Ολο και λιγότερα προσωπάκια

ολο-και-λιγότερα-προσωπάκια-539517

Της Ελένης Χάνου

Είθισται, με την ολοκλήρωση του σχολικού έτους, μαθητές και εκπαιδευτικοί να τραβούν αναμνηστική φωτογραφία για να θυμούνται τη συγκεκριμένη χρονιά στο σχολείο. Χαρούμενα, για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας ακόμη σχολικής χρονιάς, προσωπάκια αποτυπώνονται στο φωτογραφικό χαρτί και φιλοξενούνται σε φωτογραφικά άλμπουμ, περνώντας στην ιστορία.

«Εδώ και 15 χρόνια στις φωτογραφίες των σχολικών γιορτών λήξης των μαθημάτων απαθανατίζονται όλο και λιγότερα παιδικά προσωπάκια», παρατηρεί η τοπική σύμβουλος Κεραμιδίου Ντίνα Βλασταρίδου, η οποία είχε τον καθοριστικό ρόλο να ενημερώσει τη Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για την περίπτωση οικογένειας, που θα αναγκαζόταν να μετακομίσει, αν δεν βρισκόταν νηπιαγωγός για να στελεχώσει το Νηπιαγωγείο του χωριού, προκειμένου εκεί να φοιτήσει το μικρότερο παιδί της.

Νηπιαγωγός βρέθηκε και το σχολείο θα λειτουργεί με έναν μόνο παιδί, μετά από τρία χρόνια αναστολής λειτουργίας του, λόγω έλλειψης μαθητών.

Η εξασφάλιση, με τις ενέργειες στελεχών της Εκπαίδευσης, της λειτουργίας του Νηπιαγωγείου έχει σημασία για την οικογένεια του μαθητή, η οποία δεν θα αναγκαστεί να μετακομίσει από τον τόπο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Εχει, επίσης, σημασία και για τον μικρό μαθητή, που δεν θα χρειάζεται να μετακινείται μακριά από το χωριό του για να πάει σχολείο.

Τα σχολεία είναι σημεία αναφοράς στα χωριά και πληγώνουν τις τοπικές κοινωνίες, όταν παραμένουν κλειστά, χωρίς τις παιδικές φωνές να ακούγονται στα προαύλια.

Φέρνουν τους κατοίκους, που έχουν απομείνει, αντιστεκόμενοι σθεναρά στην τάση εγκατάλειψης της υπαίθρου, αντιμέτωπους με το πρόβλημα της ερήμωσης των χωριών από νέους ανθρώπους, αλλά και με το αντίστοιχο της υπογεννητικότητας, που μαστίζει πλέον ολόκληρη τη χώρα.

Γι’ αυτό η λειτουργία του Νηπιαγωγείου Κεραμιδίου ακόμη και για έναν μόνο μαθητή έγινε υπόθεση όλων. Η λειτουργία σχολείου δίνει ζωή στο χωριό, ενθαρρύνει τις οικογένειες να συνεχίζουν να παραμένουν στην ύπαιθρο και ταυτόχρονα σηματοδοτεί την ελπίδα ότι υπάρχει μέλλον με τη νέα γενιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου