ΤΟΠΙΚΑ

Αλλάζουν τιμές κάθε εβδομάδα στα μπακάλικα ~ Καθημερινό χρηματιστήριο είδη μαναβικής και παντοπωλείου

αλλάζουν-τιμές-κάθε-εβδομάδα-στα-μπακ-106409

Ασφυκτικά γέμισαν τα τεφτέρια για συνταξιούχους και νέα ζευγάρια, που ψωνίζουν με πίστωση

Με καθημερινό χρηματιστήριο, που ακολουθεί συνεχόμενη κούρσα ανόδου, παρομοιάζουν τα τιμολόγια που παραλαμβάνουν μαζί με τις παραγγελίες σε είδη μαναβικής και παντοπωλείου, μπακάλικα και μίνι μάρκετ του Βόλου. Μικροί επιχειρηματίες αναγκάζονται να αλλάζουν κάθε εβδομάδα τις τιμές στα προϊόντα που διαθέτουν, αδυνατώντας να απορροφήσουν τις υπέρογκες ανατιμήσεις που καταγράφονται εξαιτίας της αύξησης στην ενέργεια και τα καύσιμα που επηρεάζει όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

«Κι είμαστε ακόμη στην αρχή. Δεν ξέρουμε αν, πότε και σε ποια τιμή θα σταματήσουν οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα», σχολιάζει ο Δημήτρης Ριζόπουλος, ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στον Βόλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυξήσεις είναι σχεδόν καθημερινές. Σε κάθε καινούργιο τιμολόγιο που παραλαμβάνουν μαζί με τις παραγγελίες για να γεμίσουν τα ράφια τους, διαπιστώνουν και νέες αυξήσεις τιμών. «Σήμερα (σ.σ. χθες), άλλαξα πάλι την τιμή στην γκούντα. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ανέβηκε από τα 5,80 ευρώ στα 7,49 ευρώ το κιλό και βάσει του νέου τιμολογίου πήγε στα 7,69 ευρώ το κιλό. Το κατσικίσιο τυρί, από τα 8 και 8,5 ευρώ έφθασε στα 11,60 ευρώ το κιλό. Η κατάσταση είναι απελπιστική», ανέφερε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Κάθε μέρα είμαστε αντιμέτωποι με νέες τιμές στα είδη που διαθέτουμε. Ειδικά η μαναβική είναι καθημερινό χρηματιστήριο, με τον δείκτη τιμών να είναι διαρκώς ανοδικός», λέει από την πλευρά της η ιδιοκτήτρια μίνι μάρκετ Αρτεμις Γαλάτου.

Το κύμα ακρίβειας έχει οδηγήσει τους καταναλωτές σε περιορισμό των αγορών του, οι οποίες για πολλούς, κυρίως συνταξιούχους και νέα ζευγάρια γίνονται με πίστωση. «Ο κόσμος ψωνίζει λιγότερα. Περιορίζεται στα απολύτως αναγκαία. Αυτό το κύμα ακρίβειας θα είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ οποιοδήποτε άλλο έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα», σχολιάζει ο κ. Ριζόπουλος.

«Ασφυκτιούν» τα τεφτέρια

«Ο κόσμος δυσκολεύεται και κάνει αγορές με πίστωση. Αυτή τη στιγμή το τετράδιο που λειτουργεί ως τεφτέρι είναι ασφυκτικά γεμάτο», λέει η κ. Γαλάτου. Σύμφωνα με την ίδια, κυρίως συνταξιούχοι αλλά και νέα ζευγάρια ψωνίζουν από τα μαγαζιά της γειτονιάς με πίστωση. Το «τεφτέρι» για κάθε οικογένεια μπορεί να ξεκινά από τα 150 και να φθάνει στα 200 ευρώ. «Αυτή τη στιγμή το σύνολο των οφειλών πελατών αγγίζουν τις 2.000 ευρώ. Οι άνθρωποι περιμένουν τη σύνταξη ή τον μισθό τους για να πληρώσουν και αρχίζουν πάλι από την αρχή. Εχουμε φθάσει στα όριά μας όλοι. Και εμείς και ο κόσμος που δυσκολεύεται τρομερά να ανταπεξέλθει σε καθημερινές ανάγκες. Αλλά κι εμείς, πόσο κεφάλαιο να έχουμε για να πληρώνουμε τοις μετρητοίς τις παραγγελίες μας και να πουλάμε επί πιστώσει; Είμαστε σε απόγνωση», σημειώνει η κ. Γαλάτου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου