ΤΟΠΙΚΑ

Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει… Τουρκία ~ Με την εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας

η-ελλάδα-κινδυνεύει-να-γίνει-τουρκία-108952

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν εκπρόσωποι δέκα συλλόγων ΑΕΙ ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Αύριο εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή, που έχουν καταθέσει

«Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει η δεύτερη χώρα μετά την Τουρκία, που θα εγκαταστήσει αστυνομία στα Πανεπιστήμιά της», τόνισε ο Ξενοφών Κοντιάδης, δικηγόρος και καθηγητής συνταγματικού δικαίου, σε υβριδική συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom.

Η συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν τόσο η πρόεδρος, όσο και ο αντιπρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βανέσα Κατσαρδή και Θεόδωρος Μεταξάς αντίστοιχα, παραχωρήθηκε ενόψει της εκδίκασης, αύριο, Παρασκευή, από την Ολομέλεια του ΣτΕ, της προσφυγής που έκαναν δέκα σύλλογοι ΑΕΙ της χώρας, ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Την αίτηση ακυρώσεως άσκησαν δέκα σύλλογοι μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, Διοικητικού Προσωπικού και φοιτητών, αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα που ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα, κατά της προκήρυξης για την πρόσληψη 1.030 ειδικών φρουρών που προορίζονται να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Πανεπιστημιακή Αστυνομία). Οι σύλλογοι στρέφονται κατά της συνταγματικότητας της ίδρυσης και λειτουργίας του ίδιου του σώματος. «Θεωρούμε ότι η συγκρότηση και λειτουργία του σώματος με τους όρους που προβλέπει ο ιδρυτικός του νόμος, παραβιάζουν το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων (άρθρο 16 παρ. 5 Σ), αλλά και σειρά άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα», τονίστηκε στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Οι προσφεύγοντες είναι οι Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Ε.Μ.Π., Σύλλογος Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού Παντείου Πανεπιστημίου, Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών, Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΠΑ.Δ.Α., Σύλλογος Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Ε.Μ.Π., Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Ε.Μ.Π., Σύλλογος Φοιτητών Παντείου Πανεπιστημίου.

Οπως τόνισε ο κ. Κοντιάδης, κανένας πανεπιστημιακός δεν αμφισβητεί την ανάγκη καλύτερης προστασίας και ασφάλειας στα πανεπιστήμια. «Αυτό όμως πρέπει να γίνει με όρους που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη και τον πολιτισμένο κόσμο. Πουθενά εκτός από την Τουρκία του Ερντογάν δεν υπάρχει εγκατεστημένη αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια. Εάν δεν κριθεί αντισυνταγματική η συγκεκριμένη διάταξη, κινδυνεύουμε να γίνουμε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα στοιχεία περί εγκληματικότητας στα ΑΕΙ που επικαλείται η ΕΛΑΣ αφορούν σε μεμονωμένα περιστατικά, μίλησε για κατάλυση του ασύλου και παραβίαση του συντάγματος ενώ προανήγγειλε ότι σε περίπτωση που το ΣτΕ απορρίψει την προσφυγή, το επόμενο βήμα θα είναι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Μεταξύ των ακαδημαϊκών που έλαβαν τον λόγο, η πρόεδρος του ΕΣΔ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βανέσα Κατσαρδή, η οποία υπογράμμισε ότι δαπανώνται εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία, όταν τα ΑΕΙ στενάζουν οικονομικά και χρειάζονται πόρους για την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών τους δαπανών και την πρόσληψη μελών ΔΕΠ. «Ερχεται τεράστια ανατροπή στο μοντέλο των πανεπιστημίων και αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει απόλυτος έλεγχος. Και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κατασυκοφάντηση των ΑΕΙ. Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι κομμάτι του παζλ συρρίκνωσης του ελληνικού Πανεπιστημίου», τόνισε η κ. Κατσαρδή.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Θεόδωρος Μεταξάς, μίλησε για στοχοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά βρίσκονται στην πρώτη χιλιάδα διεθνώς στις αξιολογήσεις.

«Για να μπορούν τα πανεπιστήμια να διακρίνονται για τις επιδόσεις τους πρέπει να υπάρχει περιβάλλον στο οποίο να μπορούν να λειτουργούν. Δεν είναι τα πανεπιστήμια κέντρα τρομοκρατίας και περίθαλψης ανομίας. Οτι υπάρχουν περιπτώσεις ανομίας, είναι κάτι που υφίσταται, και θα μπορούσε να υπάρχει διακριτική φύλαξη, όχι όμως εγκατάσταση ομάδας αστυνομικών. Πρόκειται για ανήκουστα πράγματα που πηγάζουν από άλλα πλαίσια», σημείωσε ο κ. Μεταξάς.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου