ΤΟΠΙΚΑ

Μαθηματικός ολυμπιονίκης ο Σπύρος Καλλίας ~ Χάλκινο μετάλλιο για τον Βολιώτη μαθητή

μαθηματικός-ολυμπιονίκης-ο-σπύρος-κα-116340

Μεγάλη διάκριση στην 39η Εθνική Ολυμπιάδα Μαθηματικών – Πρόκειται για το δεύτερο μετάλλιο που κατακτά, τιμώντας την οικογενειακή παράδοση

Χάλκινος ολυμπιονίκης στην Εθνική Ολυμπιάδα Μαθηματικών στέφθηκε Βολιώτης μαθητής. Πρόκειται για τον Σπύρο Καλλία, μαθητή της β’ τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Βόλου, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην 39η Εθνική Ολυμπιάδα Μαθηματικών «Ο Αρχιμήδης», χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις του.

Για τον Σπύρο Καλλία, αυτό ήταν το δεύτερο μετάλλιο που κατακτά σε Εθνική Ολυμπιάδα Μαθηματικών. Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, λαμβάνει μέρος στους διαγωνισμούς του παραρτήματος Μαγνησίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας από την ηλικία του δημοτικού σχολείου και μάλιστα έχει διακριθεί με επαίνους και βραβεία. Πριν από δύο χρόνια, ως μαθητής της γ’ γυμνασίου, είχε προκριθεί ξανά στην τελική φάση του διαγωνισμού και είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο.

«Αγαπάω τα μαθηματικά και θα ήθελα να ακολουθήσω το συγκεκριμένο επάγγελμα. Στόχος μου στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι η εισαγωγή μου στο Μαθηματικό Τμήμα Αθηνών. Μου αρέσει ο μαθηματικός τρόπος σκέψης. Η λογική σύνδεση πραγμάτων για να βρεθεί λύση σε κάποιο πρόβλημα. Αυτός ο τρόπος σκέψης με έχει βοηθήσει στην οργάνωση και της καθημερινότητας. Η συμμετοχή μου στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας μου έδωσε ερεθίσματα και μου ανοίγει δρόμους», τόνισε ο Σπύρος Καλλίας.

Η κατάκτηση του μεταλλίου δεν αποτελεί τιμή μόνο για το παράρτημα Μαγνησίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και για το σχολείο στο οποίο φοιτά, το 3ο ΓΕΛ Βόλου, αλλά και για την ίδια την οικογένειά του που έχει παράδοση στα μαθηματικά. Ο πατέρας και θείοι του είναι επίσης μαθηματικοί. «Ο πατέρας μου είναι το στήριγμά μου. Ο άνθρωπος που με βοηθά στην προετοιμασία μου για τη συμμετοχή μου στους διαγωνισμούς», λέει ο ίδιος.

Συνεχίζεται η παράδοση των διακρίσεων για την ΕΜΕ Μαγνησίας

Σημειώνεται ότι o Σπύρος Καλλίας είναι ένας από τους 16 μαθητές της Μαγνησίας που συμμετείχαν στην α’ φάση του διαγωνισμού «Θαλής» και οι οποίοι προκρίθηκαν στην Εθνική Ολυμπιάδα Μαθηματικών, που διεξήχθη στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, σε εξεταστικό κέντρο της Λάρισας.

«Φέτος, για δεύτερη χρονιά, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, οι μαθητές που διακρίθηκαν στον «Θαλή», πέρασαν απευθείας στην μαθηματική ολυμπιάδα, χωρίς να συμμετέχουν στη β’ φάση του διαγωνισμού, στον Ευκλείδη. Μάλιστα, οι μαθητές βασίστηκαν στις δικές τους δυνάμεις για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του διαγωνισμού, καθώς δεν μπορέσαμε ούτε την ελάχιστη προετοιμασία τους να οργανώσουμε εξαιτίας των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας», ανέφερε η πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του παραρτήματος της ΕΜΕ, Στέλλα Δημητρακοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, «ο νομός Μαγνησίας είναι ένας από τους λίγους περιφερειακούς νομούς της χώρας μας, του οποίου μαθητής κατάφερε να κατακτήσει μετάλλιο στην 39η Εθνική Ολυμπιάδα Μαθηματικών. Ο μαθητής με την επιτυχία του αυτή συνεχίζει σε συλλογικό επίπεδο την παράδοση των τελευταίων ετών, όπου μαθητές του παραρτήματος Μαγνησίας κατακτούν μετάλλια στις Εθνικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες».

Με ανακοίνωσή της μάλιστα, «συγχαίρει από καρδιάς το μαθητή, την οικογένειά του και τους καθηγητές του που του συμπαρίστανται και τον υποστηρίζουν στην προσπάθειά του αυτή. Λόγω της μη πραγματοποίησης τελετών απονομής από το παράρτημα Μαγνησίας της ΕΜΕ, ο μαθητής θα παραλάβει το μετάλλιο και τον τιμητικό τίτλο από το σχολείο του».

Μία… βαλίτσα μετάλλια την τελευταία δεκαετία

Το παράρτημα Μαγνησίας έχει παράδοση την τελευταία δεκαετία στην κατάκτηση μεταλλίων από μαθητές που διακρίνονται στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Σύμφωνα με την κ. Δημητρακοπούλου από το 2011 έως το 2022, το παράρτημα Μαγνησίας της ΕΜΕ έχει κατακτήσει συνολικά 14 μετάλλια ενώ έχει ένα ακόμη στη συλλογή του από το 2005.

Αντίστοιχες ήταν οι προκρίσεις στις Μεσογειάδες, καταγράφτηκαν δύο προκρίσεις στην Βαλκανιάδα Junior και μία πρόκριση στην EGMO (Ευρωπαϊκή Μαθηματική Ολυμπιάδα Κοριτσιών).

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου