ΤΟΠΙΚΑ

Τρία χρόνια ζωής έχει ο ΧΥΤΑ Βόλου

τρία-χρόνια-ζωής-έχει-ο-χυτα-βόλου-536202

Μελέτη για την επέκταση και λειτουργία του ως ΧΥΤΥ θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης

Διάρκεια ζωής μόλις τριών ετών έχει με βάση τη σημερινή κατάσταση ο ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Βόλου. Η επέκτασή του και η μετατροπή του σε ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) κρίνεται αναγκαία.

Ο Δήμος Βόλου θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για ανάδειξη αναδόχου για τη μελέτη που προβλέπει την επέκταση του ΧΥΤΥ και την κατασκευή ΣΜΑ (Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) Νοτίου Πηλίου, προϋπολογισμού 581.468,02 ευρώ και η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε εννέα μήνες.

Σύμφωνα με την έκθεση αιτιολόγησης του έργου, η ανάγκη της κατασκευής της επέκτασης του ΧΥΤΑ και της μετατροπής του σε ΧΥΤΥ είναι επιτακτική λόγω της εξάντλησης της χωρητικότητας του σημερινού χώρου διάθεσης και της επικείμενης κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) Βόλου. Όσον αφορά στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Αποβλήτων (ΣΜΑ) Νοτίου Πηλίου, κρίνεται αναγκαία η κατασκευή του καθώς θα επιτευχθεί μείωση του κόστους της μεταφοράς των απορριμμάτων στη ΜΕΑ Βόλου.

Αρμόδιος φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Βόλου, βάσει της προγραμματικής σύμβασης με τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Ν. Μαγνησίας, που εγκρίθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.

«Κρίνεται επιτακτική η επέκταση του υφιστάμενου χώρου για τη μετατροπή του σε Χ.Υ.Τ.Υ., λόγω της περιορισμένης εναπομένουσας διάρκειας ζωής του», αναφέρεται στην έκθεση, ενώ όπως τονίζεται θα συμβάλλει στην αύξηση της διάρκειας ζωής των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων της περιοχής εξυπηρέτησης, στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας και στην εκπλήρωση των απαιτήσεων της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας

Η επέκταση του ΧΥΤΥ θα κατασκευαστεί σε όμορη έκταση του γηπέδου όπου έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ, βορειοδυτικά της πόλης του Βόλου και σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της και συγκεκριμένα της Δημοτικής Κοινότητας Διμηνίου, στη θέση «Κάκκαβος». Πρόκειται για έκταση 45 στρεμμάτων.

20 τόνοι την ημέρα στον ΣΜΑ Ν. Πηλίου

Ο ΣΜΑ Ν. Πηλίου θα κατασκευαστεί στον χώρο όπου έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Ν. Πηλίου στη θέση «Ρούδες» του Δήμου Νοτίου Πηλίου, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την κοινότητα της Αργαλαστής. Θα καταλαμβάνει έκταση περίπου 2.000κ.μ. και θα έχει δυναμικότητα για τη μεταφόρτωση 20 τόνων ημερησίως, η οποία σταδιακά θα μειωθεί σε 10 τόνους ημερησίως, τα οποία στη συνέχεια, θα μεταφέρονται προς επεξεργασία στη ΜΕΑ Μαγνησίας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου