ΤΟΠΙΚΑ

Σε αδιέξοδο ψυχικά ασθενής ~ Μένει μόνος του, αφότου έχασε το μοναδικό του στήριγμα

σε-αδιέξοδο-ψυχικά-ασθενής-μένει-μόνο-115522

Η ηλικιωμένη μητέρα του μεταφέρθηκε στο Γηροκομείο, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας – Λύση για τη φροντίδα του 58χρονου αναζητεί η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ

Σε αδιέξοδο, από τη στιγμή που έχασε το μοναδικό του στήριγμα στη ζωή, βρίσκεται 58χρονος Βολιώτης, που πάσχει από ψυχική ασθένεια και χρειάζεται διαρκή φροντίδα. Μετά τη μεταφορά της ηλικιωμένης μητέρας του στο Γηροκομείο, ο 58χρονος μένει μόνος στο σπίτι, το οποίο νοίκιαζαν οι δυο τους, αδυνατώντας να αυτοεξυπηρετείται. Λύση αναζητεί η κοινωνική υπηρεσία της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, όπως όμως τονίζει η πρόεδρος Σοφία Χάλαρη, το σύστημα πρόνοιας για τους ψυχικά ασθενείς είναι έτσι δομημένο, που φθάνει ώς ενός σημείου και μετά υπάρχει… τείχος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ηλικιωμένη μητέρα και ο 58χρονος σήμερα γιος της, που αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας από μικρή ηλικία και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, είναι μία από τις 700 και πλέον οικογένειες, που έχει υπό την φροντίδα της η ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι δυο τους ζούσαν σε διαμέρισμα στο ενοίκιο, λαμβάνοντας μία μικρή σύνταξη η μητέρα και ένα επίδομα αναπηρίας ο γιος και με δυσκολία τα έφερναν βόλτα.

Τη μητέρα και τον γιο φρόντιζαν σε καθημερινή βάση υπάλληλοι του προγράμματος με τη διανομή τροφίμων και φαγητού αλλά και με την κάλυψη βασικών καθημερινών τους αναγκών.

Κοινωνικοί λειτουργοί ήταν εκείνοι που διαπίστωσαν το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και ότι η ηλικιωμένη όχι μόνο δεν μπορεί να φροντίζει τον γιο της αλλά ούτε καν να καλύπτει δικές της ανάγκες.

Η ηλικιωμένη άρχισε να τυφλώνεται

Λόγω πάθησης, η ηλικιωμένη γυναίκα άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα σταδιακής τύφλωσης και η καθημερινότητα έγινε μαρτύριο. Δεν μπορούσε να μαγειρέψει, να καλύψει τις ανάγκες του γιου της, τις δικές της ανάγκες.

Αμεση ήταν η κινητοποίηση της κοινωνικής υπηρεσίας που έσκυψε πάνω από την οικογένεια. Πριν από 20 ημέρες περίπου και μετά από συντονισμένες ενέργειες που έγιναν, η ηλικιωμένη γυναίκα εντάχθηκε στο Γηροκομείο, προκειμένου να έχει τη φροντίδα που χρειάζεται και να περάσει αξιοπρεπή γηρατειά.

Ηδη έχει προσαρμοστεί στη νέα της ζωή, όμως η καθημερινή της αγωνία είναι για τον 58χρονο γιο της που φρόντιζε μια ζωή και γνωρίζει ότι δεν μπορεί να μείνει πίσω.

Εμεινε μόνος

Τις τελευταίες 20 ημέρες περίπου, ο 58χρονος μένει μόνος του στο διαμέρισμα που νοίκιαζαν μαζί με τη μητέρα του, ωστόσο η κατάστασή του δεν επιτρέπει αυτό να συνεχιστεί. Χρειάζεται φροντίδα και επίβλεψη για να παίρνει τα φάρμακά του και να αντιμετωπίζει την ασθένειά του.

Από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» παρέχονται καθημερινά υπηρεσίες όπως το φαγητό και κάλυψη βασικών αναγκών, σε καμία περίπτωση όμως ο 58χρονος δεν έχει τη φροντίδα που απαιτεί η κατάστασή του.

Ο αδερφός του, έχει τη δική του οικογένεια και αδυνατεί να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη φροντίδα του 58χρονου. Ζήτησε στήριξη από την ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, προκειμένου να βρεθεί μία δομή για τη φιλοξενία του, καθώς αυτή τη στιγμή πιέζει και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού για την παράδοση του διαμερίσματος, καθώς φέρεται να νιώθει ανασφάλεια για το γεγονός ότι ο 58χρονος ζει μόνος μέσα σε αυτό, χωρίς κανείς να ξέρει πώς θα αντιδράσει.

Δεν χρήζει εγκλεισμού, σύμφωνα με την Ψυχιατρική Κλινική

Επί δύο μήνες, η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία αναζητούν λύση για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο 58χρονος. Σύμφωνα με την κ. Χάλαρη, ο άντρας δεν μπορεί να ενταχθεί, βάσει του κανονισμού λειτουργίας, σε κάποια από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Βόλου, από τη στιγμή που διαγνώστηκε με ψυχικό νόσημα.

Απευθύνθηκαν στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις και κρίθηκε ότι η περίπτωσή του δεν χρήζει εγκλεισμού σε ψυχιατρική κλινική. Ακολούθησε «Γολγοθάς» για την αναζήτηση δομής που θα μπορεί να τον φιλοξενεί.

Ελπίδα μέσω υπουργείου Υγείας

Σε μία τελευταία προσπάθεια, η ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, απευθύνθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, στη Λάρισα, η οποία φροντίζει για τη μετάβαση ψυχικά ασθενών σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

«Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο στάδιο συγκέντρωσης των δικαιολογητικών που απαιτούνται προκειμένου να μπορέσει να περάσει από εξετάσεις από ειδική επιτροπή, η οποία θα υποδείξει και τη δομή στην οποία θα μπορεί να φιλοξενείται ο 58χρονος, ανάλογα με την ψυχιατρική γνωμάτευση και το ποσοστό αναπηρίας», αναφέρει η κ. Χάλαρη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου