ΤΟΠΙΚΑ

Σε αδιέξοδο τα λατομεία Συκής ~ Έξι χρόνια μετά, στα ίδια…

σε-αδιέξοδο-τα-λατομεία-συκής-έξι-χρόν-110989

«Δεν θα μπορέσει να εκδοθεί άδεια λειτουργίας τους», υποστηρίζει η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας διαρκείς παράνομες εξορύξεις

Τον κίνδυνο να μην αδειοδοτηθούν, προκειμένου να λειτουργούν νόμιμα, τα λατομεία στη Συκή επισημαίνει η μείζονα μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Νοτίου Πηλίου. Αφορμή για την ανακίνηση του θέματος των λατομείων αποτέλεσε απόφαση, που λήφθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση, για την εγκατάσταση ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης των λατομείων προκειμένου να αποτρέπεται η παράνομη είσοδος και εξόρυξη υλικών από τον χώρο για τον οποίο ακόμη και σήμερα δεν έχει εξασφαλιστεί άδεια λειτουργίας.

Στις αρχές του 2016 κατέβαιναν οι μπάρες στα λατομεία Νεοχωρίου, Καλαμακίου και Συκής, καταδικάζοντας στην ανεργία περί τους 150 λατόμους στον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Ο Δήμος έκλεινε τα λατομεία σε μια προσπάθεια να αδειοδοτηθούν με βάση τον Νόμο και στη συνέχεια να δουλέψουν όχι από τα σωματεία που είχαν συσταθεί με λατόμους που ακολουθούσαν το επάγγελμα από πάππου προς πάππου, αλλά από συνεταιρισμούς που θα έχουν την πλήρη ευθύνη λειτουργίας τους. Τότε τους είχαν πει ότι έως τέλος του χρόνου θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο μεροκάματο. Σήμερα, έξι χρόνια μετά, τα λατομεία στη Συκή παραμένουν κλειστά και οι λατόμοι στην ανεργία.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε εγκρίνει, πέρυσι τον Απρίλιο, τους περιβαλλοντικούς όρους, με τους οποίους ανοίγει ο δρόμος για την νόμιμη επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων μετά από χρόνια. Κι ενώ όλοι πίστευαν ότι είναι θέμα χρόνου να ανέβουν οι μπάρες στα λατομεία Συκής, που είναι τα μοναδικά που δεν λειτουργούν, έως και σήμερα δεν έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Νοτίου Πηλίου κ. Παπαδημητρίου, ο κίνδυνος να μην μπορέσουν να αδειοδοτηθούν τα λατομεία είναι εμφανής. Οπως αναφέρει και έχει καταγγείλει και στο παρελθόν στο δημοτικό συμβούλιο, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, άγνωστοι προχωρούσαν σε παράνομη εξόρυξη υλικών. «Το τοπίο του χώρου, όπως αποτυπώνεται στη μελέτη προ τριετίας και όπως είναι σήμερα, δεν έχει καμία σχέση. Η σημερινή εικόνα του λατομείου δεν ανταποκρίνεται στην αποτύπωση της μελέτης, βάσει της οποίας θα γίνουν οι έλεγχοι για την άρση απαγόρευσης και έκδοση άδειας λειτουργίας. Ποια υπηρεσία θα δώσει άδεια, όταν ο λατομικός χώρος είναι περιορισμένος;», επισημαίνει ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο επικεφαλής της «Αδέσμευτης Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» μάλιστα καταγγέλλει τον δήμαρχο για αδράνεια γύρω από το θέμα της αδειοδότησης των λατομείων και για ενέργειες που οδηγούν λατόμους σε αδιέξοδο. «Εδώ και ενάμιση χρόνο χρεώνει τους λατόμους με τέλος νομής για τα λατομεία που δεν λειτουργούν. Προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη και δικαιώθηκαν. Στη συνέχεια τους κάλεσε να υπογράψουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη λειτουργίας των λατομείων, για τα οποία ο Δήμος είναι αρμόδιος να εκδώσει άδεια. Ο συνεταιρισμός δεν αποδέχθηκε και καλώς έκανε, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα κινδύνευε με πρόστιμα. Προ ημερών υπήρξε καταγγελία από λατόμους του συνεταιρισμού Νεοχωρίου, ότι το υλικό που χρησιμοποίησε εργολάβος για την κατασκευή δρόμου στην Αγία Κυριακή Τρικερίου ήταν προϊόν παράνομης εξόρυξης από τα λατομεία Συκής, που δεν έχουν άδεια και το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει να εγκαταστήσει security, αποδεχόμενο δηλαδή ότι γίνονται παράνομες εξορύξεις. Αυτή τη στιγμή τα προβλήματα διογκώνονται και με τέτοιες ενέργειες η κατάσταση χειροτερεύει με κίνδυνο η αδειοδότηση των λατομείων της Συκής να μπλοκάρει», τονίζει ο κ. Παπαδημητρίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου