Παραδειγματική «καμπάνα»

παραδειγματική-καμπάνα-191051

Με τη δική μου ματιά
Της Ελένης Χάνου

Η πρώτη «καμπάνα» σε βάρος γονέα – αρνητή επιβλήθηκε από τη Δικαιοσύνη στον Βόλο την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για μητέρα, σε βάρος της οποίας επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 7 μηνών, επειδή δεν έστελνε την κόρη της επί ενάμιση χρόνο στο σχολείο, αρνούμενη να εφαρμόσει τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

Η μητέρα ισχυρίστηκε ότι δεν το έκανε επειδή είναι αρνήτρια. Υποστήριξε ότι στο σχολείο υπήρχαν κρούσματα κι ότι η ίδια φοβόταν για την υγεία του πατέρα της με τον οποίο ζουν μαζί. Ωστόσο το δικαστήριο δεν πείστηκε και την καταδίκασε.

Η καταδίκη της νεαρής μητέρας και οι προειδοποιήσεις για ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις, αν το παιδί εξακολουθεί να μένει εκτός σχολείου, φαίνεται να αποτελούν τιμωρία με στόχο τον παραδειγματισμό τμήματος της κοινωνίας, που ακόμη και σήμερα, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, αρνείται τον ιό, αντιδρά στα μέτρα προστασίας και στα εμβόλια που αποτελούν τη μοναδική ασπίδα για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Το κοριτσάκι, ανήμερα της εκδίκασης της υπόθεσης, επέστρεψε στο σχολείο του και οι εκπαιδευτικοί με την «αγκαλιά» τους θα φροντίσουν να το επανεντάξουν σύντομα.

Ομως επί ενάμιση και πλέον χρόνο ήταν αποκλεισμένο, χάνοντας μαθήματα, κυρίως όμως με επιπτώσεις στην κοινωνικοποίησή του και στην ψυχολογία του. Ενα παιδί αναγκάστηκε να ζήσει τη σύλληψη της μητέρας του για να μη στερηθεί το ίδιο το δικαίωμά του για πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ο ψυχισμός του είναι πολλαπλά τραυματισμένος από μία επιλογή ενός τόσο κοντινού του ανθρώπου.

Και φυσικά όλη η εκπαιδευτική οικογένεια είναι «τραυματισμένη» από την υπόθεση. Ποιος θέλει να συλλαμβάνεται ένας γονιός για να πράξει το αυτονόητο για το παιδί του;

Γι’ αυτό και οι εκκλήσεις είναι συνεχείς προς τους αρνητές γονείς, ευτυχώς ελάχιστους στη Μαγνησία, που εξακολουθούν να κρατούν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο, όπου δεν μαθαίνουν απλώς γράμματα. Αναπτύσσουν κοινωνικές επαφές και μέσα από την κοινωνικοποίησή τους αναπτύσσονται συναισθηματικά και ως άνθρωποι που θα αποτελέσουν ενεργά μέλη της κοινωνίας σε λίγα χρόνια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου