ΤΟΠΙΚΑ

Το κόστος ενέργειας «καίει» το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ~ Έκτακτη επιχορήγηση ζήτησαν τα ΑΕΙ της χώρας

το-κόστος-ενέργειας-καίει-το-πανεπι-118353

Οι δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι αυξημένες έως 50% στα κτίρια στις πέντε πόλεις του θεσσαλικού ιδρύματος

Αύξηση κατά 40% έως 50% παρατηρείται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου αλλά και στο κόστος προμήθειας πετρελαίου για τη θέρμανση των περισσότερων από 20 κτιρίων στις πέντε πόλεις στις οποίες δραστηριοποιείται με σχολές, τμήματα και εργαστήρια το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το κόστος ενέργειας «καίει» το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εξαιτίας του συνεχιζόμενου ράλι ανόδου των τιμών, μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Χαράλαμπο Μπιλλίνη, προς το παρόν οι λογαριασμοί καλύπτονται, ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο για το μέλλον. Ενδεικτικά ανέφερε ότι πέρυσι, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε κληθεί να πληρώσει λογαριασμούς ρεύματος συνολικού ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ και φέτος είναι αυξημένοι κατά 40%.

Οπως εξηγεί δεν είναι μόνο το κόστος ενέργειας που έχει εκτιναχθεί στα ύψη. «Δεδομένης της πανδημίας του κροονοϊού, τα παράθυρα είναι συνεχώς ανοιχτά και άρα αυξάνεται και η κατανάλωση», εξηγεί ο κ. Μπιλλίνης.

Τόσο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όσο και τα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας, προχώρησαν σε παρέμβαση προς το Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών. Το Π.Θ. συγκέντρωσε τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και τα παραστατικά δαπανών για πετρέλαιο θέρμανσης προηγούμενων ετών, σύγκρινε τα στοιχεία με τους τρέχοντες λογαριασμούς και αιτήθηκε κάλυψη της διαφοράς. «Ζητήσαμε έκτακτη επιχορήγηση πριν από ένα μήνα. Είναι δύσκολη η συγκυρία που βιώνουμε», ανέφερε ο κ. Μπιλλίνης.

Κληθείς δε να σχολιάσει την απόφαση για τη χρηματοδότηση του Π.Θ., βάσει της οποίας το ίδρυμα εξασφάλισε το σύνολο της χρηματοδότησης λειτουργικών δαπανών τακτικού προϋπολογισμού, που είχε αιτηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για το 2022, και ανέρχεται στο ποσό των 6.787.820 ευρώ, επαυξημένο κατά 456.000 ευρώ, σημειώνει ότι προς το παρόν κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό είναι αρκετό δεδομένης της αύξησης του κόστους ενέργειας.

Η χρηματοδότηση επί τάπητος στη Σύνοδο

Το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και της σύνδεσής της με τις επιδόσεις των πανεπιστημίων, συζητήθηκε μεταξύ άλλων στην προχθεσινή συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων παρουσία της υπουργού Νίκης Κεραμέως, του υφυπουργού Αγγελου Συρίγου και στελεχών.

Η Σύνοδος επεσήμανε ότι η σύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την επίδοσή τους, απαιτεί περαιτέρω διαβούλευση με την ΕΘΑΕΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης), με σκοπό τη βελτιστοποίηση των κριτηρίων και δεικτών.

Συμφωνήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΘΑΑΕ να ξεκινήσει τον Απρίλιο διαβούλευση με τα Πανεπιστήμια για το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στα κριτήρια τα οποία θα ισχύσουν για τους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ του οικονομικού έτους 2023.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου