ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές στο πλευρό των Ουκρανών ~ Συγκέντρωσαν ανθρωπιστική βοήθεια

μαθητές-στο-πλευρό-των-ουκρανών-συγκέ-99865

Στο 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Ν. Ιωνίας το καρότσι αλληλεγγύης είναι πάντα γεμάτο

Εμπράκτως στο πλευρό των Ουκρανών, που ξεριζώθηκαν από τη χώρα τους εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, βρίσκονται μαθητές του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας. Συγκέντρωσαν μεγάλη ποσότητα τροφίμων, την οποία παρέδωσαν στον Ερυθρό Σταυρό, με στόχο να στηριχθούν πρόσφυγες, που στερούνται ακόμη και στοιχειώδη αγαθά.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, Βάσσα Παρασκευά, στο σχολείο υπάρχει σε μόνιμη βάση τα τελευταία τέσσερα χρόνια καρότσι σούπερ μάρκετ, στο οποίο σχεδόν καθημερινά μαθητές εναποθέτουν τρόφιμα.

Πρόκειται για καρότσι, που είχε… μείνει στο σχολείο, μετά από μία Τσικνοπέμπτη, οπότε και οι μαθητές είχαν μεταφέρει προϊόντα για το στήσιμο του γιορτινού τραπεζιού.

Εκτοτε το καρότσι δεν παροπλίστηκε ποτέ… Βρίσκεται στο δεύτερο γραφείο των καθηγητών και οι μαθητές καθημερινά πηγαίνοντας στο σχολείο, εκτός από τα βιβλία τους, στις σχολικές τους τσάντες βάζουν και τρόφιμα, τα οποία εναποθέτουν στο καρότσι.

Κάθε φορά που γεμίζει, το σχολείο προσφέρει τα τρόφιμα σε κάποιο ίδρυμα, στην «Κιβωτό του Κόσμου», στον «Εσταυρωμένο», σε Σπίτι Γαλήνης, με στόχο να βοηθηθούν οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αυτή τη φορά, το καρότσι γέμισε και μάλιστα… ξεχείλισε, προκειμένου να στηριχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία, οι οποίοι στερούνται τα βασικά αγαθά.

«Ηταν η τέταρτη φορά, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, που γέμισε το καρότσι μας και μάλιστα ασφυκτικά με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Παραδώσαμε την ποσότητα τροφίμων που συγκεντρώσαμε στον Ερυθρό Σταυρό και οι μαθητές μας εξακολουθούν να φέρνουν τρόφιμα και το καλάθι να γεμίζει ξανά. Τους προτρέψαμε εκτός από τρόφιμα να φέρουν σεντόνια, πετσέτες και είδη προσωπικής υγιεινής, για τα οποία υπάρχει επίσης ανάγκη», ανέφερε η κ. Παρασκευά.

Οπως πρόσθεσε η ίδια, η διαδικασία δεν σταματά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. «Είχε ατονίσει λίγο εν μέσω πανδημίας, ωστόσο φέτος κάναμε ρεκόρ, καθώς είναι το τέταρτο καρότσι που γεμίσαμε και η προσπάθεια συνεχίζεται», λέει. «Θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας να μη θυμούνται συνανθρώπους τους, που έχουν ανάγκη, μόνο τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Το πρόβλημα είναι δίπλα μας καθημερινά και ο ρόλος του σχολείου είναι να ευαισθητοποιεί τους μαθητές και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε η διευθύντρια του σχολείου.

Συγχαρητήρια επιστολή

Η προσφορά και η άμεση ανταπόκριση του σχολείου ήταν τέτοια, που το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ορασης Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί», που συμμετέχει στην οργάνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, εξέδωσε συγχαρητήρια επιστολή:

«Το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ορασης Ν. Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί» ευχαριστεί και συγχαίρει τη διευθύντρια του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας Βάσσα Παρασκευά και τους μαθητές, για την πολύτιμη προσφορά προς τους δοκιμαζόμενους Ουκρανούς συνανθρώπους μας.

Οι μαθητές του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας με τη στήριξη των εκπαιδευτικών έδωσαν σε όλους εμάς ένα λαμπρό παράδειγμα προσφοράς, αλληλεγγύης και ενδιαφέροντος. Δεν μπορεί παρά να μας χαροποιεί το γεγονός πως τα παιδιά και το μέλλον αυτού του τόπου λειτουργούν ως παράδειγμα προς μίμηση σε μια κοινωνία που έχει ανάγκη από τέτοιες ελπιδοφόρες πράξεις αγάπης και ενσυναίσθησης».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου