ΤΟΠΙΚΑ

Σε οριακή κατάσταση το υδραγωγείο Βόλου

σε-οριακή-κατάσταση-το-υδραγωγείο-βόλ-536179

Ενδεχόμενο αναστολής αδειών του τεχνικού προσωπικού για την αντιμετώπιση βλαβών

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το υδραγωγείο του Βόλου λόγω υπερκατανάλωσης νερού αλλά και μείωσης των πηγαίων νερών εξαιτίας του ιδιαίτερα ξηρού χειμώνα. Το πηγαίο νερό είναι φέτος λιγότερο κατά 6.000 κ.μ. ανά ημέρα και σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης κατά 5.000 κ.μ. νερού την ημέρα, έθεσαν σε… συναγερμό τη ΔΕΥΑΜΒ, η οποία έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει καθημερινές βλάβες στο δίκτυο, εξαιτίας της αύξησης της πίεσης.

Ενημέρωση για το πρόβλημα υδροδότησης πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, που συνεδριάζει το μεσημέρι.

Σύμφωνα με στοιχεία της επιχείρησης, ο ιδιαίτερα ξηρός χειμώνας, συντέλεσε σε μια ταχύτερη πτώση της παροχής των πηγαίων νερών, που υδροδοτούν το πολεοδομικό συγκρότημα. Συγκεκριμένα σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου του 2020, τα πηγαία νερά είναι φέτος λιγότερα κατά 6.000 κυβικά μέτρα ανά ημέρα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με μία αύξηση της ημερήσια κατανάλωσης που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα της τάξης των 5.000 κυβικών μέτρων την ημέρα, οδήγησαν το υδραγωγείο της πόλης σε σχετικά οριακή κατάσταση και στην περιφρούρηση της υδροδότησης μέσω της μείωσης της πίεσης στο δίκτυο.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η ΔΕΥΑΜΒ ολοκληρώνει έργα υδρομασταύσεων πηγών και αξιοποιεί γεώτρηση, μέσω των οποίων θα τροφοδοτηθεί το δίκτυο ύδρευσης με 2.500 κυβικά μέτρα άριστου νερού από την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα με τα έργα θα επιχειρήσει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη συνετή χρήση του νερού, ωστόσο προς το παρόν δεν θα καταφύγει σε κατασταλτικά μέτρα, με την επιβολή προστίμων.

Αναστολή αδειών λόγω βλαβών

Επιπλέον, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο αναστολής των αδειών τεχνικού προσωπικού για την αντιμετώπιση των βλαβών. Τη θερινή περίοδο τα υδραγωγεία δέχονται την μεγαλύτερη πίεση και η εμφάνιση βλαβών είναι συχνότερη. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, έχουν ενισχυθεί τα συνεργεία αντιμετώπισης των βλαβών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και ενδεχομένως να παραστεί ανάγκη αναστολής των θερινών αδειών του τεχνικού προσωπικού.

Χθες, παρουσιάστηκε και νέα βλάβη στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα συνεργεία να προχωρήσουν σε διακοπή της υδροδότησης. Η βλάβη εντοπίστηκε στη Δημητριάδος με Σέφελ, όπου από φρεάτιο της ΔΕΥΑΜΒ ανάβλυζε νερό το οποίο έτρεχε στο πεζοδρόμιο και την άσφαλτο.

Συνεργείο έσπευσε επί τόπου για την αποκατάσταση της βλάβης και της υδροδότησης της περιοχής.

Η λύση για την Αγριά

Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και το πρόβλημα υδροδότησης της Αγριάς, από το υδραγωγείο της οποίας, «χάθηκε» η γεώτρηση «Τρύπιο Λιθάρι», επειδή εμφάνισε υδράργυρο. Η παροχή της γεώτρησης αντιστοιχούσε στο 45% του συνολικού όγκου νερού στο υδραγωγείο της Αγριάς.

Σήμερα η Αγριά υδροδοτείται με άριστης ποιότητας νερό από τις τρεις γεωτρήσεις, η ποσότητα των οποίων δεν επαρκεί για την κάλυψη της υδροδότησης για όλο το 24ωρο.

Λύση στην υδροδότηση της Αγριάς θα δοθεί με την μεταφορά νερού από την γεώτρηση Αρμαγέικο στα Πλατανίδια. Το έργο ήδη εκτελείται και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου, οπότε και θα αρθούν οι περιορισμοί υδροδότησης στην Αγριά. Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή δύο αντλιοστασίων, κατασκευή αγωγού μεταφοράς μήκους 3.500 μέτρων, κατασκευή δύο δεξαμενών, εγκατάσταση δίδυμης μονάδας απονιτροποίησης.

Με την εκτέλεση του έργου, θα καλυφθεί το κενό του υδραγωγείου της Αγριάς και θα παύσουν οι περιορισμοί υδροδότησης.

Ωστόσο η λύση στο υδροδοτικό πρόβλημα της Αγριάς όπως και του συνόλου των οικισμών του ανατολικού τμήματος του Δήμου Βόλου, θα δοθεί με την αξιοποίηση των νερών των πηγών Ζάγγα και Αγ. Ιωάννη. Οι πηγές αυτές έχουν σταθερή ημερήσια παροχή καθ όλη την διάρκεια του έτους που ανέρχεται σε 16.500 κυβικά μέτρα νερού ανά ημέρα. Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή αντλιοστασίου στο υψόμετρο των πηγών, κατασκευή κεντρικής δεξαμενής 1.000 κυβικών μέτρων και κατασκευή δικτύου αγωγών και διασυνδέσεων με το σύνολο των υδραγωγείων.

Ηδη η ΔΕΥΑΜΒ βρίσκεται στη φάση ανάθεσης της μελέτης και σε ένα χρόνο αναμένεται να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου εκτιμώμενου προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας, οι πηγές Ανεμούτσας με τις ιδιαίτερες ονομασίες Μανωλάκη, Μπούρμουλο και Μορσιά, δεν έχουν κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση νερό αφενός και αφετέρου πρακτικά αυτές οι πηγές έχουν πλέον στερέψει.

Σε ότι αφορά στην πηγή Γαλανόπετρα που περιλαμβάνονταν σε μια προκαταρκτική μελέτη του πρώην Δήμου Αγριάς, σημειώνεται ότι βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Ζαγοράς και σε αυτή υπάρχουν παραδοσιακά δικαιώματα καλλιεργητών τόσο της Ζαγοράς όσο και της Δράκειας

Και πάλι όμως, η παροχή της είχε υπερεκτιμηθεί στην προκαταρκτική μελέτη σε 350-400 κυβικά ανά ώρα, ενώ από τις μετρήσεις που πραγματοποίησε η υπηρεσία, με σύγχρονο και αξιόπιστο εξοπλισμό στο πλαίσιο της εκπόνησης του master plan, προέκυψε η πραγματική παροχή της πηγής, η οποία στους θερινούς μήνες κυμαίνεται στο επίπεδο των 45-47 κυβικών μέτρων ανά ώρα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν όλο το νερό της πηγής είχε με ένα πολυδάπανο έργο μεταφερθεί στο υδραγωγείο της Αγριάς, πάλι θα εμφανίζονταν περιορισμοί στην υδροδότηση.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου