ΤΟΠΙΚΑ

Εντυπωσιακός Ινδιάνος στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας

εντυπωσιακός-ινδιάνος-στο-1ο-επαλ-ν-ιων-534746

Κοσμεί κλιμακοστάσιο του σχολείου, στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος «Ζωγραφίζοντας την ιστορία του κόσμου»

Εως και προχθές το μεσημέρι, ο Δημήτρης Κωστόπουλος, τελειόφοιτος μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, βρισκόταν στο σχολείο του. Στο σχολείο, όπου τον τελευταίο μήνα παρέμενε μετά το πέρας των μαθημάτων, πήγαινε εν μέσω πανελλαδικών, μόλις ολοκληρωνόταν η διάρκεια της εξέτασης των υποψηφίων, προκειμένου να αφήσει το… εικαστικό του αποτύπωμα.

Ο συγκεκριμένος μαθητής επιλέχθηκε για να δημιουργήσει μία εντυπωσιακή τοιχογραφία σε κλιμακοστάσιο του σχολείου, συμβάλλοντας, όχι με το πινέλο του, αλλά με το κάρβουνο, που αποτελεί την αγαπημένη του τεχνική, στη δημιουργία της «ιστορίας του κόσμου».

«Ζωγραφίζοντας την ιστορία του κόσμου», είναι το πολιτιστικό πρόγραμμα που έτρεξε φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και παρά την πανδημία, ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας. Η καθηγήτρια καλλιτεχνικών του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, Κλειώ Παπαϊωάννου σε συνεργασία με τη φιλόλογο Κατερίνα Αναγνώστου, άρχισαν πριν από δύο χρόνια το πρόγραμμα, το οποίο στο τέλος κάθε σχολικού έτους «κλείνει» με μία εντυπωσιακή τοιχογραφία σε σημείο του σχολείου.

Την πρώτη χρονιά είχε αποτυπωθεί ένα μυκηναϊκό αγγείο, πέρυσι οι μαθητές του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών ασχολήθηκαν με τους Κέλτες και φέτος με τους Ινδιάνους της Βορείου Αμερικής. Εναν τέτοιο Ινδιάνο ζωγράφισε στον τοίχο κλιμακοστασίου του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, ο μαθητής Δημήτρης Κωστόπουλος.

Κατά τη διάρκεια του πολιτιστικού προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», οι μαθητές έμαθαν για τους Ινδιάνους της Β. Αμερικής και στο πλαίσιο του μαθήματος δημιούργησαν σκίτσα και ειδώλια, η κατασκευή των οποίων θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά.

Ανάμεσα στα σκίτσα των μαθητών, ξεχώρισε αυτό του Δημήτρη Κωστόπουλου, στον οποίο ανατέθηκε να αποτυπώσει τον Ινδιάνο του και σε τοίχο του σχολείου. Επιλέχθηκε ένα κλιμακοστάσιο, ο τοίχος του οποίου προετοιμάστηκε (ξύστηκε, στοκαρίστηκε και βάφτηκε) από την εκπαιδευτικό πολιτικό μηχανικό Ευαγγελία Αρσένη και ο μαθητής ανέλαβε… δράση.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ταλέντο», σημείωσε για τον μαθητή η Κλειώ Παπαϊωάννου. Μάλιστα ως «εξαιρετικό ταλέντο» έγινε δεκτός και στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, όπου θα φοιτήσει από το νέο σχολικό έτος μετά τις εξετάσεις που έδωσε.

Προχθές, ολοκληρώθηκε η τοιχογραφία. Ενας εντυπωσιακός Ινδιάνος αποτυπώνεται σε τοίχο ενός από τα κλιμακοστάσια του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και φέρει την υπογραφή ενός από τους μαθητές του.

«Ηταν χαρά μου να έρχομαι στο σχολείο για να ζωγραφίζω. Πάντα ζωγράφιζα. Από μικρός. Και στη συνέχεια άρχισα να το καλλιεργώ. Με την τέχνη μπορώ να εκφράζομαι και θα μπορούσα να ασχοληθώ και επαγγελματικά με τον χώρο», σημειώνει ο Δημήτρης Κωστόπουλος.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα αναμένεται να συνεχιστεί και από το νέο σχολικό έτος. «Στόχος μας είναι να δουλέψουμε επιπλέον τρεις χρονιές και με τις τοιχογραφίες που δημιουργούμε να συμβάλλουμε στην αισθητική αναβάθμιση του σχολείου, κάτι που σέβονται και οι ίδιοι οι μαθητές», σημείωσε η κ. Παπαϊωάννου, η οποία ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον διευθυντή του σχολείου, Δημήτρη Κόκκινο, την υπεύθυνη του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», Αγγελική Καμπούρη και την υπεύθυνη Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, Σοφία Κανταράκη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου