Ραντεβού με τον δήμαρχο Βόλου έχουν οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής

Τελευταία ενημέρωση: 2021-11-18, 09:00:28
Ραντεβού με τον δήμαρχο Βόλου  έχουν οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής

Ομόφωνη απόφαση για τη διενέργεια δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού, προκειμένου να ολοκληρωθεί μετά από 21 χρόνια η πράξη εφαρμογής της Αγίας Παρασκευής, έλαβε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Η πράξη εφαρμογής μέσω της οποίας θα μπορέσουν να διανοιχτούν κοινόχρηστοι χώροι και να αξιοποιηθούν και επιπλέον οι ιδιοκτήτες να μπορέσουν να προβούν σε ανοικοδόμηση των οικοπέδων τους, θα γίνει, ο τρόπος όμως πολεοδόμησης είναι ζήτημα που παραμένει ανοιχτό.

Κι αυτό γιατί, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση και σε τυχαία συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο κάτοικοι της συνοικίας διατύπωσαν τα επιχειρήματά τους και εξέφρασαν τις ενστάσεις τους ως προς τον νόμο που επέλεξε η υπηρεσία να εφαρμόσει για την πολεοδόμηση της συνοικίας. Ορίστηκε μάλιστα να έχουν συνάντηση αύριο, Παρασκευή, παρουσία στελεχών του Δήμου Βόλου, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Οι κάτοικοι αντιδρούν στην πολεοδόμηση της συνοικίας με βάση τον παλιό νόμο που προβλέπει εισφορές σε γη και χρήμα και θα ζητήσουν εφαρμογή του νέου νόμου που τους απαλλάσσει από τις εισφορές σε χρήμα.

Εκπρόσωποι των κατοίκων άλλωστε συμμετείχαν και στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα και εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για το ζήτημα που τους ταλαιπωρεί από το 2000.

Αλλες δύο φορές στο παρελθόν η πράξη εφαρμογής έχει φθάσει στο τελικό στάδιο, δεν έχει όμως επικυρωθεί υπό το βάρος αντιδράσεων των κατοίκων της συνοικίας.

Από την υπηρεσία ορίστηκε ότι η Πράξη Εφαρμογής θα ολοκληρωθεί με βάση τον Νόμο του 2014, που προβλέπει εισφορές σε γη και χρήμα από ιδιοκτήτες εκτάσεων προκειμένου να γίνει η πολεοδόμηση της συνοικίας και έργα κοινής ωφέλειας. Σε αυτό ακριβώς αντιδρούν οι κάτοικοι, που έχουν πετύχει δύο φορές στο παρελθόν να ανακληθεί η σύνταξη του γ’ κεφαλαίου. Μία το 2009 και μία το 2014 οπότε και ο Δήμος Βόλου έλαβε απόφαση να γυρίσει η μελέτη ένα στάδιο πίσω προκειμένου οι κάτοικοι του παραδοσιακού οικισμού να μην επιβαρυνθούν με υψηλές εισφορές σε γη και χρήμα. Είχε προταθεί μάλιστα προς το αρμόδιο Υπουργείο, η αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Υπουργείο απέρριψε αυτή την αλλαγή κι έτσι η διαδικασία καλείται να ολοκληρωθεί, 21 χρόνια μετά από τη στιγμή που ξεκίνησε, με βάση όρους που προβλέπουν εισφορές σε γη και χρήμα.

«Δεν γίνεται να προχωρήσει ένα σχέδιο εφαρμόζοντας μερικώς τον νόμο 4315 και «ολίγον» από το ΠΔ 1989 που αφορά στις εισφορές σε γη και χρήμα», διαμαρτύρονται κάτοικοι της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν ακόμη και δικαστικά εναντίον του Δήμου Βόλου αν δεν εφαρμοστεί ο νέος Νόμος για την πολεοδόμηση της συνοικίας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
2
=