ΤΟΠΙΚΑ

Αλλαγή κλίματος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας ~ Αναμένεται να προκαλέσει η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

αλλαγή-κλίματος-μεταξύ-ελλάδας-τουρ-103292

Η διεθνής κατακραυγή και η απομόνωση της Ρωσίας θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στις «ορέξεις» Ερντογάν, εκτιμά ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ιωάννης Τουρναβίτης

«Η διεθνής κατακραυγή σε βάρος της Ρωσίας και η απομόνωσή της, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, μπορούν να λειτουργήσουν θετικά σε ό,τι αφορά στις προθέσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και να δημιουργήσουν κλίμα προσέγγισης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», εκτιμά ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία και επίτιμος διοικητής του Β’ Σώματος Στρατού, Ιωάννης Τουρναβίτης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Βολιώτης Ιωάννης Τουρναβίτης, με την πλούσια στρατιωτική εμπειρία, ο οποίος έχει υπηρετήσει μεταξύ άλλων ως διοικητής της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, της 2ας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας και του Β’ Σώματος Στρατού, αναλύει, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, τα αίτια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις, που έχει ο πόλεμος που διεξάγεται, ενώ εκτιμά ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για ενδεχόμενες ενέργειες από την Τουρκία, που ζητεί αποστρατικοποίηση νησιών και προβάλλει την επεκτατική θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σήμερα, είναι η 18η ημέρα από την έναρξη, στις 24 Φεβρουαρίου, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την περασμένη Πέμπτη ο ΟΗΕ γνωστοποίησε τον μέχρι στιγμής θλιβερό απολογισμό των νεκρών και των τραυματιών αμάχων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Πέμπτη και αφορούν στις καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης, 549 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 957 έχουν τραυματιστεί σοβαρά ή πιο ελαφρά. Η υπηρεσία του ΟΗΕ πάντως πιστεύει ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι σημαντικά υψηλότεροι.

Σε ό,τι αφορά στους 549 νεκρούς, οι 101 ήταν άνδρες, οι 67 γυναίκες, 6 κορίτσια και 9 αγόρια, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί το φύλο σε 26 παιδιά και 340 ενήλικες.

Τι «επέβαλε» όμως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη διεξαγωγή ενός πολέμου, που έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη;

«Δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τη διάλυση της ΕΣΣΔ»

Σύμφωνα με τον κ. Τουρναβίτη, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι τυχαία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να μην έχει συμβιβαστεί ποτέ με τη διάλυση της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).

«Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν θα διαπιστώσουμε ότι από το 1991, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, οι Ουκρανοί, μετά από δημοψήφισμα, αποφασίζουν για την ανεξαρτησία τους. Η Ουκρανία γίνεται η τρίτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, αλλά, τρία χρόνια μετά, δέχεται να παραδώσει τα πυρηνικά όπλα, με αντάλλαγμα εγγυήσεις από τη Ρωσία για την εδαφική της ακεραιότητα.

Το 1999 ο Βλαντιμίρ Πούτιν γίνεται πρωθυπουργός της χώρας. Αμέσως ενεργεί εισβολή στην Τσετσενία, το 2008 θα ακολουθήσει εισβολή στη Γεωργία και το 2014 η προσάρτηση της Κριμαίας. Από αυτή τη σύντομη αναδρομή διαπιστώνεται ότι ο Πούτιν δεν συμφιλιώθηκε με την ιδέα της διάλυσης της ΕΣΣΔ. Επίσης διαπιστώνεται η πρόθεσή του για ανασύσταση της Σοβιετικής Ενωσης.

Ειδικά για την Ουκρανία, η οποία φανερά έκλινε προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, η πρόκληση για εισβολή και προσάρτησή της από τη Ρωσία ήταν εμφανής», σημειώνει ο κ. Τουρναβίτης.

«Οι εχθροπραξίες θα τραβήξουν σε μάκρος»

Ο Βολιώτης αντιστράτηγος εν αποστρατεία εκτιμά ότι οι εχθροπραξίες θα τραβήξουν σε μάκρος.

«Η έναρξη ενός πολέμου είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Ο τερματισμός του, όμως, πολύ δύσκολο. Ειδικά για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου διεξάγεται κυρίως αγώνας εντός κατοικημένων τόπων, σύμφωνα με την στρατιωτική ορολογία, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο χρόνος τερματισμού. Πάντως θα διαρκέσει αρκετό χρόνο, καθόσον στον ειδικό αυτόν αγώνα, ο αμυνόμενος είναι σε πλεονεκτική θέση, ενώ ο επιτιθέμενος με άρματα και κυρίως μηχανοκίνητο πεζικό είναι δύσκολο να καταλάβει μεγάλες πόλεις, όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο.

Εκτός αυτού, η Ρωσία, παρά τη συντριπτική της υπεροχή σε προσωπικό και μέσα, προσπαθεί να αποφύγει τις απώλειες, κυρίως σε άμαχο πληθυσμό, φοβούμενη την κατακραυγή του δυτικού κόσμου.

Το τέλος του πολέμου θα έρθει όταν ο Πούτιν θα καταλάβει τις μεγάλες πόλεις και τα μεγάλα λιμάνια και θα επιβάλει τους δικούς του όρους για ουδετερότητα της Ουκρανίας, με τον όρο της κηδεμονίας της από τη Ρωσία. Αν δεν έχει τα αποτελέσματα που περιμένει, δεν θα εγκαταλείψει», εξηγεί ο Τουρναβίτης.

«Κατάφερε να ενώσει την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ»

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη ρωσική εισβολή, ο κ. Τουρναβίτης τονίζει ότι ήταν η ενδεδειγμένη. «Η στάση της Ελλάδας απέναντι στη ρωσική εισβολή ήταν η ενδεδειγμένη και σύμφωνη με την αντίδραση του συνόλου των χωρών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ουκρανία ζει και δραστηριοποιείται και ελληνικό στοιχείο. Ακόμη και η Γερμανία, που στην αρχή ήταν διστακτική, στο τέλος έστειλε πολεμικό υλικό και αναθεώρησε το πρόγραμμα για ενίσχυση του προϋπολογισμού της για αμυντικές δαπάνες», αναφέρει.

Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης ότι ο πόλεμος προκάλεσε την αφύπνιση της Ε.Ε. για την υιοθέτηση ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής και κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. «Γενικώς, ο Πούτιν κατάφερε να ενεργοποιήσει το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., οργανισμούς, δηλαδή, που διαθέτουν μέσα, γεωπολιτική και οικονομική ισχύ», σημειώνει.

Συλλογική αντιμετώπιση των επιπτώσεων

«Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα όπως και σε όλη την Ε.Ε. από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι ήδη ορατές και αφορούν στην κρίση στην ενέργεια, αφού οι χώρες της Ε.Ε. δεν φρόντισαν να αποθηκεύσουν ικανές ποσότητες κυρίως φυσικού αερίου, για να μην εξαρτώνται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τη Ρωσία», επισημαίνει ο κ. Τουρναβίτης, τονίζοντας ότι ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα των κρατών μελών της Ε.Ε., θα αντιμετωπιστεί με συλλογικές πολιτικές.

Μία από τις απώλειες που ενδεχομένως να έχει η Ελλάδα, θα είναι επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τουρναβίτη, σε επίπεδο τουρισμού.

Ωστόσο, όπως εκτιμά ο ίδιος, θετικός μπορεί να είναι ο αντίκτυπος σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Η εξέλιξη των πραγμάτων από την εισβολή της Ρωσίας μετά την απομόνωσή της και τη διεθνή αντίδραση, μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε ό,τι αφορά στις προθέσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και να δημιουργήσει θετικό κλίμα προσέγγισης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία θα διστάσει να προβάλλει αξιώσεις έναντι της Ελλάδας, βλέποντας τα αποτελέσματα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου