ΤΟΠΙΚΑ

Σάρωσαν τα βραβεία μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας

σάρωσαν-τα-βραβεία-μαθητές-του-1ου-γυμν-539557

Απέσπασαν συνολικά 13 διακρίσεις στον παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του ‘21

Κάθε ρεκόρ… έσπασε το 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, ίσως το μοναδικό σχολείο, που κατάφερε να αποσπάσει συνολικά 13(!) διακρίσεις σε έναν μόνο διαγωνισμό. Πρόκειται για τον 17ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που προκήρυξε η Ενωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας (ΕΛΒΕ) με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, στον οποίο έλαβε μέρος το σχολείο, σαρώνοντας τα βραβεία. Μάλιστα ποιήματα και διηγήματα που έγραψαν μαθητές θα φιλοξενηθούν στις σελίδες βιβλίου που θα εκδώσει η ΕΛΒΕ και θα σταλεί σε φορείς και βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε η αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας, καθώς πέτυχε την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, και συνεπώς την παρουσία της Ελλάδας, ύστερα από έκλειψη αιώνων στον πολιτικό χάρτη του κόσμου.

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός, που προσδιόρισε βασικά χαρακτηριστικά της εθνικής, πολιτικής, κοινωνικής, και φιλοσοφικής ταυτότητας του ελληνικού έθνους.

Στο πλαίσιο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος προκήρυξε τον 17ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, τον ονόμασε παγκόσμιο, γιατί συμμετείχαν και Ελληνες της ομογένειας, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και για τη συμπλήρωση 40 χρόνων πολιτιστικής δράσης της Ενωσης, στον Βορειοελλαδικό, κυρίως, χώρο.

Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό κλήθηκαν να υποβάλλουν συμμετοχή με ποιήματα έως 40 στίχων σε ελεύθερο ή παραδοσιακό στίχο με ρίμα ή ελεύθερα κείμενα από 500 έως 2.500 λέξεις, με θέμα «1821- 2021, 200 χρόνια ελεύθερος βίος».

Η προκήρυξη του διαγωνισμού, βρήκε τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας σε καραντίνα. Ηταν η περίοδος, που εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τα σχολεία ήταν κλειστά και τα μαθήματα γίνονταν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Από την οθόνη του υπολογιστή τους οι μαθητές ενημερώθηκαν από τις φιλολόγους του σχολείου για τον διαγωνισμό και ενθαρρύνθηκαν να συμμετέχουν. Κλεισμένοι στο σπίτι, σε δύσκολες συνθήκες, οι μαθητές εμπνεύστηκαν από την επανάσταση του ’21 και εκφράστηκαν δημιουργικά.

Δούλεψαν με μεράκι

Συνολικά 13 μαθητές του σχολείου έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό με ποιήματα και διηγήματά τους και κατάφεραν να διακριθούν. «Μαθητές και εκπαιδευτικοί δούλεψαν με μεράκι και διακρίθηκαν. Ισως να αποτελούμε το μοναδικό σχολείο με τόσα πολλά βραβεία σε έναν μόνο διαγωνισμό. Στο σχολείο μας έχουμε παράδοση στη δημιουργική γραφή και μαθητές μας λαμβάνουν μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς κάθε χρόνο», αναφέρει η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Ελένη Χατζηδημητρίου.

Η κρίση των έργων έγινε από κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από διακεκριμένους λογοτέχνες και συγγραφείς και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν προσφάτως.

Όπως μάλιστα παρατηρεί το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΒΕ, «φέτος οι διαγωνιζόμενοι ήταν πάρα πολλοί, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι τα περισσότερα από τα έργα ήταν εκλεκτά». Αυτά τα μαθητικά έργα θα αποτελέσουν εξάλλου το υλικό βιβλίου που θα εκδώσει η ένωση. Στο βιβλίο θα συμπεριλαμβάνονται τα έργα όλων των συμμετεχόντων, το οποίο θα διατεθεί σε φορείς και βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Μάλιστα το ερχόμενο φθινόπωρο, κορονοϊού επιτρέποντος, θα διοργανωθεί εκδήλωση για την απονομή των βραβείων, στη Θεσσαλονίκη.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στις μαθήτριες (στην πλειοψηφία) και στους μαθητές για τη βράβευσή τους αλλά κυρίως για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Θα πρέπει να τονίσουμε τη συμβολή των φιλολόγων του σχολείου μας, που ενθάρρυναν τους μαθητές να ασχοληθούν με τη δημιουργική γραφή και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Η ενασχόληση των εκπαιδευτικών με αυτές τις δράσεις, εκτός των διδακτικών τους καθηκόντων, αποτελεί απόδειξη ότι δεν απαιτούνται ιδιαίτεροι τίτλοι και ονομασίες για ένα σχολείο για να δημιουργηθούν κίνητρα στους μαθητές και τις μαθήτριές του», αναφέρει η κ. Χατζηδημητρίου αφήνοντας αιχμές για την ανεπιθύμητη μετατροπή του σχολείου σε πειραματικό από το νέο σχολικό έτος.

Οι μαθητές που εντυπωσίασαν με τη δημιουργική γραφή τους

Ποιήματα και διηγήματα που εμπνεύστηκαν μαθητές του σχολείου έφεραν μια… αγκαλιά διακρίσεις. Βραβεία, έπαινοι και τιμητικές διακρίσεις θα γεμίσουν τα ράφια της βιβλιοθήκης του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, το οποίο από το νέο σχολικό έτος θα λειτουργήσει ως πειραματικό.

Οι 13 μαθήτριες και μαθητές που διακρίθηκαν είναι οι εξής ανά κατηγορία και τάξη:

ΠΟΙΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Άννα Στρούγγη : 1ος Έπαινος, Τίτλος ποιήματος: «Ελπίδα για Ελευθερία».

Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κατερίνα Καλαμπουκά : 3ος Έπαινος, Τίτλος ποιήματος: «Ελεύθερη Πατρίδα».

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Μαρία Στυλιανή Τουραμανοπούλου : 2ο Βραβείο διηγήματος, Τίτλος έργου: «Αγώνες στο χθες και στο Σήμερα».

Γεώργιος Τοπάλης : 1ος Έπαινος, Τίτλος έργου: «Ιστορία Αθάνατη» – (Διήγημα).

Γιώργος Χιώτης : 2ος Έπαινος, Τίτλος έργου: «Η Κονκάρδα» – (Διήγημα).

Νεφέλη Τοπούζη :Τιμητική διάκριση, Τίτλος έργου: «Το όνειρο της Άννας» – (Διήγημα).

Ευφροσύνη Σκλιά :Τιμητική διάκριση, Τίτλος έργου: «Δύσκολος ο δρόμος για την Ελευθερία» – (Διήγημα).

Ευμορφία Σταυρούλα Κουτσογιάννη :Τιμητική διάκριση, Τίτλος έργου: «200 χρόνια ελεύθερος βίος – Αναμνήσεις μια ζωής» – (Διήγημα).

Ελένη Τσιμά :Τιμητική διάκριση, Τίτλος έργου: «Οι ιστορίες του παππού» – (Διήγημα).

Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Έλενα Σκοτεινιώτη : Τιμητική διάκριση, Τίτλος έργου: «Τα τέσσερα αντικείμενα της Λευτεριάς» – (Διήγημα).

Ευδοκία Σταϊκούδη :Τιμητική διάκριση, Τίτλος έργου: «Πορεία προς την Ελευθερία»

Ευαγγελία Χαλκιά :Τιμητική διάκριση, Τίτλος έργου: «Από γενιά σε γενιά» – (Διήγημα).

Δανάη Ρουμελιώτη :Τιμητική διάκριση, Τίτλος έργου: «Μέσα από την δική τους ματιά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου