ΤΟΠΙΚΑ

Βροχή αιτημάτων για σχολικές εκδρομές

βροχή-αιτημάτων-για-σχολικές-εκδρομέ-122346

Μαζικές μετακινήσεις μέσω Erasmus για να μη χαθούν χρηματοδοτήσεις και τουλάχιστον 20 εκδρομές γυμνασίων έως το Πάσχα

Η απελευθέρωση των σχολικών εκδρομών από χθες, σύμφωνα με εγκύκλιο που παρέλαβαν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τοπικά, βρήκε σχολεία στη Μαγνησία έτοιμα για τις πρώτες μετακινήσεις τους εκτός έδρας, είτε στο πλαίσιο προγραμμάτων Erasmus, είτε στο αντίστοιχο πολυήμερων εκδρομών, κυρίως σε επίπεδο γυμνασίων.

Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια περιορισμών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, από χθες άρθηκαν επισήμως οι περιορισμοί στις σχολικές εκδρομές, υπό την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχοντες σε αυτές θα υποβάλλονται σε ράπιντ τεστ.

Το πράσινο φως, που άναψε για μετακινήσεις, βρήκε ήδη σχολεία έτοιμα να διοργανώσουν τις πρώτες εκδρομές. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται από γυμνάσια και λύκεια που συμμετέχουν σε προγράμματα Erasmus. Για τα προγράμματα Erasmus ίσχυε ειδικό καθεστώς και μπορούσαν να γίνουν μετακινήσεις, πλην όμως μετά την παράταση ενός έτους, που δόθηκε για την ολοκλήρωσή τους, πολλά σχολεία επέλεξαν να μεταθέσουν τα ταξίδια τους προς χώρες του εξωτερικού.

Το πρόγραμμα Erasmus εκπνέει στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Μέχρι τότε θα πρέπει να γίνουν οι μετακινήσεις που προβλέπονται προκειμένου να μη χαθούν οι χρηματοδοτήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη τα προγραμματισμένα ταξίδια μαθητών και εκπαιδευτικών στο εξωτερικό είναι μαζικά. Εως και τις 8 Μαρτίου προγραμματίζονται τουλάχιστον πέντε μετακινήσεις αποστολών σχολείων της Μαγνησίας στο εξωτερικό, στο πλαίσιο προγραμμάτων Erasmus. Οι μετακινήσεις αφορούν σε χώρες όπως Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία, Γερμανία, αλλά και Ιταλία.

Παράλληλα με τις μετακινήσεις Erasmus έντονο είναι και το ενδιαφέρον για σχολικές εκδρομές με διανυκτερεύσεις, εντός της χώρας. Σχολεία προχωρούν σε προκηρύξεις για να πάρουν την καλύτερη προσφορά. Τουλάχιστον 20 σχολικές εκδρομές διοργανώνονται έως και το Πάσχα, κυρίως από γυμνάσια της Μαγνησίας, ενώ έχουν δηλωθεί και δύο πενθήμερες εκδρομές από λύκεια του νομού.

Η διαφορά σε σχέση με τις εκδρομές προ πανδημίας, είναι ότι προς το παρόν επιλέγονται προορισμοί κυρίως στην ενδοχώρα κι όχι σε κάποιο νησιωτικό προορισμό. Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου