ΤΟΠΙΚΑ

Παραμένει «γυμνός» ο ΣΕΠ ~ Χωρίς υπολογιστή, γραφεία και αρχείο

παραμένει-γυμνός-ο-σεπ-χωρίς-υπολογ-110966

Νέο έγγραφο προς το ΚΕΣΥ απέστειλε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπος Σταχτέας για την επιστροφή του εξοπλισμού της δομής

Παραμένει «γυμνό» το τμήμα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ) στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, το οποίο συμπληρώνει σχεδόν είκοσι ημέρες λειτουργίας. Η υπεύθυνη σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, Αγγελική Καραμπατζάκη, καλείται να λειτουργήσει χωρίς καν το αρχείο της, το οποίο βρίσκεται μαζί με τον εξοπλισμό «εγκλωβισμένο στο ΚΕΣΥ (Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης).

Χθες, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπος Σταχτέας απηύθυνε και δεύτερο υπηρεσιακό έγγραφο προς το ΚΕΣΥ για την επιστροφή του εξοπλισμού που ανήκει στη δομή σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει.

Ηδη γονείς, μαθητές, αλλά και σχολεία απευθύνουν ερωτήματα στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας για μια σειρά θεμάτων που άπτονται του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν, πλην όμως η υπεύθυνη δεν έχει καν δικό της υπολογιστή και το αρχείο της για να μπορεί να δουλεύει.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε και ο ΣΕΠ λειτουργεί ως τμήμα της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, η κ. Καραμπατζάκη προσφέρει τις υπηρεσίες της με προσωπικό της εξοπλισμό. Προσέρχεται στα γραφεία της Δ.Δ.Ε. με τον δικό της φορητό υπολογιστή, χωρίς να έχει καν γραφείο για να οργανώνει την εργασία της. Προσωρινά φιλοξενείται στο γραφείο του ΠΥΣΔΕ (Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) Μαγνησίας, όταν δεν υπάρχουν συνεδριάσεις κι όταν το όργανο χρειάζεται να λειτουργήσει, εκείνη θα πρέπει να αναζητήσει αλλού… στέγη.

Η δομή του επαγγελματικού προσανατολισμού πλέον υπάγεται στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας. Νωρίτερα, ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός ανήκε ως αρμοδιότητα στο Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) και παλαιότερα στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ).

Οταν το 2019 ο ΣΕΠ είχε μεταφερθεί στο ΚΕΣΥ, είχε μετακινηθεί και το σύνολο του εξοπλισμού. Σύμφωνα με το καταγεγραμμένο αρχείο εξοπλισμού, είχαν μετακινηθεί έξι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τέσσερα γραφεία, τέσσερις βιβλιοθήκες, αρχειοθήκες, βιβλία (περί τους 80 τόμους), καναπέδες, καρέκλες. Πρόκειται για εξοπλισμό που αποκτήθηκε την τελευταία 15ετία με δωρεές, ενώ το κύριο μέρος προέρχεται από πρόγραμμα ΕΣΠΑ και σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος προβλέπεται αποκλειστική χρήση του εξοπλισμού για τις ανάγκες του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ωστόσο, το σύνολο του εξοπλισμού παραμένει στο ΚΕΣΥ, παρά το έγγραφο που έχει αποσταλεί από τη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας προκειμένου να παραδοθεί. Το ΚΕΣΥ φέρεται να ζητεί… ξεκάθαρη εντολή και αναφορά σε… νόμο για την επιστροφή του εξοπλισμού που ανήκει στη δομή του ΣΕΠ.

Κίνδυνος για τον ΣΕΠ

Χθες έγινε και δεύτερο έγγραφο, πλην όμως ο εξοπλισμός παραμένει «εγκλωβισμένος» στο ΚΕΣΥ και η κ. Καραμπατζάκη καλείται να ασκεί τα καθήκοντά της χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα.

Κι αυτό ενώ θα πρέπει μέχρι το Πάσχα να γίνουν σεμινάρια σε τελειόφοιτους των λυκείων, οι οποίοι θα πρέπει να ενημερωθούν για τις αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για τους συντελεστές βαρύτητας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανάλογα με το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών. «Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Ηδη έπρεπε να είχε ξεκινήσει. Υπάρχουν γονείς, μαθητές και σχολεία που απευθύνουν ερωτήματα», σχολίαζαν στελέχη της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας.

Σε περίπτωση που το ΚΕΣΥ δεν ανταποκριθεί θετικά στο δεύτερο έγγραφο της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, θα ενημερωθεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και εν συνεχεία το Υπουργείο Παιδείας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου