ΤΟΠΙΚΑ

Stand by για υποδοχή μαθητών από Ουκρανία ~ Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας

stand-by-για-υποδοχή-μαθητών-από-ουκρανία-τα-104066

Στοιχεία ζήτησε το υπουργείο Παιδείας για τους πρόσφυγες μαθητές, που εγγράφονται στα ελληνικά σχολεία

Σε πλήρη ετοιμότητα για την υποδοχή μαθητών από την Ουκρανία, είτε Ελλήνων ομογενών, είτε Ουκρανών, οι οποίοι ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους για να ξεφύγουν από τον εφιάλτη του πολέμου, βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων μαθητών που θέλησαν να εγγραφούν σε σχολεία της Μαγνησίας. Σύμφωνα με τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, Γιώργο Πολύζο και Χαράλαμπο Σταχτέα αντίστοιχα, προς το παρόν δεν υπάρχουν παιδιά από την Ουκρανία που να έχουν απευθυνθεί στα σχολεία της περιοχής προκειμένου εκεί να συνεχίσουν τα μαθήματά τους.

Οπως εκτιμάται, χρονικά είναι ακόμη νωρίς, καθώς ο κύριος αριθμός των προσφύγων, που ξέφυγαν από τον εφιάλτη του πολέμου στην Ουκρανία, παραμένει σε βορειότερες περιοχές της χώρας και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται το προσφυγικό «κύμα» να κατέβει πιο χαμηλά προς την Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει εγρήγορση για την άμεση ένταξη των μαθητών στο ελληνικό σχολείο, είτε σε τάξεις υποδοχής εάν πρόκειται για Ουκρανούς, είτε απευθείας στα τμήματα αν πρόκειται για ομογενείς που έχουν γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, περισσότεροι από χίλιοι ανήλικοι έχουν φθάσει στη χώρα και ήδη ξεκίνησαν να εγγράφονται σε ελληνικά σχολεία.

Η Μαγνησία έχει παράδοση στην υποδοχή προσφύγων και τα σχολεία της έχουν ανοιχτή «αγκαλιά» για την ενσωμάτωση παιδιών στην εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων είναι ήδη ενταγμένα 7 και 13 προσφυγόπουλα αντίστοιχα, ενώ στις τάξεις υποδοχής γυμνασίων και λυκείων φοιτούν περί του 100 μαθητές που προέρχονται από δομές φιλοξενίας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και με το ξέσπασμα του πολέμου, επαναπατρίστηκαν περί τους 20 εκπαιδευτικούς που ήταν αποσπασμένοι στην Ουκρανία. Ανάμεσά τους και Βολιώτης εκπαιδευτικός πληροφορικής, που βρίσκεται στον Βόλο και ο οποίος υπηρετούσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε σχολείο στη Μαριούπολη.

Τόσο ο Βολιώτης εκπαιδευτικός όσο και οι υπόλοιποι αναμένεται να συμβάλλουν στην ομαλή ένταξη των προσφύγων μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα, μόλις τους ζητηθεί.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου