ΤΟΠΙΚΑ

Τουριστική διαδρομή αποκτά ο Βόλος

τουριστική-διαδρομή-αποκτά-ο-βόλος-89072

Τέταρτη πρόταση οργανωμένης εκδρομής σε επιβάτες κρουαζιέρας – Γεωργία Μποντού – Τοκαλή: Δεν θέλουμε η πόλη να είναι πέρασμα προς άλλους προορισμούς, αλλά σταθμός για επισκέπτες

Τη δική του τουριστική διαδρομή αποκτά ο Βόλος. Πρόκειται για πρόγραμμα ξενάγησης τεσσάρων ωρών στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα κατατεθεί ως τουριστική πρόταση σε τουριστικά γραφεία για να προωθηθεί σε επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, που πιάνουν λιμάνι στον Βόλο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Δεν θέλουμε η πόλη να είναι πέρασμα προς άλλους προορισμούς, αλλά σταθμός για επισκέπτες», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιδήμαρχος Τουρισμού Βόλου Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, η οποία ανέλαβε να κάνει το αυτονόητο, που όμως επί σειρά ετών είναι ζητούμενο, να χαράξει τουριστική – πολιτιστική διαδρομή στην πόλη για επισκέπτες.

Σήμερα, μολονότι ο Βόλος αποτελεί λιμάνι – σταθμό κρουαζιερόπλοιων, οι επιβάτες δεν μένουν στην πλειονότητά τους στην πόλη. Μπαίνουν κατευθείαν σε λεωφορεία, συμμετέχοντας σε οργανωμένες εκδρομές. Οσους δε, μένουν πίσω, επί σειρά ετών, τους βλέπουμε να κινούνται ανά ομάδες ή κατά μόνας στην πόλη, με έναν χάρτη στο χέρι, αναζητώντας πληροφορίες από ντόπιους, σε μια προσπάθεια να τη γνωρίσουν…

Με την πολύτιμη βοήθεια της ξεναγού Ελευθερίας Ψωμά και τη διάθεση λεωφορείου από τον πρόεδρο του Σωματείου Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Μαγνησίας Χρήστο Κορωναίο, σχεδίασε και ακολούθησε την τουριστική διαδρομή, που θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να απολαμβάνουν και επισκέπτες της πόλης.

Τουριστική, πολιτιστική και γαστρονομική εκδρομή

Μία διαδρομή, που θα τα έχει όλα: Γνωριμία με την πόλη, αξιοθέατα, την ιστορία και τον πολιτισμό της, αλλά και επαφή με την ιδιαίτερη γαστρονομική της ταυτότητα, που δεν είναι άλλη από τα τσιπουράδικα.

Η διαδρομή θα αρχίζει από την προβλήτα, που δένουν τα κρουαζιερόπλοια. Οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν την πόλη κινούμενοι τόσο με λεωφορείο, όσο και πεζή. Η πρώτη εικόνα του Βόλου θα αφορά σε διαδρομή παράλληλη με το παραλιακό του μέτωπο. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τον σταθμό των τρένων και την ιστορία του, το δημαρχείο του Βόλου, το κτίριο «Παπαστράτος», όπου σήμερα λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, την παραλία του Αναύρου και θα καταλήγουν στην Παναγία Τρύπα.

Στη συνέχεια η διαδρομή περιλαμβάνει αντίστροφη πορεία και στάση στην πλατεία Πανεπιστημίου, από όπου πεζή θα βλέπουν από κοντά το Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη και ακολουθώντας διαδρομή μέσω της Ερμού, όπου λειτουργεί η καρδιά της εμπορικής αγοράς, θα φθάνουν μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου και θα έχουν τη δυνατότητα να τον επισκέπτονται.

Θα υπάρχει μία ελεύθερη ώρα για καφέ ή επίσκεψη στην εμπορική αγορά. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και τη μοναδική γαστρονομία της πόλης, στα τσιπουράδικά της. Η επίσκεψη στο τσιπουράδικο θα είναι μέρος του προγράμματος, πριν επιβιβαστούν εκ νέου σε λεωφορείο για να γνωρίσουν το Μουσείο Τσαλαπάτα, τα τείχη των Παλαιών, την αρχαία Δημητριάδα. Λίγο πριν την επιστροφή τους στο κρουαζιερόπλοιο θα κάνουν στάση στα Πευκάκια για να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες με φόντο όλον τον Βόλο.

Η τουριστική διαδρομή θα παρέχεται ως εναλλακτική πρόταση στους επιβάτες κρουαζιέρας, που σήμερα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εκδρομή σε Μακρινίτσα – Πορταριά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο ή στα Μετέωρα. Οσοι μένουν πίσω, με χάρτες προσπαθούν από μόνοι τους να γνωρίσουν την πόλη. «Είναι κάτι που λείπει από τον Βόλο», σχολίασε η κ. Μποντού – Τοκαλή.

Καλή χρονιά φέτος για την κρουαζιέρα

Η τουριστική διαδρομή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς το 2022 θεωρείται μία καλή χρονιά στον τομέα της κρουαζιέρας.

Ποδαρικό στο λιμάνι έκανε το κρουαζιερόπλοιο «VIKING SKY» σημαίας Νορβηγίας στις αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, για φέτος αναμένονται περί 55 – 57 κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων. Ωστόσο η εξέλιξη με την πανδημία θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων, που τελικά θα καταπλεύσουν φέτος στο λιμάνι του Βόλου.

Επίσημη παρουσίαση της πρότασης

Η κ. Μποντού – Τοκαλή παρουσίασε την πρότασή της στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Μαγνησίας, με τα οποία είχε συνάντηση. Το σωματείο εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τους Χρήστο Κορωναίο πρόεδρο, Κλεομένη Μούτσιο αντιπρόεδρο, Χρήστο Μπάρδα ταμία, Θανάση Μούτσιο και Γιάννη Τσινή μέλη.

Στην ίδια συνάντηση στα γραφεία του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Βόλου (Volos Info Center) η αντιδήμαρχος ενημέρωσε για τις δράσεις ανάδειξης και προβολής του προορισμού, που θα υλοποιηθούν το 2022 και ειδικότερα για τις τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στις οποίες θα έχει παρουσία ο Δήμος Βόλου, προκειμένου το σωματείο και τα μέλη του να συμμετέχουν είτε με φυσική παρουσία, είτε μέσω έντυπου προωθητικού υλικού.

Παράλληλα, η κ. Μποντού – Τοκαλή πρότεινε τη συμμετοχή του φορέα στην Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του Δήμου Βόλου, καθώς και την προβολή των επιχειρήσεων του σωματείου στην ιστοσελίδα του Τμήματος Τουρισμού www.volosinfo.gr. Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν θέματα, που αφορούν στις θέσεις στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων στον ιστό της πόλης και αντίστοιχα για τις οργανωμένες εκδρομές στην πόλη του Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου