ΤΟΠΙΚΑ

Στον Δήμο το οικόπεδο Παρασκευοπούλου

στον-δήμο-το-οικόπεδο-παρασκευοπούλο-307253

Στον Δήμο Βόλου ανήκει το οικόπεδο στην οδό Παρασκευοπούλου, όπως αποφάνθηκε το Πολυμελές Πρωτοδικείο για την έκταση των 3.425,22τ.μ. στη Ν. Ιωνία, που έχει καταστεί «μήλο της Εριδος» μεταξύ πόλης και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η απόφαση εκδόθηκε μετά την εκδίκαση αγωγής, που κατέθεσε ο Δήμος Βόλου, που μιλά για πλήρη δικαίωση των θέσεων της δημοτικής αρχής και του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου, ωστόσο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν καταθέτει τα νομικά όπλα. Σύμφωνα με τον πρύτανη Ζήση Μαμούρη, θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης.

Η κυριότητα του οικοπέδου στην οδό Παρασκευοπούλου αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Δήμου Βόλου και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τα τέλη του 2020, όταν η έκταση προτάθηκε από την πόλη για τη χωροθέτηση του νέου δικαστικού μεγάρου και το ίδρυμα αντέδρασε.

Ο Δήμος Βόλου υποστηρίζει ότι το οικόπεδο του ανήκει. Το 2005 ο τότε Δήμος Ν. Ιωνίας είχε πουλήσει το οικόπεδο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έναντι 150.000 ευρώ, προκειμένου να αναγερθούν φοιτητικές εστίες. Ο Δήμος αναφέρει ότι το τίμημα ήταν συμβολικό. Μάλιστα επικαλείται διαλυτικές αιρέσεις του συμβολαίου, βάσει των οποίων «σε περίπτωση μη καταβολής των συμφωνηθέντων ή μη αξιοποίησης του ακινήτου εντός τριετίας, το ακίνητο θα επιστρέψει στην κυριότητα του πωλητή». Βάσει των συγκεκριμένων διαλυτικών αιρέσεων, ο Δήμος Βόλου υποστήριζε ότι το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητά του από το 2008.

Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υποστηρίζει ότι η έκταση του ανήκει. Επικαλείται την καταβολή τιμήματος 150.000 ευρώ, αλλά και ενέργειες που έγιναν για την αξιοποίηση του οικοπέδου, για το οποίο μάλιστα ο τότε Δήμος Ν. Ιωνίας μέσω της Διεύθυνσης Πολεοδομίας ενέκρινε ειδικούς όρους δόμησης. Το Πανεπιστήμιο παρουσίασε αλληλογραφία με φορείς, που ενεπλάκησαν στην αξιοποίηση του οικοπέδου, για το οποίο ιδιοκτήτης αναγνωριζόταν το ίδρυμα.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου, που εξέτασε την αγωγή, έκρινε ότι η επίμαχη έκταση ανήκει στον Δήμο Βόλου, από τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν προχώρησε στην αξιοποίησή του για την ανέγερση φοιτητικής εστίας. «Αλλωστε ήδη το εναγόμενο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) έχει προβεί σε ενέργειες για την ανέγερση φοιτητικής εστίας σε έτερο οικόπεδο, που βρίσκεται ομοίως στη Ν. Ιωνία (οικόπεδο όπου στεγαζόταν παλαιότερα το εργοστάσιο Βαμβακουργίας)».

«Συνεπώς, μολονότι έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρία έτη από τη μεταβίβαση, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν έχει προβεί σε όλες τις πρόσφορες ενέργειες προς τους αρμοδίους φορείς και υπηρεσίες για την αξιοποίηση του ακινήτου, άρα έχει πληρωθεί η διαλυτική αίρεση. Η επίδικη σύμβαση έχει ανατραπεί τόσο κατά την ενοχική, όσο και κατά την εμπράγματη ενέργειά της, με την έννοια ότι έπαυσε να ισχύει μόλις πληρώθηκε η αίρεση και επανήλθε αυτοδικαίως η προηγούμενη κατάσταση, άρα και η κυριότητα στον πωλητή, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργειά του», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει εκπέσει από κάθε δικαίωμα κυριότητας, που απορρέει από τη συγκεκριμένη σύμβαση».

Δικαιωμένος ο Δήμος Βόλου

Δικαιωμένος μετά την απόφαση του δικαστηρίου δηλώνει ο Δήμος Βόλου. Σε ανακοίνωσή του αφήνει αιχμές και κατά δημοτικών συμβούλων, που δεν υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα της πόλης, που υπηρετούν:

«Μετά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τώρα και η Δικαιοσύνη με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βόλου έρχεται να δικαιώσει τη Δημοτική Αρχή του Βόλου και προσωπικά τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο για τους χειρισμούς τους στην επιστροφή στην πόλη του περιουσιακού της στοιχείου για την οικοπεδική έκταση στην οδό Παρασκευοπούλου, που είχε παραχωρηθεί υπό αίρεση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ανέγερση φοιτητικής εστίας), αλλά ο σκοπός δεν εκπληρώθηκε στο χρονικό διάστημα που σαφώς οριζόταν στη σχετική σύμβαση.

Αναμφίβολα και η απόφαση αυτή αποτελεί κόλαφο για όσους πολέμησαν τον Δήμο μας στη διεκδίκησή του αυτή και που δυστυχώς δεν ήταν μόνο το Πανεπιστήμιο, όπως εύλογα θα μπορούσε κανείς να υποθέσει, αλλά και μια μερίδα δημοτικών συμβούλων από μειοψηφούσες ομάδες, που συνεχίζοντας μια στείρα, παραληρηματική, χωρίς αρχές και αξίες αντιπολίτευση δεν διστάζουν ακόμα και να υπονομεύουν τα συμφέροντα της πόλης.

Μετά και τη νέα δικαίωσή μας περιμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδραση των συμβούλων αυτών και συγκεκριμένα για το αν θα ζητήσουν δημόσια συγγνώμη, όχι βεβαίως από εμάς, αλλά από τους πολίτες του Βόλου, για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των οποίων συνεχίζουν να αδιαφορούν προκλητικά, εν ονόματι των ιδιοτελών, μικροπολιτικών και μωροφιλόδοξων επιδιώξεών τους.

Η Δημοτική μας Αρχή, τιμώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών, δεν θα σταματήσει ούτε στιγμή να προασπίζεται τα συμφέροντά τους έναντι οιουδήποτε, ανεξαρτήτως κόστους».

Εφεση θα ασκήσει το Π.Θ.

«Σεβόμαστε την απόφαση του δικαστηρίου, που σε πρώτη φάση δικαιώνει τον Δήμο Βόλου», ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης.

Ωστόσο, το Π.Θ. θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, καθώς υποστηρίζει ότι από την πλευρά του έχουν πληρωθεί και οι δύο όροι του συμβολαίου. «Αυτή τη στιγμή, η απόφαση βρίσκεται στη νομική υπηρεσία και την επεξεργάζεται. Θα δούμε ποια ένδικα μέσα θα χρησιμοποιήσουμε. Σε κάθε περίπτωση θα ασκήσουμε έφεση κατά της απόφασης», διεμήνυσε ο κ. Μαμούρης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου