Δεν έγινε ποτέ συνείδηση

δεν-έγινε-ποτέ-συνείδηση-531358

Της Ελένης Χάνου

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζουν το τελευταίο δίμηνο σχεδόν κάτοικοι της Αγριάς, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό.

Το πρόβλημα άρχισε με τον εντοπισμό υδραργύρου στο δίκτυο ύδρευσης, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η χρήση του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση. Οταν η ΔΕΥΑΜΒ διαπίστωσε ότι το πρόβλημα οφείλεται σε γεώτρηση και δεν μπορεί να το επιλύσει, έθεσε τη συγκεκριμένη γεώτρηση εκτός, προκειμένου να παρέχει ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, νερό.

Από τότε προκλήθηκε πρόβλημα επάρκειας και ακόμη και σήμερα κάτοικοι και επαγγελματίες έχουν νερό στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους μόνο για τη μισή ημέρα σχεδόν. Τις υπόλοιπες ώρες, μέσα στο καλοκαίρι, καλούνται να λειτουργούν με τις βρύσες στερεμένες.

Κι όμως, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της ΔΕΥΑΜΒ προς τους κατοίκους για συνετή κατανάλωση, προκειμένου να μπορεί και ίδια να παρέχει νερό στο δίκτυο για περισσότερες ώρες, δεν υπήρξε συμμόρφωση.

Συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ εντόπισαν κατοίκους με λάστιχα να πλένουν αυλές, πεζοδρόμια και αυτοκίνητα, εξαντλώντας με υπερκατανάλωση τα λιγοστά αποθέματα των υδραγωγείων.

Το ζητούμενο δεν είναι όμως ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση στις οδηγίες και τις εκκλήσεις. Είναι ότι δεν υπάρχει συνείδηση. Ακόμη και σήμερα το νερό θεωρείται ανεξάντλητο κι ως τέτοιο του συμπεριφερόμαστε.

Δεν έγινε ποτέ συνείδηση το υδροδοτικό πρόβλημα που έχει εμφανιστεί εδώ και χρόνια και απειλεί την ίδια τη ζωή. Πηγές στερεύουν, οι γεωτρήσεις κατεβαίνουν όλο και πιο βαθιά στον υδροφόρο ορίζοντα, η ερημοποίηση άρχισε σε κάποιες περιοχές κι όμως οι συνήθειες δεν αλλάζουν.

Η συνετή χρήση του νερού και ο σεβασμός απέναντι στο πολύτιμο αγαθό θα πρέπει να γίνουν συνείδηση. Ισως θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει η ΔΕΥΑΜΒ με καμπάνια ευαισθητοποίησης. Τα φυλλάδια, που εσωκλείονται στους λογαριασμούς, μάλλον καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων. Χρειάζονται πιο δραστικές πρωτοβουλίες, γιατί ακόμη κι αν αύριο επιλυθεί προσωρινά ένα πρόβλημα, το υδρευτικό θα παραμείνει με κίνδυνο να ταλαιπωρεί και επόμενες γενιές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου