο όρο, βάζοντας «φωτιά» στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκορα, αυτή τη στιγμή η εφαρμογή έχει περισσότερους από 150.000 συστηματικούς χρήστες, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται και αυξάνεται και η συχνότητα χρήσης του fuelGR. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 150.000 πολίτες χρησιμοποιούν σχεδόν καθημερινά την εφαρμογή για να βρουν το οικονομικότερο πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή τους και να ανεφοδιαστούν, από τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση προκάλεσε αλυσιδωτές αυξήσεις στα καύσιμα.

(Από αριστερά) Ο καθηγητής Φώτης Κόκκορας και ο απόφοιτος Δημήτρης Ντέμος, που δημιούργησαν το 2017 την εφαρμογή

To fuelGR είναι μια οικογένεια εφαρμογών που παρέχουν ενημέρωση στον καταναλωτή καυσίμων (και όχι μόνο) για πρατήρια και τιμές πώλησης καυσίμων. Οι εφαρμογές δημιουργήθηκαν από φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας πλέον, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Εφαρμογών Φώτη Κόκκορα που ανέπτυξε την βάση δεδομένων, τους αρχικούς μηχανισμούς αποδελτίωσης του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων (με το DEiXTo) και τις λειτουργικές προδιαγραφές των εφαρμογών. Ειδικότερα ο Δημήτρης Ντέμος ανέπτυξε τις εφαρμογές για iOS, Android και Windows 8/8.1/10, ο Τάσος Θεοδοσίου ανέπτυξε την εφαρμογή για Windows Phone 8.1, ο Θάνος Πηγαδάς την πρώτη έκδοση για web browser και ο Ιωάννης Γκουζιώτης την δεύτερη.

Τα πρατήρια και οι τιμές των καυσίμων σε χάρτη

Με την εφαρμογή fuelGR ο χρήστης μπορεί να δει σε χάρτη τα πρατήρια και τις τιμές καυσίμων στην Ελλάδα. Ανάλογα με την έκδοση, η εφαρμογή λαμβάνει δεδομένα με βάση τη γεωγραφική θέση της συσκευής χρησιμοποιώντας το GPS της συσκευής ή με υπόδειξη της περιοχής πάνω στο χάρτη (εκδόσεις για Android, iOS και Browser) ή με επιλογή Νομού και Δήμου. Επιπλέον οι χρήστες μπορούν να ορίσουν τύπο καυσίμου και τυχόν προτίμηση σε premium εκδοχές, εταιρίες και παλαιότητα τιμών.

Μέσω της εφαρμογής ο χρήστης μπορεί να δει μέχρι και φωτογραφίες των πρατηρίων ή να ζητήσει οδηγίες μετάβασης σε αυτά. Περιλαμβάνει βασικά στοιχεία των πρατηρίων (επωνυμία, διεύθυνση, μάρκα) και οι τιμές πώλησης λαμβάνονται από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Επιλογή πρατηρίου με βάση την τιμή, αλλά και τις παροχές

Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο χρήστης μπορεί να δει την ελάχιστη, τον μέσο όρο και τη μέγιστη τιμή πώλησης υγρών καυσίμων από τα πρατήρια στην περιοχή που τον ενδιαφέρει. Παρέχονται όμως και επιπλέον πληροφορίες. Προσφορές που ενδεχομένως τρέχουν από πρατήρια, ο τηλεφωνικός αριθμός για κλήση στο πρατήριο, εκτίμηση της χιλιομετρικής απόστασης προς αυτό, αξιολόγηση από χρήστες για τη σχέση ποιότητας- τιμής των καυσίμων, ένδειξη 24ωρης λειτουργίας και ενδεχομένως επιπλέον παροχές που προφέρονται όπως πλυντήριο, μικρή αγορά.

Η εφαρμογή είχε βραβευτεί από το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδα και την Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματικών Πληροφορικής, τον Σεπτέμβριο του 2017, στο πλαίσιο έκθεσης Καινοτόμων Εφαρμογών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Πληροφορικής.

Εκτοτε, οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους για τη χρησιμότητα του fuelGr. Πάνω από 230.000 λήψεις Android, 5.600 ενεργά πρατήρια, 52.000 αξιολογήσεις πρατηρίων και 190.000 κλήσεις δεδομένων ανά εβδομάδα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου