ΤΟΠΙΚΑ

Πρόσωπο πανελλήνιας καμπάνιας η Βολιώτισσα Σμαράγδα Λιάτσικου

πρόσωπο-πανελλήνιας-καμπάνιας-η-βολι-88556

Είναι η πρώτη πρωταγωνίστρια της ενημερωτικής εκστρατείας «Εμείς οι γυναίκες», που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας

Τον Αύγουστο του 2019, με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Βολιώτισσα Σμαράγδα Λιάτσικου είχε γίνει πανελλήνιο θέμα. Σε ηλικία 47 ετών έμπαινε στα μεγάλα σαλόνια της Ιατρικής Σχολής και μάλιστα πρώτη στην κατάταξη από τα ΕΠΑΛ, σπάζοντας τα κοντέρ της βαθμολογίας και συγκεντρώνονται 19.435 μόρια. Μητέρα δύο παιδιών, εργαζόμενη ως νοσηλεύτρια σε ιδιωτική κλινική, πρόεδρος του Σωματείου Υγειονομικού Προσωπικού και οργανωτική γραμματέας στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ετοιμαζόταν να υποδυθεί έναν ακόμη ρόλο, αυτόν της φοιτήτριας, με στόχο να ενδυθεί την ποδιά της γιατρού πραγματοποιώντας ένα εφηβικό της όνειρο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τρία χρόνια μετά, η Σμαράγδα Λιάτσικου γίνεται ξανά πρωταγωνίστρια, αποτελώντας το πρόσωπο της πανελλήνιας καμπάνιας ενημέρωσης «Εμείς οι γυναίκες…», που υλοποιείται από τη Lidl Ελλάς σε συνεργασία με τη HOPEgenesis υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Είναι η πρώτη πρωταγωνίστρια της καμπάνιας, που θα φιλοξενήσει έξι γυναίκες – πρότυπα σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να περάσει το μήνυμα ότι «Mπορούμε Καριέρα και Οικογένεια μαζί!».

Στελέχη της HOPEgenesis, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας και ασχολείται με το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, επικοινώνησαν με τη Σμαράγδα Λιάτσικου και της πρότειναν να πρωταγωνιστήσει στο πρώτο από τα συνολικά έξι βίντεο που θα κυκλοφορήσουν. Αποστολή του οργανισμού είναι να παρέχει ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και φροντίδα σε γυναίκες από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως τη μέρα του τοκετού τους, ενώ επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό.

Τον περασμένο Φεβρουάριο συνεργείο με κάμερες και δημοσιογράφους ήρθε στον Βόλο για τα γυρίσματα του πρώτου βίντεο και ακολούθησαν κατά πόδας το πρόγραμμα της 50χρονης σήμερα Βολιώτισσας. Από την κλινική στην οποία εργάζεται, μέχρι τον σταθμό του ΟΣΕ, απ’ όπου παίρνει καθημερινά το τρένο για να πάει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, στον δρόμο της επιστροφής προς τον Βόλο, όπου συνεχίζει το καθημερινό της πρόγραμμα ως μητέρα και νοικοκυρά.

Τι κι αν ήταν περίοδος εξεταστικής; Για μία ακόμη φορά, η Σμαράγδα Λιάτσικου κατάφερε να ανταποκριθεί στο υπεραπαιτητικό της πρόγραμμα.

Μας συστήνεται με φόντο το Τσαλαπάτα

Η νοσηλεύτρια και τριτοετής φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή Λάρισας, «συστήνεται» με φόντο το κτίριο Τσαλαπάτα στα Παλαιά του Βόλου:

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ζαγορά του Πηλίου. Είμαι ένα από τα τρία παιδιά μιας οικογένειας αγροτών, οι οποίοι πάλευαν για την επιβίωση της οικογένειάς τους, για να φτιάξουν αυτό που είμαστε εμείς σήμερα. Στα 21 μου χρόνια ήρθα στον Βόλο και από τότε έως σήμερα, δουλεύω σε ιδιωτική κλινική.

Το 2019 μπόρεσα και πραγματοποίησα άλλο ένα από τα όνειρά μου. Κατάφερα να περάσω μέσω πανελλαδικών στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας. Και εκεί, πιο δίπλα, στην άλλη σχολή να έχω συμφοιτήτρια την κόρη μου».

Το ασταμάτητο πρόγραμμα

Στο εξάλεπτο βίντεο καταγράφεται το εξαντλητικό πρόγραμμα που ακολουθεί καθημερινά ως εργαζόμενη, μητέρα και φοιτήτρια.

Φεύγοντας από νυχτερινή βάρδια από την κλινική και πριν ακόμη ξημερώσει, οδεύει προς τον σταθμό του ΟΣΕ για να πάρει το τρένο να πάει στη σχολή της στη Λάρισα. «Το πρωί ή θα σχολάω από την κλινική και θα φεύγω κατευθείαν για να πάω στον ΟΣΕ να πάρω το τρένο ή αν δεν δουλεύω και είναι το ρεπό μου θα πρέπει να φεύγω από το σπίτι, περίπου έξι παρά και να φτάνω έξι και είκοσι, να παίρνω το τρένο από τον σταθμό του Βόλου.

Φτάνεις σε ένα σημείο να λες δεν κοιμάμαι ποτέ. Πού βρίσκομαι; Είναι μέρα, νύχτα; Τα χάνεις, δεν μπορείς να προσανατολιστείς για το αν είναι μέρα τώρα ή αν είναι νύχτα», περιγράφει.

Στο τρένο παρέα με την κόρη της

Στη διαδρομή μέχρι τη Λάρισα έχει συντροφιά την κόρη της Ιωάννα Καρακίτσου, με την οποία είναι και συμφοιτήτριες. Η Ιωάννα σπουδάζει στη Σχολή Ιατρικών Εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και καθημερινά μετακινείται μαζί με τη μητέρα της από τον Βόλο στη Λάρισα και το αντίστροφο για τα μαθήματά τους.

«Για τη μητέρα μου νιώθω πολύ υπερήφανη. Περήφανη γιατί έχει ξεπεράσει όχι μόνο τα δικά της όρια, έχει καταφέρει όχι μόνο πάρα πολλά για εκείνη και για εμένα και για όσους την ξέρουμε, αλλά έχει καταφέρει και έναν πολύ μεγάλο αγώνα για μια γυναίκα. Τα συναισθήματα που μου βγάζει ο αγώνας της μαμάς μου είναι δύναμη, αντίδραση σε όλα αυτά που θέλουν οι υπόλοιποι να είμαστε, σε όλα αυτά που πρέπει να είμαστε για τους άλλους, σε όλα αυτά που θέλουν να μας βάζουν όρια. Η μητέρα μου κατάφερε και ξεπέρασε πολύ περισσότερα και πολύ μεγαλύτερα όρια από αυτά της μητέρας μόνο ή της εργαζόμενης γυναίκας ή της φοιτήτριας και εργαζόμενης. Είναι πολύ σημαντικά και θεωρώ ότι θα έπρεπε να αποτελούν κίνητρο για πολλές γυναίκες σε όλον τον κόσμο», τονίζει η περήφανη κόρη.

«Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα να βλέπεις τα παιδιά σου και να τα βλέπεις και σε στιγμές τέτοιες, να είσαι μαζί φίλη, να ζεις στιγμές της καθημερινότητας, αλλά και στιγμές πιο σημαντικές σαν αυτές των σπουδών», λέει από την πλευρά της η 50χρονη φοιτήτρια.

Στη Σχολή και στην Κλινική

Η κάμερα ακολουθεί τη Σμαράγδα Λιάτσικου στη Σχολή. Ενας φοιτητής αναφέρει ότι τη γνώριζε. «Είχαν βγει κάποια άρθρα όταν είχε περάσει με πανελλήνιες, και μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το θάρρος της πάνω από όλα, που αποφάσισε να κάνει κάτι τέτοιο».

«Την προσέχουμε, την αγκαλιάζουμε, την ξε-αγχώνουμε, μας ξε- αγχώνει», λέει η φοιτήτρια Τζωρτζίνα Λιόλιου, αγκαλιάζοντας την μεγαλύτερη ηλικιακά συμφοιτήτριά της.

Αλλά και στην κλινική, η προϊσταμένη της Ελισάβετ Γούλα δήλωσε υπερήφανη για τη Σμαράγδα Λιάτσικου. «Δουλεύουμε με τη Σμαράγδα 30 χρόνια μαζί, από παιδιά. Μαζί ξεκινήσαμε. Είναι άξια επαίνου, είναι στη δουλειά της άφταστη και τώρα ως φοιτήτρια πιστεύω διαπρέπει κι ελπίζω και ως γιατρός», δήλωσε.

«Οταν θέλεις κάτι πολύ, το καταφέρνεις και το κάνεις καλά»

«Υπήρξαν στιγμές που έλεγα ότι γιατί δεν το έκανα νωρίτερα; Γιατί δεν πήγα στο Πανεπιστήμιο πιο νωρίς; Ισως γιατί τα παιδιά ήταν μικρά και οι υποχρεώσεις μεγάλες. Ηταν δικαιολογίες. Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν. Απλά δεν το οργάνωσα. Επρεπε να τα φτιάξω έτσι ώστε να μπορώ όπως το έκανα και τώρα.

Ολα μπορείς να τα καταφέρεις. Οταν κάτι το θέλεις πολύ, το καταφέρνεις και το καταφέρνεις καλά.

Δυσκολίες. Δυσκολίες υπάρχουν και υπήρχαν. Αλλά αυτό που ζω δεν θα το άλλαζα με τίποτα. Που είμαι 50 χρόνων και χαίρομαι τις στιγμές με τα παιδιά μου, που καμαρώνω με την κόρη μου και τον γιο μου, που πάω με την κόρη μου στο Πανεπιστήμιο, αυτά όλα δεν θα τα άλλαζα με τίποτα», αναφέρεται στο όμορφο ταξίδι ζωής που απολαμβάνει η Σμαράγδα Λιάτσικου.

Η καμπάνια «Εμείς οι γυναίκες…»

Στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας για τη γυναίκα, η Lidl Ελλάς ενώνει τις δυνάμεις της με τη HOPEgenesis για δεύτερη φορά, με την έναρξη της πανελλήνιας καμπάνιας ενημέρωσης «Εμείς οι γυναίκες…», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η καμπάνια εστιάζει στην προβολή έξι γυναικών, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς και συνδυάζουν καριέρα, οικογένεια και κοινωνική παρουσία.

Σκοπός της καμπάνιας είναι τα νέα παιδιά και οι γυναίκες, να ταυτιστούν με τις έξι πρωταγωνίστριες και να βρουν απαντήσεις στον προβληματισμό τους σχετικά με τον τρόπο που μπορούν να συνδυάσουν καριέρα και οικογένεια, αλλά και να συνειδητοποιήσουν πως η συμπόρευση καριέρας και οικογένειας δεν είναι κατόρθωμα, αλλά τρόπος ζωής και μπορεί να επιτευχθεί από όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως επιλογής σταδιοδρομίας.

Η καμπάνια θα ξετυλιχτεί στα επίσημα social media κανάλια της εταιρίας, ενώ θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ τον ερχόμενο Ιούνιο, μέσα από το οποίο θα ενωθούν οι έξι αυτές ιστορίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου