ΤΟΠΙΚΑ

Ελλείψεις στα ράφια προ των πυλών ~ Ακινητοποιημένα τα φορτηγά, λόγω… τιμής πετρελαίου

ελλείψεις-στα-ράφια-προ-των-πυλών-ακιν-104033

Από τα 670 φορτηγά στη Μαγνησία, ούτε τα 100 δεν εκτελούν μεταφορικό έργο – Υπ’ ατμόν για κινητοποιήσεις οι αυτοκινητιστές

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε ελλείψεις στα ράφια. Αυτή τη στιγμή από το σύνολο των 670 φορτηγών στη Μαγνησία, ούτε τα 100 δεν εκτελούν μεταφορικό έργο. Εχουμε τραβήξει χειρόφρενο αδυνατώντας να κινούμε τα φορτηγά μας με την τιμή του πετρελαίου να έχει φθάσει στα δύο ευρώ. Μπαίνουμε μέσα. Είμαστε στα πρόθυρα χρεοκοπίας», η κραυγή αγωνίας του προέδρου του Συλλόγου Αυτοκινητιστών Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών Μαγνησίας Ζήση Ντελόπουλου για το ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων, που εξανεμίζει τα μεροκάματα στον κλάδο.

Εντός του τρέχοντος Σαββατοκύριακου οι Ομοσπονδίες Αθηνών και Θεσσαλονίκης πρόκειται να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασίσουν κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα, αν δεν δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. Οι αυτοκινητιστές ζητούν μείωση του ειδικού φόρου καυσίμων, μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% και σταθερή τιμή στα καύσιμα τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο.

Ο Ζήσης Ντελόπουλος καταγγέλλει αισχροκέρδεια των πετρελαϊκών εταιρειών, «οι οποίες προχώρησαν σε αυξήσεις τιμών πριν ακόμη παραλάβουν τις νέες ποσότητες πετρελαίου». «Πού είναι το υπουργείο Ανάπτυξης να κάνει ελέγχους; Οταν μειώνεται η τιμή των καυσίμων, δεν γίνονται άμεσα μειώσεις στις αντλίες, γιατί υποστηρίζουν ότι έχουν απόθεμα καυσίμων. Οταν γίνονται αυξήσεις, αυτές είναι άμεσες», διαμαρτυρήθηκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να κινηθεί ένα φορτηγό από Βόλο προς Αθήνα χρειάζεται 280 λίτρα πετρελαίου. Το κόστος αυξήθηκε κατά 140 ευρώ για κάθε δρομολόγιο, με τους αυτοκινητιστές να μη χάνουν μόνο το κέρδος τους, αλλά να μη βγάζουν καν μεροκάματο. «Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Σε κάθε δρομολόγιο μπαίνουμε μέσα. Είμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Για να συνέλθουμε από τον τελευταίο έναν μήνα, που χάνουμε ακόμη και το μεροκάματό μας, θα πρέπει να περάσουν έξι μήνες. Ομως η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει», λέει ο κ. Ντελόπουλος.

Ακινητοποιημένα φορτηγά

Οι αυτοκινητιστές έχουν ζητήσει επίναυλα από τους πελάτες τους για να καλύψουν τη διαφορά στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, ωστόσο δεν έχουν ανταποκριθεί όλοι.

Στον νομό Μαγνησίας δραστηριοποιούνται 670 φορτηγά, εκ των οποίων, σύμφωνα με τον κ. Ντελόπουλο, το 60% είναι ακινητοποιημένο λόγω… τιμής πετρελαίου, το 30% υπολειτουργεί εκτελώντας δρομολόγια μία φορά την εβδομάδα ή τρεις φορές τον μήνα και μόλις το 10% εκτελεί κανονικά μεταφορές. «Πρόκειται για φορτηγά, που έχουν συμβόλαια με πελάτες και καλύπτονται από ρήτρα σε περίπτωση αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Δηλαδή, αν το πετρέλαιο αυξηθεί πάνω από επτά λεπτά του ευρώ, βάσει συμβολαίου καλύπτεται η διαφορά», εξηγεί ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου